Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κύπρος: Αρνητική εξέλιξη η εκλογική άνοδος του φασιστικού ΕΛΑΜ

Άσχημα ήταν τα νέα που επιφύλαξε η κάλπη στις Κυπριακές βουλευτές εκλογές, καθώς το φασιστικό κόμμα ΕΛΑΜ (παράρτημα της ναζιστικής Χρυσής Αυγής στην Κύπρο) αναρριχήθηκε από την 8η στην 4η θέση, λαμβάνοντας 24.255 ψήφους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ακροδεξιό μόρφωμα είναι το μοναδικό κόμμα στις χθεσινές εκλογές που κατέγραψε άνοδο σε όλες τις πόλεις. Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος», οι επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου του έδωσαν ιδιαίτερη ώθηση στο να ανεβάσει τα ποσοστά του, καταγράφοντας αύξηση 4,4% και 4,1% αντίστοιχα.

Η δυναμική που απέκτησε από τις πρόσφατες κάλπες δίνει στο ΕΛΑΜ ρόλο ρυθμιστή στο Κυπριακό Κοινοβούλιο, καθώς οι 4 έδρες που κατέχει θα είναι καθοριστικές για την έγκριση των κυβερνητικών νομοσχεδίων.

xristou mixaloliakos

Ο φυρερίσκος της Χ.Α. Μιχαλολιάκος με τον πρόεδρο του ΕΛΑΜ Χρίστο Χρίστου.

Μέχρι το 2019, το ΕΛΑΜ διατηρούσε στενότατες πολιτικές επαφές με τη ναζιστική, εγκληματική Χρυσή Αυγή, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος του, Χρίστος Χρίστου, υπήρξε προσωπική επιλογή του καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Νίκου Μιχαλολιάκου.

Εκτός των εν Ελλάδι ναζιστών, το ΕΛΑΜ διατηρεί πολιτικούς δεσμούς με μια σειρά φασιστικές-ακροδεξιές οργανώσεις στο εξωτερικό, όπως η Ιταλική Forza Nuova και το νεοφασιστικό NPD στη Γερμανία.

Η εκλογική άνοδος των νοσταλγών του φασίστα Γρίβα μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει για την Κύπρο, ένα μαρτυρικό νησί που έχει πληρώσει πολύ ακριβά στο παρελθόν τις τυχοδιωκτικές, εθνικιστικές επιδιώξεις της ελληνικής Χούντας και των κυπρίων συνενόχων της.

Κύπρος: Πρώτο το ΔΗΣΥ και δεύτερο το ΑΚΕΛ στις βουλευτικές εκλογές