Νέος αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου εξελέγη από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου ο μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος. ο Γεώργιος κατάφερε να υποσκελίσει την υποψηφιότητα του Μητροπολιτη Αθανάσιου ο οποίος είχε πρωτεύσει στις εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου, εξασφαλίζοντας το 35,68% των λαϊκών ψήφων έναντι 18,39% του κ. Γεωργίου.
Η Ιερά Σύνοδος συνήλθε σήμερα το πρωί και μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασής της, ακολούθησε ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου αρχιεπισκόπου, στην οποία ο Πάφου Γεώργιος έλαβε 11 ψήφους, ο Λεμεσού Αθανάσιος 4, ενώ υπήρξε και μία αποχή.
Ο Πάφου Γεώργιος ήταν δεύτερη επιλογή των φιλοδυτικών και του Πατριαρχείου, είναι στη γραμμή του προκατόχου του, διακρίνεται συχνά για την έκφραση πολιτικού λόγου τοποθετημένου μάλλον στον χώρο της ακροδεξιάς. Ο Γεώργιος έχει καταγράψει πολλές φορές την αντίθεσή του στη διευθέτηση του Κυπριακού με λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Επιπλέον, ως πρώην εκπαιδευτικός, καθηγητής Μέσης του μαθήματος της Χημείας, ο Γεώργιος θεωρεί αυτονόητες τις παρεμβάσεις της Εκκλησίας σε θέματα Παιδείας, ενώ τελευταίως εκφράζει και θέσεις για τις αφίξεις προσφύγων στο νησί.
Πρώτη επιλογή ήταν ο μετριπαθής μητροπολίτης Κωνσταντίας, Βασίλειος, ο οποίος θεωρούνταν ως η καλύτερη ασπίδα για την αποτροπή εισπήδησης της Ρωσικής Εκκλησίας στην Κύπρο. Δεν ήταν όμως στο τριπρόσωπο (οι τρεις πρώτοι κατά τη διαδικασία ψηφοφορίας των πολιτών). Ο Γεώργιος στηρίχθηκε από τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειο, ο οποίος ήταν ο μόνος υποψήφιος αρχιεπίσκοπος με θητεία σε μητρόπολη του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Η εκλογή του Πάφου Γεώργιου στο θρόνο της Κυπριακής Εκκλησίας ουσιαστικά τερματίζει την οποία συζήτηση προηγήθηκε των αρχιεπισκοπικών εκλογών περί πιθανής αλλαγής στάσης της Κυπριακής Εκκλησίας σε σχέση με την αναγνώριση του Αυτοκέφαλου της ουκρανικής εκκλησίας. Ο νέος αρχιεπίσκοπος δεν διατηρεί σχέσεις με το Πατριάρχειο της Μόσχας.
Όπως είναι γνωστό, η Εκκλησία της Κύπρου είναι μία από τις τέσσερις που αναγνώρισε το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας από το Νοέμβριο του 2020, με τα τότε διαφωνούντα μέλη της Ιεράς Συνόδου να είναι οι δύο σημερινοί βασικοί διεκδικητές του αρχιεπισκοπικού θρόνου.
O Λεμεσού Αθανάσιος, ο πιο δημοφιλής από τους τρεις υποψήφιους, υποστήριζε ότι η Ιερά Σύνοδος δεν θα πρέπει να επιλέξει όποιον θέλει από το λεγόμενο «τριπρόσωπο», αλλά θα πρέπει να σεβαστεί την επιθυμία των πιστών και να ορίσει ως νέο Αρχιεπίσκοπο αυτόν που θα έρθει πρώτος στην εκλογική αναμέτρηση.
Και έχει λόγο να υποστηρίζει αυτή τη θέση, καθώς ο Μητροπολίτη Λεμεσού ήταν πρώτος και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο και τον τρίτο, ενώ η απήχησή του στην Ιερά Σύνοδο είναι μικρή!
Βέβαια, ο ίδιος σε μια προσπάθεια να δείξει ότι δεν στηρίζεται στον ρωσικό παράγοντα, ο οποίος είναι ιδιαίτερα δραστήριος στην Κύπρο, συμφώνησε να μην ψηφίζουν οι αλλοδαποί ορθόδοξοι χριστιανοί που ζουν στο νησί και οι οποίοι θα έπεφταν «μονοκούκι» σε αυτόν.
Επίσης, και το 2006, όταν είχαμε και πάλι αρχιεπισκοπικές εκλογές στην Κύπρο, παρά το γεγονός ότι είχε έρθει και τότε πρώτος στην προτίμηση των ψηφοφόρων, έχασε τον θρόνο ‑με μυθιστορηματικό τρόπο- από τον αποβιώσαντα Χρυσόστομο, μέσα στην Ιερά Σύνοδο.
Ο Μητροπολίτης Αθανάσιος θεωρείται «φιλορώσος» και εκλεκτός της Μόσχας γι’ αυτό έκδηλη ήταν η ανησυχία σε εκκλησιαστικούς κύκλους και όχι μόνο, για την περίπτωση που εκλεγόταν.
Καχυποψία υπήρχε και για τον τρίτο υποψήφιο, το Μητροπολίτη Ταμασσού Ησαΐα. Ο ιεράρχης είναι διδάκτωρ Θεολογίας στην Ακαδημία της Μόσχας και τον κατέτασσαν στην ομάδα των λεγόμενων «φιλορώσων» ιεραρχών.
Ωστόσο η θετική στάση των δύο ιεραρχών έναντι της Ρωσίας δεν υπήρξε ποτέ ρητή και είτε διαψεύδεται είτε δικαιολογείται από τα επιτελεία τους. Μάλιστα τις τελευταίες μέρες και οι δύο υποχρεώθηκαν να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους σε σχέση με το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας, με τον μεν Ταμασού Ησαΐα να δεσμεύεται δημόσια ότι εάν εκλεγεί δεν θα επαναφέρει στην Ιερά Σύνοδο το ζήτημα, και τον Λεμεσού Αθανάσιο να ξεκαθαρίζει ότι αποδέχεται την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, καταδικάζοντας ταυτόχρονα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Ταμασσού Ησαΐας το τελευταίο διάστημα ο ίδιος έχει προσπαθήσει να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με το Φανάρι και τον Οικουμενικό Πατριάρχη (τον οποίο έχει επισκεφθεί δύο φορές τελευταία) και έχει αναγνωρίσει το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας, που είχε απορρίψει το 2020. Μάλιστα, χειροτόνησε και έναν νέο διάκονο, στον οποίο έδωσε το όνομα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.