Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κύριε Μπιμπίλα, δεν απαλλάσσεστε λόγω ελαφρότητας…

Γράφει ο Ηρακλής Κακαβάνης //

Παλιότερα στα δικαστήρια δεν δέχονταν τη μαρτυρία των ηθοποιών επειδή, όπως ισχυρίζονταν, είχαν …«διχασμένη προσωπικότητα», εν τούτοις, ο γνωστός και πολυμαθής λόγιος Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής ανέλαβε να αποδείξει στα δικαστήρια ότι ο ηθοποιός δεν έχει διχασμένη προσωπικότητα, αλλά «ποιεί ήθος»!..

Ο ηθοποιός έχει τον ιστορικό και μοναδικό ρόλο να  ποιεί ήθος και διακρίνεται από εκείνον που λιγότερο ή περισσότερο πετυχημένα υποδύεται  ένα ρόλο. Και ευτυχώς σε αυτόν τον τόπο είχαμε την τύχη να απολαύσουμε είτε στο σανίδι είτε στη σκηνή ηθοποιούς που με την τέχνη τους και τη στάση ζωής τους ανέβασαν ψηλά το δείκτη του κύρους, της υπόληψης, της αξιοπιστίας, της υπεύθυνης κοινωνικής στάσης του ηθοποιού.

Ηθοποιοί που δεν τους ήταν ξένο, αδιάφορο το δράμα του λαού, η φασιστική απειλή. Αντιθέτως, τα έκαναν και δική τους υπόθεση.

Ηθοποιοί όπως ο Τζαβαλάς Καρούσος, ο Μάνος Κατράκης, η Αλέκα Παΐζη και τόσοι άλλοι που την «αλήθεια» και την «αλληλεγγύη» της Τέχνης τους τα τίμησαν με τη στάση ζωής.

Σήμερα, κ. Μπιμπίλα, σε μια πραγματικότητα που ο φασισμός και η εγκληματική του δράση είναι σε έξαρση, σε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα πολιτικού χυλού και ιστορικής διαστρέβλωσης, είναι  ευθύνη ενός εκάστου ξεχωριστά να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στο φασισμό, μα πολύ περισσότερο είναι χρέος των μαζικών φορέων που μας εκπροσωπούν.

Χρέος όλων μας να αποκαλύψουμε το εγκληματικό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής και να απομονώσουμε τους Χρυσαυγίτες. Ετσι κ. Μπιμπίλα, θα εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας απέναντι στα θύματα της Χρυσής Αυγής και θα αποτρέψουμε τη διάδοση του φασισμού και του ρατσισμού.

Η λογική, κ. Μπιμπίλα, ότι  η Χρυσή Αυγή είναι ένα κοινοβουλευτικό κόμμα, «νόμιμο κόμμα» (και γι’ αυτό πρέπει σέβεστε το θεσμικό της ρόλο), είναι επικίνδυνη και εγκληματική. Δείτε όσα έχουν γραφτεί για τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης και το «θεσμικό» ξεκίνημα των Εθνικοσοσιαλιστών του Χίτλερ, με την επίσης πασίγνωστη εξέλιξή του. Η λογική της «θεσμικής» αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής, οδηγεί στη νομιμοποίηση του φασισμού.

Και για να καταλάβετε κ. Μπιμπίλα, πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η λογική, δεν έχετε παρά να δείτε τον εαυτό σας, που φτάσατε να εξισώνετε το φασισμό με τον κομμουνισμό, ταυτίζοντας τη μόνη αποτελεσματική (αυτή τη στιγμή) ασπίδα του λαού απέναντι στο φασισμό (την καταδίκη και απομόνωσή του) με τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων.

Όποιος, κ. Μπιμπίλα, ανέχεται το φασισμό, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία, γίνεται συνυπεύθυνος στις εγκληματικές του πράξεις. Και δεν σας απαλλάσσει από τη συνυπευθυνότητα η εν γένει ελαφρότητά σας (και δεν εννοώ τη σκηνική…).

Λόγω αυτής της ελαφρότητας ίσως δε θα έκανα τον κόπο να γράψω αυτό το κομμάτι. Επειδή όμως ηγείστε μιας παράταξης (Αλήθεια και Αλληλεγγύη) που εκπροσωπεί το κυβερνητικό κόμμα, σε ένα σωματείο που για περισσότερο από 100 χρόνια πήρε μέρος στους αγώνες του ελληνικού λαού για ελευθερία, ανεξαρτησία, δημοκρατία και κοινωνική πρόοδο, είμαι αναγκασμένος να σας πάρω σοβαρά. Και αυτό το ΣΕΗ ζητήσατε να γίνει ένα συντεχνιακό σωματείο!!!

Οφείλω να ομολογήσω .όμως, ό,τι είστε συνεπής με τη γενικότερη στάση της κυβέρνησης.

ΥΓ: Και επειδή ίσως να το αγνοείτε, ο αρχηγός αυτού του «νόμιμου κόμματος», όπως χαρακτηρίσατε τη Χρυσή Αυγή, έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Στη δε δικογραφία και το κατηγορητήριο της εν εξελίξει δίκης της Χρυσής Αυγής, σου υπενθυμίζω, έχουν ενταχθεί μια σειρά άγριες εγκληματικές πράξεις, που διαπράχθηκαν από την Χρυσή Αυγή, με καθοδήγηση από την ηγεσία της, με προεξέχουσα τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα, εναντίον Αιγυπτίων αλιεργατών στο Πέραμα, τις επιθέσεις στους κοινωνικούς χώρους «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη και «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα, επιθέσεις σε καταστήματα και κοινότητες μεταναστών κ.ά.

Υπάρχουν ήδη επιμέρους καταδικαστικές αποφάσεις για χρυσαυγίτες, όπως για τη δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Λουκμάν και την επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Αντίπνοια», που είναι αμετάκλητη και αναφέρει ότι οι δράστες δεν το έκαναν μόνοι τους αλλά ως μέλη της Χρυσής Αυγής.

____

Το κείμενο γράφτηκε με αφορμή την ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και την απάντηση του Σπύρου Μπιμπίλα . Μπορείτε να τα διαβάσετε ΕΔΩ