Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κώστας Καρυωτάκης, «είναι ένας ποιητής που με τον καιρό θα γίνεται μεγαλύτερος και θα τιμάται περισσότερο»

Ο Κώστας Καρυωτάκης γεννήθηκε στην Τρίπολη, στις 30 Οκτώβρη 1896. Από το 1912 δημοσιεύει ποιήματα σε διάφορα παιδικά περιοδικά. Δεκαεπτά χρονών πηγαίνει στην Αθήνα και γράφεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου, απ’ όπου στα τέλη του 1917 παίρνει το πτυχίο του. Τον Φεβρουάριο του 1919 εκδίδει την πρώτη του ποιητική συλλογή «Ο πόνος των ανθρώπων και των πραγμάτων», που δεν παίρνει καλή κριτική. Το 1921 κυκλοφορεί τη δεύτερη συλλογή του τα «Νηπενθή». Την εποχή αυτή συνδέεται στενά με την ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη, συνάδελφό του στη Νομαρχία Αττικής. Το Δεκέμβριο του 1927 εκδίδει την τελευταία του συλλογή «Ελεγεία και Σάτιρες». Στις 20 Ιουλίου 1928 αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή του. Αποπειράται να αυτοκτονήσει, πέφτοντας γυμνός στη θάλασσα. Δεν τα καταφέρνει όμως, γιατί ήταν καλός κολυμβητής. Το πρωί της επομένης, απτόητος, φυτεύει μια σφαίρα στην καρδιά του.

Ο Καρυωτάκης δεν πρόλαβε να γράψει πολλά ποιήματα – εξάλλου σύντομη ήταν η ζωή του, σύντομο και το έργο του. Κατήγγειλε, όμως, με πάθος και παρρησία τις «δημόσιες αμαρτίες» της εποχής του.

Η ποίησή του βαθύτατα οργισμένη, ριζοσπαστική, επαναστατημένη ενάντια στη σάπια, απάνθρωπα εκμεταλλευτική, πατριδοκαπηλική, υποκριτική, αδιέξοδη αστική κοινωνία, αλλά και στη συνενοχή, την άνοια, τη μιζέρια της μικροαστικής τάξης. Σαρκαστική και με τον αφελή, παρασυρμένο λαϊκό άνθρωπο. Μια ποίηση διαχρονικής, επίκαιρης, αφυπνιστικής κοινωνικής κριτικής. Ποίηση που δεν καταξιώθηκε όσο της άξιζε στον καιρό της. Που αδικήθηκε από το κατεστημένο, λόγω του περιεχομένου της, όπως και ο δημιουργός της, που διώχτηκε και συκοφαντήθηκε, λόγω των αγώνων του σαν γενικός γραμματέας του συνδικαλιστικού φορέα των – βαρύτατα εκμεταλλευόμενων τότε- δημοσίων υπαλλήλων και του ασυμβίβαστου χαρακτήρα του.

Όσο για την αυτοκτονία του, που τόσος λόγος γίνεται, μια προσπάθεια απάντησης στο ακόλουθο κείμενο

Γιατί αυτοκτόνησε ο Καρυωτάκης;

Ο πολιτικός Καρυωτάκης

Σαν σήμερα 30 Οκτωβρίου του 1896 γεννήθηκε ο Κώστας Καρυωτάκης

Κώστα Καρυωτάκη: Ο Μιχαλιός