Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κύπρος: Πέταξαν μαύρες και κόκκινες μπογιές στο άγαλμα του φασίστα Γρίβα

Με μαύρες και κόκκινες μπογιές άγνωστοι… «φιλοτέχνησαν» το άγαλμα του ακροδεξιού ηγέτη της τρομοκρατικής ΕΟΚΑ ‘Β στη Λεμεσό.

Το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στην περιοχή Αγίου Νικολάου. Οι άγνωστοι περιέλουσαν τον ανδριάντα με ροζ και κόκκινη μπογιά, ενώ έριξαν ροζ και μαύρη μπογιά στον τάφο του Γρίβα. 

Στη σκηνή κλήθηκε τόσο η Αστυνομία για εξετάσεις καθώς και συνεργείο για την αφαίρεση της μπογιάς.

Ο Γεώργιος Γρίβας, γνωστός με το προσωνύμιο «Διγενής», μεγάλωσε και σταδιοδρόμησε στην Ελλάδα υπηρετώντας στον ελληνικό στρατό από τη θέση του μόνιμου αξιωματικού. Ηταν βασιλόφρονας, ιδεολογικά και πολιτικά πρωτόγονος και τυφλός αντικομμουνιστής. Στην περίοδο της Κατοχής ηγήθηκε μιας συνωμοτικής – αντικομμουνιστικής οργάνωσης που έφερε το όνομα “Χ” και έγινε γνωστή για την τρομοκρατική δράση της. Στη διάρκεια της Κατοχής υπήρξε συνεργάτης των κατακτητών Ναζί, δρώντας συνωμοτικά ενάντια στο ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και το ΚΚΕ, δουλεύοντας ταυτόχρονα και για λογαριασμό των Αγγλων.

Η μετέπειτα δράση του στην Κύπρο – και ιδιαίτερα η περίοδος δράσης της τρομοκρατικής ΕΟΚΑ ‘Β- υπήρξε καταστροφική για το λαό του νησιού, συμβάλλοντας στα γεγονότα που οδήγησαν στο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και στην τουρκική εισβολή του 1974.