Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κόμμα των Κομμουνιστών, ΗΠΑ: Τα γεγονότα στο Καπιτώλιο είναι αποτέλεσμα της καπιταλιστικής σήψης

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τα γεγονότα στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, το Κόμμα των Κομμουνιστών, ΗΠΑ (PCUSA)* επισημαίνει τα εξής:

Στις 6 Γενάρη 2021, την ημέρα που το Κογκρέσο, ετοιμάζονταν να επικυρώσει τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020, ένα ακροδεξιό πλήθος ανέβηκε στο Καπιτώλιο με προφανή στόχο να προκαλέσει πραξικόπημα υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ. Αυτός ο συρφετός, αποτελούμενος από υποστηρικτές αποτυχημένων κινημάτων όπως η “Συνομοσπονδία” (Confederacy), το “Νότιο Βιετνάμ” και άλλους αντιδραστικούς και αντικομμουνιστές, ενώθηκε για να στηρίξει τον αντιδημοκρατικό και φασιστικό στόχο εγκαθίδρυσης μιας αντιδραστικής δικτατορίας.

Υπήρξε πολύ λίγη αντίσταση από την Αστυνομία του Καπιτωλίου. Παρ’ όλα αυτά, με το που όχλος έφτασε στην πόρτα της ολομέλειας, υπήρξε μια μικρή ένοπλη σύγκρουση που οδήγησε στο θάνατο ενός εκ των ακροδεξιών διαδηλωτών. Παρά το γεγονός αυτό, είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι υπήρξε συνεργασία μεταξύ των φασιστικών δυνάμεων και της Αστυνομίας του Καπιτωλίου. Η αστυνομία φαίνεται να επικοινωνεί με τους διαδηλωτές σε φιλικό κλίμα, να βγάζει φωτογραφίες μαζί τους, να δίνουν χειραψίες, ακόμη και να τους ανοίγει τις πύλες. Είναι αδύνατο για την αστυνομία και τον στρατό να μην είχαν λάβει γνώση για την οργανωμένη μαζική διαδήλωση στο κέντρο της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης. Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι επί σχεδόν τέσσερις ώρες το πλήθος αφέθηκε να λεηλατεί την Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων; Αν και η δήμαρχος της Ουάσινγκτον είχε ζητήσει, μέρες πριν την διαδήλωση, να σταλεί η Εθνοφρουρά, το αίτημα της απορρίφθηκε. Είναι πέρα από ύποπτο ότι το αίτημα αυτό απορρίφθηκε, είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι της συνεργασίας μεταξύ της αστυνομίας και των φασιστικών ομάδων.

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως “η δημοκρατία μας δέχεται μια πρωτοφανή επίθεση” και κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να ζητήσει την άμεση διάλυση των διαδηλωτών. Η γλυκανάλατη αυτή απάντηση ήταν ντροπιαστική και είναι αδιανόητο για τον νεοεκλεγμένο Πρόεδρο να μην ζητά την σύλληψη όσων βρίσκονται πίσω από το επιχειρηθέν πραξικόπημα. Εάν στην θέση αυτών ήταν το κίνημα Black Lives Matter, κομμουνιστές διαδηλωτές ή του φιλειρηνικού κινήματος, θα είχαν – το λιγότερο – συλληφθεί πριν ακόμη προλάβουν να φτάσουν στα σκαλιά του Καπιτωλίου. Κατα πάσα πιθανότητα θα είχαν πυροβοληθεί. Μαύροι διαδηλωτές θα είχαν σίγουρα ακόμη χειρότερη τύχη.

Γιατί συνέβη τώρα αυτός ο ξεσηκωμός; Γιατί μετά από 300 χρόνια ιστορίας αυτής της χώρας βιώνουμε σήμερα μια τέτοια κατάσταση; Αυτά που συμβαίνουν είναι αποτέλεσμα της καπιταλιστικής σήψης. Το οικονομικό και πολιτικό σύστημα απέτυχε να αντιμετωπίσει επαρκώς την πανδημία η οποία έχει επιταχύνει την οικονομική παρακμή. Η άρχουσα τάξη έχει εξαντλήσει όλους τους τρόπους προεκιμένου να απομυζά κέρδος από την εργατική τάξη, με νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που επί δεκαετίες οδήγησαν στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής της εργατικής τάξης και την ολοένα και αυξανόμενη ανεργία.

Μόνο μια ενωμένη εργατική τάξη έχει τη δύναμη να προκαλέσει δραστική κοινωνική αλλαγή εξαιτίας της σχέσης της με τα μέσα παραγωγής – τα εργοστάσια, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, την ίδια την εργατική δύναμη.

Πηγή: idcommunism.com

* Το Κόμμα των Κομμουνιστών, ΗΠΑ (Party of Communists, USA – PCUSA) δεν πρέπει να συγχέεται με το Κομμουνιστικό Κόμμα των ΗΠΑ (ΚΚ ΗΠΑ). Το Κόμμα των Κομμουνιστών, ΗΠΑ, ιδρύθηκε το 2014 από πρώην μέλη του ΚΚ ΗΠΑ τα οποία αποχώρησαν διαφωνώντας με την οπορτουνιστική γραμμή του τελευταίου. Θυμίζεται ότι στις πρόσφατες εκλογές του Νοέμβρη, το PCUSA στήριξε την υποψηφιότητα του Ελληνοαμερικανού Κρίστοφερ Χελάλι, στην πολιτεία του Βερμόντ, για τη Βουλή των Αντιπροσώπων.