Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κόλαφος για Λαγό και Μίχο η απόφαση για την επίθεση στο «Συνεργείο»

Δημο­σιεύ­τη­κε η από­φα­ση του Β’ Τρι­με­λούς Πλημ­με­λειο­δι­κεί­ου Αθη­νών για την επί­θε­ση του τάγ­μα­τος εφό­δου της ναζι­στι­κής εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης Χρυ­σή Αυγή στο «Συνερ­γείο» στην Ηλιού­πο­λη στις 10/7/2013, με κατη­γο­ρού­με­νους τους Ι. Λαγό, Ν. Μίχο και άλλα μέλη και στε­λέ­χη της.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι οι Λαγός και Μίχος είχαν κατα­δι­κα­στεί για ηθι­κή αυτουρ­γία σε επι­κίν­δυ­νες σωμα­τι­κές βλά­βες, ενώ άλλα πέντε μέλη και στε­λέ­χη της ναζι­στι­κής οργά­νω­σης είχαν κατα­δι­κα­στεί ως φυσι­κοί αυτουρ­γοί επι­κίν­δυ­νων σωμα­τι­κών βλα­βών και οπλο­χρη­σί­ας. Το Εφε­τείο έχει προσ­διο­ρι­στεί για τις 11/9/2020.

Η από­φα­ση εκθέ­τει με ακρί­βεια τον τρό­πο λει­τουρ­γί­ας της ναζι­στι­κής οργά­νω­σης, που είναι παρό­μοιος με τις τρεις επι­θέ­σεις που εξε­τά­ζει το δικα­στή­ριο στη μεγά­λη δίκη της εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης (τη δολο­φο­νία Φύσ­σα και τις δολο­φο­νι­κές επι­θέ­σεις στους Αιγύ­πτιους αλιερ­γά­τες και στους κομ­μου­νι­στές και συν­δι­κα­λι­στές του ΠΑΜΕ) στο πλαί­σιο της διε­ρεύ­νη­σης ύπαρ­ξης εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης του άρθρου 187ΠΚ.

Σύμ­φω­να με την από­φα­ση του Τρι­με­λούς Πλημ­με­λειο­δι­κεί­ου, η μοτο­πο­ρεία των χρυ­σαυ­γι­τών ξεκί­νη­σε από τον Πει­ραιά «με τελι­κό προ­ο­ρι­σμό το “Συνερ­γείο”, όπου στε­γα­ζό­ταν το Αντι­φα­σι­στι­κό Μέτω­πο Ηλιού­πο­λης (…) Η πορεία είχε οργα­νω­θεί από την τοπι­κή οργά­νω­ση της Χρυ­σής Αυγής στον Πει­ραιά. Συμ­με­τεί­χαν 40–50 μηχα­νές, με δύο επι­βαί­νο­ντες η καθε­μία (…) Τα άτο­μα φορού­σαν στο­λές παραλ­λα­γής και κοντο­μά­νι­κα μπλου­ζά­κια μαύ­ρου χρώ­μα­τος, ορι­σμέ­να δε ήταν με τα δια­κρι­τι­κά “Χρυ­σή Αυγή” (…) Όταν έφτα­σαν στο “Συνερ­γείο”, περί­που 10–15 άτο­μα κατέ­βη­καν από τις μηχα­νές και ορι­σμέ­νοι εξ αυτών επι­τέ­θη­καν στον Πανα­γιώ­τη Δρι­μυ­λή, ενώ οι υπό­λοι­ποι μπή­καν στο χώρο και προ­ξέ­νη­σαν φθο­ρές (…) Κατά την επί­θε­ση στον Δρι­μυ­λή οι δρά­στες χρη­σι­μο­ποιού­σαν τα ξύλι­να κοντά­ρια που είχαν μαζί τους, τα κρά­νη που ορι­σμέ­νοι έφε­ραν και τα cryptonite, χτυ­πώ­ντας τον στο κεφά­λι και στο σώμα. Η επί­θε­ση κρά­τη­σε 2–3 λεπτά (…) Κατό­πιν ανέ­βη­καν όλοι στις μηχα­νές και συνέ­χι­σαν την πορεία τους φτά­νο­ντας στα γρα­φεία της Χρυ­σής Αυγής στον Άλιμο».

Επί­σης, το σκε­πτι­κό της από­φα­σης για τους πρώ­ην βου­λευ­τές Λαγό και Μίχο «(ο Ι. Λαγός) ακο­λου­θώ­ντας με το αυτο­κί­νη­τό του την πορεία, επέ­βλε­πε τη συμ­με­το­χή των προ­σώ­πων που ακο­λου­θού­σαν την πορεία και την εξέ­λι­ξη του συμ­βά­ντος. Όπως προ­κύ­πτει από τα μηνύ­μα­τα που είχε ανταλ­λά­ξει πριν και μετά το συμ­βάν, ήταν από τους οργα­νω­τές της πορεί­ας. Και στα μηνύ­μα­τα που ο ίδιος έστει­λε ανα­φο­ρι­κά με το συμ­βάν ανα­φέ­ρει “πήγε πολύ καλά, αλλά στο τέλος κάνα­νε προ­σα­γω­γές” και χρη­σι­μο­ποιεί πρώ­το πλη­θυ­ντι­κό αριθ­μό (“ήρθα­με και τους γ.…σαμε”, “πάμε τώρα στο τμή­μα”), το οποίο υπο­δη­λώ­νει ότι είχε κεντρι­κό ρόλο στην οργά­νω­ση της πορεί­ας και της επί­θε­σης και με την παρου­σία του ενί­σχυ­σε την από­φα­ση των ως άνω κατη­γο­ρου­μέ­νων (και των υπο­λοί­πων αγνώ­στων δρα­στών) να πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν την επί­θε­ση. Αντί­στοι­χα και ο δεύ­τε­ρος κατη­γο­ρού­με­νος (ο Νίκος Μίχος) είχε ανά­λο­γο ρόλο. Ειδο­ποι­ή­θη­κε, δε, για να συμ­με­τά­σχει από τα κεντρι­κά γρα­φεία του κόμματος».

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι ο Ι. Λαγός εξα­κο­λου­θεί να είναι σήμε­ρα «ανε­ξάρ­τη­τος» ευρωβουλευτής.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο