• [ Δικοί σου εχθροί, δικοί μου εχθροί /του σκεφτόμενου ανθρώπου είναι εχθροί]
Facebooktwitterrssyoutube

Κύπρος: Δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών

Όλα είναι έτοιμα για την διεξαγωγή αύριο του δεύτερου και καθοριστικού γύρου των προεδρικών εκλογών, από τον οποίο θα κριθεί κατά πόσον ο πρόεδρος Nίκος Αναστασιάδης (35,5% στον γύρο), που στηρίζεται βασικά από τον ΔΗΣΥ, θα εξασφαλίσει επανεκλογή ή νέος πρόεδρος της Κύπρου θα είναι ο υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ, Σταύρος Μαλάς (30,3% α’ γύρος). Ο Νίκος Αναστασιάδης είχε αντίπαλο τον Σταύρο Μαλά και το 2013, αλλά τότε προηγείτο κατά 18,55%. Τελικά, εξελέγη ο Νίκος Αναστασιάδης με 57,46%, ενώ ο Σταύρος Μαλάς έμεινε στο 42,52%.

Το στοιχείο, που κάνει ξεχωριστές τις αυριανές εκλογές, είναι ότι ουδείς εκ των δύο «μονομάχων» κατάφερε να εξασφαλίσει επίσημα συμμαχίες από τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι, Αλληλεγγύη, που στον α΄γύρο στήριξαν την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου, αλλά ούτε από την Συμμαχία Πολιτών και το Ε.ΛΑ.Μ. Έτσι, το ένα τρίτο των ψηφοφόρων θα προσέλθουν αύριο στις κάλπες με τις ηγεσίες των κομμάτων τους να έχουν αποφασίσει «ούτε Αναστασιάδη, ούτε Μαλά» ή «ψήφο κατά συνείδηση». Και τα δύο επιτελεία έκαναν δημοσκοπήσεις αυτές τις μέρες, που ο νόμος δεν επιτρέπει δημοσιοποίηση τους, για να έχουν μια εικόνα σε σχέση με την αυριανή αναμέτρηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μετρήσεις επιβεβαιώνουν ότι «ο Νίκος Αναστασιάδης ξεκινά την κούρσα του β΄ γύρου από καλύτερη θέση, η οποία ενισχύθηκε και από το τελευταίο debate». Στο επιτελείο Μαλά σημειώνουν ότι «οι μετρήσεις φουσκώνουν τα ποσοστά της εξουσίας, ενώ την κρυφή ψήφο στον α’ γύρο την είχε ο υποψήφιος τους».

Οι κάλπες, θα ανοίξουν αύριο στις επτά το πρωί και θα κλείσουν στις έξι το απόγευμα, με διακοπή μίας ώρας το μεσημέρι. Θα λειτουργήσουν 1.122 δύο εκλογικά κέντρα. Δικαίωμα ψήφου έχουν πεντακόσιες πενήντα χιλιάδες, οκτακόσιοι ογδόντα έξι ψηφοφόροι. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι τις επτά και τριάντα το βράδυ και η ανακήρυξη του νέου προέδρου στις 22:00 στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος- Ελευθερία». Εκεί θα ληφθούν αυξημένα μέτρα ασφαλείας και η Αστυνομία καλεί τους πολίτες να συνεργαστούν με τα μέλη της, που θα βρίσκονται επί τόπου και να συμμορφώνονται με τις οδηγίες και υποδείξεις τους.

«Το αποτέλεσμα αναμένεται σε μια περίοδο κατά την οποία δρομολογούνται εξελίξεις και γύρω από το Κυπριακό, καθώς όλα δείχνουν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα ίσως ξεκινήσουν πάλι διαπραγματεύσεις για μια «λύση», ενταγμένη σε πολυεπίπεδους και σκληρούς ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, που απλώνονται σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η εκλογική αναμέτρηση γίνεται ενώ, εδώ και πολλούς μήνες, ειδικά μετά τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων που έγινε το καλοκαίρι στην Ελβετία, «φούντωσε» κι άλλο ένα κλίμα εκβιασμού του κυπριακού λαού, έτσι ώστε να συμβιβαστεί με τη μία ή την άλλη «εναλλακτική» διχοτόμησης του νησιού, να ταυτιστεί με τις προτεραιότητες του κεφαλαίου, να θεωρήσει …ελπιδοφόρες διακρατικές συμμαχίες που δίνουν νέα ορμή στην επιθετικότητα των μονοπωλίων.

Ενδεικτική ήταν, άλλωστε, η τηλεοπτική «αναμέτρηση» που είχαν την περασμένη Τετάρτη οι Αναστασιάδης – Μαλάς, όπου μεταξύ άλλων ξεχώρισε η ανησυχία για την ανάπτυξη της συνεργασίας με δυνάμεις όπως το Ισραήλ, για τη μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο κ.τ.λ. Μεταξύ άλλων, ο Ν. Αναστασιάδης εξέφρασε ικανοποίηση για την παρουσία μεγάλων ομίλων στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ο Στ. Μαλάς συνέδεσε τις εξελίξεις στα Ενεργειακά και με το γεωστρατηγικό ρόλο που η χώρα μπορεί να αναλάβει.

Οσον αφορά τις συνομιλίες γύρω από το Κυπριακό, και οι δύο υποψήφιοι στάθηκαν στη σημασία που έχει το να γίνει η διαπραγμάτευση όλων των κεφαλαίων μέσα σε ένα «πλαίσιο – πακέτο». Ο Ν. Αναστασιάδης εμφάνισε ως κάτι θετικό ότι στους πρόσφατους γύρους επαφών υπήρξε «για πρώτη φορά εμπλοκή της ΕΕ», επιδοκίμασε την «πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική» και πρόσθεσε ότι χρειάζεται επανέναρξη συνομιλιών γιατί «πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο». Από τη μεριά του, ο Στ. Μαλάς είπε ότι «η μη λύση εγκυμονεί θανάσιμους κινδύνους» και υποστήριξε πως δεν αξιοποιήθηκε «η ιστορική ευκαιρία που χάθηκε», καλώντας σε αποφασιστικότητα και αξιοποίηση του «εγγράφου Γκουτέρες», σε ενότητα και δράση, με συνείδηση και των «συμβιβασμών που ενδεχομένως» πρέπει να γίνουν» (Ριζοσπάστης).

Κύπρος – επίσημα αποτελέσματα: Αναστασιάδης- Μαλάς στον β’ γύρο