Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κόλαφος για Λαγό και Μίχο η απόφαση για την επίθεση στο «Συνεργείο»

Δημοσιεύτηκε η απόφαση του Β’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για την επίθεση του τάγματος εφόδου της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή στο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη στις 10/7/2013, με κατηγορούμενους τους Ι. Λαγό, Ν. Μίχο και άλλα μέλη και στελέχη της.

Υπενθυμίζεται ότι οι Λαγός και Μίχος είχαν καταδικαστεί για ηθική αυτουργία σε επικίνδυνες σωματικές βλάβες, ενώ άλλα πέντε μέλη και στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης είχαν καταδικαστεί ως φυσικοί αυτουργοί επικίνδυνων σωματικών βλαβών και οπλοχρησίας. Το Εφετείο έχει προσδιοριστεί για τις 11/9/2020.

Η απόφαση εκθέτει με ακρίβεια τον τρόπο λειτουργίας της ναζιστικής οργάνωσης, που είναι παρόμοιος με τις τρεις επιθέσεις που εξετάζει το δικαστήριο στη μεγάλη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης (τη δολοφονία Φύσσα και τις δολοφονικές επιθέσεις στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ) στο πλαίσιο της διερεύνησης ύπαρξης εγκληματικής οργάνωσης του άρθρου 187ΠΚ.

Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, η μοτοπορεία των χρυσαυγιτών ξεκίνησε από τον Πειραιά «με τελικό προορισμό το “Συνεργείο”, όπου στεγαζόταν το Αντιφασιστικό Μέτωπο Ηλιούπολης (…) Η πορεία είχε οργανωθεί από την τοπική οργάνωση της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά. Συμμετείχαν 40-50 μηχανές, με δύο επιβαίνοντες η καθεμία (…) Τα άτομα φορούσαν στολές παραλλαγής και κοντομάνικα μπλουζάκια μαύρου χρώματος, ορισμένα δε ήταν με τα διακριτικά “Χρυσή Αυγή” (…) Όταν έφτασαν στο “Συνεργείο”, περίπου 10-15 άτομα κατέβηκαν από τις μηχανές και ορισμένοι εξ αυτών επιτέθηκαν στον Παναγιώτη Δριμυλή, ενώ οι υπόλοιποι μπήκαν στο χώρο και προξένησαν φθορές (…) Κατά την επίθεση στον Δριμυλή οι δράστες χρησιμοποιούσαν τα ξύλινα κοντάρια που είχαν μαζί τους, τα κράνη που ορισμένοι έφεραν και τα cryptonite, χτυπώντας τον στο κεφάλι και στο σώμα. Η επίθεση κράτησε 2-3 λεπτά (…) Κατόπιν ανέβηκαν όλοι στις μηχανές και συνέχισαν την πορεία τους φτάνοντας στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Άλιμο».

Επίσης, το σκεπτικό της απόφασης για τους πρώην βουλευτές Λαγό και Μίχο «(ο Ι. Λαγός) ακολουθώντας με το αυτοκίνητό του την πορεία, επέβλεπε τη συμμετοχή των προσώπων που ακολουθούσαν την πορεία και την εξέλιξη του συμβάντος. Όπως προκύπτει από τα μηνύματα που είχε ανταλλάξει πριν και μετά το συμβάν, ήταν από τους οργανωτές της πορείας. Και στα μηνύματα που ο ίδιος έστειλε αναφορικά με το συμβάν αναφέρει “πήγε πολύ καλά, αλλά στο τέλος κάνανε προσαγωγές” και χρησιμοποιεί πρώτο πληθυντικό αριθμό (“ήρθαμε και τους γ….σαμε”, “πάμε τώρα στο τμήμα”), το οποίο υποδηλώνει ότι είχε κεντρικό ρόλο στην οργάνωση της πορείας και της επίθεσης και με την παρουσία του ενίσχυσε την απόφαση των ως άνω κατηγορουμένων (και των υπολοίπων αγνώστων δραστών) να πραγματοποιήσουν την επίθεση. Αντίστοιχα και ο δεύτερος κατηγορούμενος (ο Νίκος Μίχος) είχε ανάλογο ρόλο. Ειδοποιήθηκε, δε, για να συμμετάσχει από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ι. Λαγός εξακολουθεί να είναι σήμερα «ανεξάρτητος» ευρωβουλευτής.

Πηγή: 902.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο