Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κυρ. Μητσοτάκης: Στις… ευρωπαϊκές καλένδες τα οποία μέτρα για την ακρίβεια

Σε αξιολογήσεις για τυχόν στρεβλώσεις παρέπεμψε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ το μείζον θέμα της ακρίβειας λόγω των αυξημένων τιμών στο φυσικό αέριο και στα καύσιμα, ενώ για τη διαρκή προκλητική στάση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου ισχύουν τα «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε…» που περιγράφονται επί της ουσίας σε συμπεράσματα προηγούμενων Συνόδων περί μέτρων εάν και εφόσον.

Αυτά τα συμπεράσματα προκύπτουν από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου στις Βρυξέλλες.

Για την ακρίβεια, δήλωσε ότι «έγινε μία αρκετά εκτενής συζήτηση» αλλά τίποτε νεότερο δεν προέκυψε για ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών από την ΕΕ. Το όλο θέμα παραπέμφθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που όπως δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης «ζητήσαμε από την Κομισιόν να αξιολογήσει πολύ σύντομα την αγορά Ενέργειας, να εντοπίσει τυχόν στρεβλώσεις και να προτείνει και λύσεις για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες απότομες μεταβολές στις τιμές». Όσο γα την Ελλάδα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ανεπαρκή και προσωρινά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί προσθέτοντας ότι είναι «πρωτοβουλίες απολύτως εναρμονισμένες με την εργαλειοθήκη της Κομισιόν».

Για την Τουρκία, ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι στα συμπεράσματα περιλήφθηκε η προτροπή προς την Άγκυρα να τηρήσει τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας που μετατρέπει νησιά του Αιγαίου σε φυλακές ανθρώπων της ΕΕ. Όσο για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν υπάρχει καμία αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι «ισχύουν στο ακέραιο» όσα περιγράφονται σε προηγούμενα συμπεράσματα.

Πηγή: 902.gr

ΚΚΕ: Η πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου είναι η αιτία της ενεργειακής φτώχειας

«Η ίδια η πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου είναι η αιτία του προβλήματος της ενεργειακής φτώχειας, συνεπώς δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι και μέρος της αντιμετώπισής του, μέσω δήθεν ‘πανευρωπαϊκών λύσεων’, όπως ισχυρίζεται ο κ. Μητσοτάκης» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού μετά τη Σύνοδο Κορυφής και το πρόβλημα της ακρίβειας.

«Η πολιτική της ΕΕ για την απελευθέρωση της ενέργειας, την απολιγνιτοποίηση, τη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση», τη μονοκαλλιέργεια των ΑΠΕ και την δραστική αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από το συνεχώς υπερτιμούμενο εισαγόμενο φυσικό αέριο, είναι αυτή που ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση με το πανάκριβο ‘πράσινο ρεύμα’ και την εξάρτηση της χώρας από τις διακυμάνσεις της διεθνούς αγοράς. Αυτή την πολιτική υπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και όλες οι προηγούμενες, αυτή την πολιτική στηρίζει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και τ’ άλλα κόμματα. Όπως, επίσης, είναι η πολιτική των ειδικών φόρων και των χαρατσιών στην ενέργεια, για τις οποίες είναι συνυπεύθυνες, τόσο η σημερινή κυβέρνηση, όσο και όλες οι προηγούμενες, που τους θέσπισαν και τους διατήρησαν. Πρόκειται για εκείνους τους φόρους, που εκτοξεύουν τις τιμές για τα λαϊκά νοικοκυριά και που η κυβέρνηση αρνείται ακόμα και τώρα να καταργήσει» προσθέτει τέλος το ΚΚΕ στο σχόλιό του.

 

vivlio mpelogiannis