• [ Δικοί σου εχθροί, δικοί μου εχθροί /του σκεφτόμενου ανθρώπου είναι εχθροί]
Facebooktwitterrssyoutube

Κύριε Μουζάλα, τι λέει η Διεθνής Αμνηστία;

Μια μέρα μετά την επίσκεψη Μουζάλα στο Ελληνικό και τις δηλώσεις του, στην πεπατημένη των κυβερνητικών στελεχών να αυτοσυγχαίρονται για ό,τι κάνουν, όταν οι πρόσφυγες ζουν σε άθλιες συνθήκες, έρχεται η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας να περιγράψει την κατάσταση στο Ελληνικό.

Μεγάλες ελλείψεις στον καταυλισμό προσφύγων στο Ελληνικό διαπίστωσαν οι ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας και ζητούν από τις αρχές άμεσα μέτρα για να βελτιωθούν οι «άθλιες συνθήκες» υποδοχής.

Οι ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας επισκέφθηκαν τον καταυλισμό το Σάββατο και κατέγραψαν «μεγάλες ελλείψεις σε εγκαταστάσεις υγιεινής και σε εξαερισμό, καθώς και ανεπαρκή αριθμό σε τουαλέτες και ντους» όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης. Επίσης, είδαν ανθρώπους να κοιμούνται σε σκηνές και να είναι εκτεθειμένοι στο κρύο και στη βροχή.

Οι πρόσφυγες εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την ποιότητα του φαγητού και την περιορισμένη παροχή ζεστού νερού. Μεταξύ των ανθρώπων από τους οποίους οι ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας πήραν συνέντευξη, ήταν ιδιαίτερα ευπαθή άτομα, όπως ασυνόδευτα αγόρια και γυναίκες, που ταξίδεψαν μόνες με τα παιδιά τους.

Είπαν ότι φοβούνται για την ασφάλειά τους στον καταυλισμό και μίλησαν για την απόγνωση που βιώνουν εξαιτίας των κακών συνθηκών και της απελπισίας για την έλλειψη εναλλακτικών λύσεων.

Οι Αφγανοί πρόσφυγες, από τους οποίους η Διεθνής Αμνηστία πήρε συνέντευξη, έχουν αποκλειστεί από το πρόγραμμά μετεγκατάστασης, λόγω της εθνικότητάς τους, ή επειδή δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για οικογενειακή επανένωση.

Η ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα και την Κύπρο Λία Γώγου επισημαίνει στην ανακοίνωση, πως χρειάζεται «οι ελληνικές αρχές να λάβουν άμεσα μέτρα για να βελτιωθούν οι άθλιες συνθήκες υποδοχής στον καταυλισμό προσφύγων στο Ελληνικό και να παράσχουν, με τη συνδρομή της Ε.Ε., κατάλληλες εναλλακτικές για τη διαμονή τους».

Η οργάνωση, επαναλαμβάνει για μια ακόμη φορά, την έκκλησή της προς τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. να διευρύνουν το πεδίο εφαρμογής του προγράμματος μετεγκατάστασης σε όλους τους αιτούντες άσυλο, να εφαρμόζουν έναν ευρύ ορισμό της οικογένειας όταν εξετάζουν υποθέσεις οικογενειακής επανένωσης και να επιτρέψουν την είσοδο, μέσω χορήγησης βίζα για ανθρωπιστικούς λόγους, σε αιτούντες άσυλο που χρήζουν άμεσα ειδικής φροντίδας.