• [ Δικοί σου εχθροί, δικοί μου εχθροί /του σκεφτόμενου ανθρώπου είναι εχθροί]
Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, αφιλότιμοι και ανεπρόκοποι…

Γράφει ο Ηρακλής Κακαβάνης //

Την ίδια ώρα που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ρίχνει την εργατική τάξη ακόμα πιο βαθιά στην εργασιακή ζούγκλα (και τι δεν έχει ψηφίσει…), ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, θέλοντας να δώσει τα διαπιστευτήρια του στο κεφάλαιο υπόσχεται μια κατάλληλη περιρρέουσα ατμόσφαιρα όπου ο εργαζόμενος αγόγγυστα, αδιαμαρτύρητα, και με αίσθημα ευγνωμοσύνης θα δουλεύει περισσότερο και θα αμείβεται με ψίχουλα.

“Να ανακαλύψουμε και πάλι (ως λαός) τις χαμένες αξίες του Έλληνα. Την εργατικότητα, το φιλότιμο και την προκοπή… Να ξέρει ο άλλος ότι αν δουλέψει σκληρά, αυτή η δουλειά του θα πιάσει τόπο και θα μπορεί να φαντάζεται ένα καλύτερο μέλλον γι’ αυτόν και την οικογένειά του” είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο SKAI (Σάββατο 24/2/2018).

Από την άλλη, απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες λέει «κάτι το οποίο είναι έντιμο. Εγώ θα σας μειώσω τους φόρους, θα σας απλοποιήσω το επιχειρηματικό περιβάλλον και θα σας διευκολύνω στη ρευστότητα. Εσείς όμως θα επενδύσετε στην χώρα σας, θα πληρώσετε φόρους και θα προσέχετε τους εργαζόμενους σας».

Δηλαδή, κατά τα λεγόμενα του κ. Μητσοτάκη, ο Έλληνας είναι τεμπέλης, αφιλότιμος και ανεπρόκοπος!!! (δεν είπε βέβαια, αυτό που σκεφτόταν, ότι τον θεωρεί και αφελή). Παράλληλα, σε μια παραλλαγή της κυβερνητικής δίκαιης ανάπτυξης, υπόσχεται μια κάποια βελτίωση της ζωής των εργαζομένων στο βαθμό που αυξάνεται η κερδοφορία του κεφαλαίου και μπορεί να διαθέσει λίγα ψίχουλα.

Το ποιο μέλλον επιφυλάσσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για τους εργαζόμενους το έχει διευκρινίσει πρόσφατα ο ΣΕΒ όταν παρουσιάζοντας τις «εκτιμήσεις» του για το «μέλλον της εργασίας», ξεκαθάρισε ότι «η επιστροφή στο καθεστώς εργασιακών ρυθμίσεων που ίσχυε πριν την κρίση, είναι μια ανιστόρητη ουτοπία, που δεν έχει καμία σχέση με την οικονομική πραγματικότητα της χώρας μας».

Ήδη έχει εκτιμήσει, και αναγνωρίσει, ο ΣΕΒ ότι έχει διαμορφωθεί, και με τη συμβολή της ΝΔ, ένα πολύ φιλικό περιβάλλον, με τσακισμένα τα εργατικά δικαιώματα και τους μισθούς και ξεκαθαρίζει με κάθε ευκαιρία, ότι η υπάρχουσα εργασιακή νομοθεσία δεν πρόκειται να αλλάξει.

Πρόσφατα, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ καλούσε τα αμερικανικά μονοπώλια να επενδύσουν στην Ελλάδα, γιατί «δεν υπάρχει πιο ανταγωνιστική οικονομία από πλευράς μισθών στην Ευρωζώνη αυτήν τη στιγμή». Ουσιαστικά επανέλαβε αυτά που έλεγε λίγο καιρό πριν σε Αγγλους «επενδυτές» ο Ελληνας υπουργός Οικονομίας, υπογραμμίζοντας τη «δυνατότητα κερδοφορίας» τους με βάση το γεγονός ότι το 2016 «το εργατικό κόστος στην Ελλάδα ήταν μόνο το 47,7% της ΕΕ».

Σε αυτή τη συντονισμένη επίθεση στα δικαιώματα και τη ζωή των εργαζομένων που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια, η ΝΔ έχει το δικό της ρόλο (εκτός από τη στήριξη), να αποπροσανατολίζει και να ενισχύει τη λογική του μόνοδρομου της καπιταλιστικής ανάπτυξης, με νέα κάθε φορά επιχειρήματα.

Στο αν είναι τεμπέληδες οι Έλληνες, απλά να υπενθυμίζουμε στον κ. Μητσοτάκη, ότι σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) -μια βδομάδα πριν- οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Στοιχεία που καταρρίπτουν και το «μύθο» ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και γι’ αυτό φτάσαμε στα μνημόνια και τα σκληρά μέτρα (για να θυμηθούμε αυτά που λέγανε μερικά χρόνια πριν, στην αρχή της κρίσης).

Αν η επιδίωξη του κεφαλαίου είναι ένας πειθήνιος εργάτης, χωρίς δικαιώματα που θα κάνει κτήματα μου το το στόχο του αφεντικού και θα δίνει και την τελευταία σταγόνα του ιδρώτα του, οι εργαζόμενοι πρέπει να ανακαλύψουν και πάλι τις χαμένες αξίες των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων για να καταργήσουν όλους τους αντεργατικούς νόμους και να περάσουν στην αντεπίθεση με σύνθημα «Και στον ίδρο το δικό, γίνε συ τ’ αφεντικό».

_________________________________________________________________________________________________________

Ηρακλής Κακαβάνης –  Δημοσιογράφος – Συγγραφέας. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Από το 1991 έως το 2013 εργάστηκε στον Ριζοσπάστη. Από το 2013 αρθρογραφεί σε διαδικτυακά Μέσα. Από το 2010 συνεργάτης του περιοδικού «Θέματα Παιδείας».
Facebook