Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ — ΠΕΡΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Η Κεφα­λο­νιά για μένα είναι το Iόνιο φως, τα πολύ­πλο­κα σχή­μα­τα, τα χρώ­μα­τα, οι ήχοι, τα αρώ­μα­τα, οι γεύ­σεις, ο αισθη­σια­σμός της φύσης, οι αδρές φυσιο­γνω­μί­ες και βέβαια η ιστο­ρι­κή κλη­ρο­νο­μιά, που δια­μόρ­φω­σαν την αισθη­τι­κή μου προ­σέγ­γι­ση στον φυσι­κό και παράλ­λη­λα στον πνευ­μα­τι­κό κόσμο των ιδε­ών και της τέχνης.

Άποψη Νότιας Κεφαλονιάς

Άπο­ψη Νότιας Κεφαλονιάς

Στην πορεία μου οι μνή­μες από το γενέ­θλιο νησί μου και τα ποι­κι­λό­τρο­πα βιώ­μα­τα και διδάγ­μα­τα της νεα­ρής ηλι­κί­ας και της πρώ­της εκπαί­δευ­σης μου σε αυτό, με ενδυ­νά­μω­σαν με αυτο­πε­ποί­θη­ση για την εκθε­σια­κή πορεία μου, τόσο στην Ελλά­δα, όσο και στα διε­θνή εικα­στι­κά κέντρα που έδω­σα δυνα­μι­κά το “παρών”, όπως η Νέα Υόρ­κη και το Παρίσι.

Τρια­ντά­φυλ­λα του κήπου, Κώστα Ευαγγελάτου

Από παι­δί που εκδη­λώ­θη­κε η ζωγρα­φι­κή μου ευχέ­ρεια άρχι­σα συστη­μα­τι­κά μελέ­τες εκ του φυσι­κού. Τα ερεί­πια των σει­σμών του 1953 ήταν η πρώ­τη θεμα­το­γρα­φι­κή σει­ρά που ασχο­λή­θη­κα παράλ­λη­λα με σχέ­δια λου­λου­διών του κήπου μας και προ­σω­πο­γρα­φί­ες συμ­μα­θη­τών και φίλων. Η αίσθη­ση και η ατμό­σφαι­ρα του νησιού είναι διά­χυ­τη σε πολ­λές μετα­γε­νέ­στε­ρες ζωγρα­φι­κές συν­θέ­σεις μου και ιδιαί­τε­ρα στις Νεφε­λο­γρα­φί­ες. Το 2000 ίδρυ­σα στο Αργο­στό­λι τη Σύγ­χρο­νη Πινα­κο­θή­κη Villa “Ροδό­πη” στο συγκρό­τη­μα του πατρι­κού μου σπι­τιού. Ο παλιός κήπος της είναι δια­κο­σμη­μέ­νος με ιδιό­τυ­πα λίθι­να γλυ­πτά και επι­ζω­γρα­φι­σμέ­να αλί­κτυ­πα ξύλα που αλιεύω στις περι­πλα­νή­σεις μου σε παρα­λί­ες και λόφους. Κάθε καλο­καί­ρι εκθέ­τω τα νέα έργα μου και διορ­γα­νώ­νω κάθε παν­σέ­λη­νο του Αυγού­στου performance στη “Μωβ σκη­νή” του κήπου. Οι εικα­στι­κές δημιουρ­γί­ες μου είναι ταυ­τι­σμέ­νες με το περι­βάλ­λον αλλά και το δια­χρο­νι­κό πνεύ­μα της Κεφα­λο­νιάς. Οι γονείς και οι παπ­πού­δες μου κατά­γο­νταν από πολ­λά μέρη του νησιού που είχα την τύχη να επι­σκέ­πτο­μαι από παι­δί και να τα αγα­πώ ιδιαί­τε­ρα — Ο Αγκώ­νας με τη θαυ­μά­σια θέα και την φιλ­ντι­σέ­νια παρα­λία της Αγί­ας Κυρια­κής, τα πεδι­νά και εύφο­ρα Μαν­τζα­βι­νά­τα με το υπέ­ρο­χο Ακρω­τή­ρι τους, η Λακύ­θρα με την Καλ­λι­θέα, τον Βρά­χο του Λόρ­δου Βύρω­να και τις ανθι­σμέ­νες αυλές — και να συγκι­νού­μαι από την ομορ­φιά τους.

Ο Μύρ­τος όμως, οι Πετα­νοί, η Άσσος και η Αντί­σα­μος στις πολ­λα­πλές εκφάν­σεις τους πολ­λές φορές με έχουν εμπνεύ­σει και με θέλ­γουν τα λευ­κά γλυ­πτι­κά βότσα­λα τους. Τα σμα­ρα­γδί και τυρ­κουάζ χρώ­μα­τα τους είναι διά­σπαρ­τα στις μεγά­λες ζωγρα­φι­κές συν­θέ­σεις μου με τις “Σει­ρή­νες του Ιονί­ου” και τις ποι­η­τι­κές ανα­δυό­με­νες μορ­φές των συνειρ­μών μου. Στη μικρή σπη­λιά στην αρι­στε­ρή άκρη της απέ­ρα­ντης ακρο­για­λιάς του Μύρ­του εμπνεύ­στη­κα τις γλυ­πτι­κές κατα­σκευ­ές μου “Μυθι­κά περιδέραια”!

Ερείπια, Κώστα Ευαγγελάτου

Ερεί­πια, Κώστα Ευαγγελάτου

Σε μια επο­χή που η χώρα μας σφρα­γί­στη­κε από την οικο­νο­μι­κή κρί­ση και όλα τα παρε­πό­με­να της οι δυνα­τό­τη­τες να εκθέ­τω σε σημα­ντι­κούς χώρους εδώ και στο εξω­τε­ρι­κό, ιδιαί­τε­ρα στη Γαλ­λία είναι βέβαια θετι­κές. Ήδη προ­ε­τοι­μά­ζε­ται μεγά­λη έκθε­ση ζωγρα­φι­κής μου, τον ερχό­με­νο Νοέμ­βριο στο Μου­σεί­ον της Πόλε­ως των Αθη­νών, Ίδρυ­μα Βού­ρου — Ευτα­ξία, που για δεύ­τε­ρη φορά θα παρου­σια­στεί στους ιστο­ρι­κούς χώρους του τιμη­τι­κή έκθε­ση με έργα μου. Παράλ­λη­λα η κυκλο­φο­ρία λογο­τε­χνι­κών και θεω­ρη­τι­κών μου κει­μέ­νων συνεχίζεται.

Η ετή­σια θερι­νή δρα­στη­ριό­τη­τα μου στην Κεφα­λο­νιά φέτος δια­νύ­ει την 18η περί­ο­δο και θα διαρ­κέ­σει από τις 28 Ιου­λί­ου μέχρι τις 5 Σεπτεμ­βρί­ου 2018.

Η εκδή­λω­ση “Παν­σέ­λη­νος στον κήπο”, ένα αφιέ­ρω­μα στα ποι­ή­μα­τα “Roses” του Ράι­νερ Μαρία Ρίλ­κε και μου­σι­κή μπα­λέ­του του Κλώντ Ντε­μπι­σύ, με τη σύμπρα­ξη του Χορο­θε­ά­τρου “Λυδία Λίθος”, θα γίνει στις 26 Αυγού­στου το βράδυ.

Villa Rod;oph gardenart

Villa Rod;oph gardenart

Ευελ­πι­στώ με την διαρ­κή υπο­στή­ρι­ξη των φίλων συμπο­λι­τών και την παρου­σία του φιλό­τε­χνου κοι­νού παντα­χό­θεν να ολο­κλη­ρω­θεί με επιτυχία.

Η από­λυ­τη και αυθόρ­μη­τη καλ­λι­τε­χνι­κή έκφρα­ση που πηγά­ζει από βιώ­μα­τα και πρου­πο­θέ­τει ενσυ­ναί­σθη­ση, τεχνι­κή ικα­νό­τη­τα και στυ­λι­στι­κή πρω­το­τυ­πία ήταν το ζητού­με­νο για μένα τόσο στην εικα­στι­κή, όσο και στη λογο­τε­χνι­κή μου ανα­ζή­τη­ση και κατά­θε­ση. Ο καλ­λι­τε­χνι­κός σκο­πός και η πρα­κτι­κή συμ­βο­λή μου στην κοι­νω­νι­κή σφαί­ρα, ειλι­κρι­νά ανα­ζη­τά να υπερ­βαί­νει τα αισθη­τι­κά όρια της ειδι­κό­τη­τας μου, επι­ζη­τώ­ντας την ευρύ­τε­ρη επι­κοι­νω­νία και όχι την ερμη­τι­κή μονα­ξιά. Χαί­ρο­μαι όταν η Τέχνη κάθε μορ­φής, έστω και σε μικρό βαθ­μό, στο­χεύ­ει να μας απαλ­λά­ξει από κίβδη­λες κατα­στά­σεις, τις παρω­πί­δες και τους όποιους κατα­να­γκα­σμούς, με την παι­δευ­τι­κή και απε­λευ­θε­ρω­τι­κή ανθρω­πι­στι­κή της διάσταση.

COSTAS-EVANGELATOS-PERFORMANCE-ART-MYRTOS

COSTAS-EVANGELATOS-PERFORMANCE-ART-MYRTOS

__________________________________________________________________________________________________________

Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης. Γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ζωγραφική και αισθητική θεωρία της σύγχρονης τέχνης στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης (University The New School). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και την Κεφαλονιά. Εκθέτει έργα του στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο