Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κώστας Κατσιμένης: Κοινό μυστικό τα κρούσματα στον «Κρόνο» — Μόνοι τους οι εργαζόμενοι έκαναν το τεστ

Με αφορ­μή τα του­λά­χι­στον 114 (επι­βε­βαιω­μέ­να) κρού­σμα­τα στο εργο­στά­σιο κον­σερ­βο­ποι­ί­ας «Κρό­νος» στη Σκύ­δρα Πέλ­λας,  μιλή­σα­με με τον γγ της Ομο­σπον­δί­ας Γάλα­κτος Τρο­φί­μων Ποτών, Κώστας Κατσι­μέ­νης, ο οποί­ος μας απο­κά­λυ­ψε ότι ο εντο­πι­σμός των κρου­σμά­των δεν ήταν απο­τέ­λε­σμα δρά­σης του εργο­στα­σί­ου ή των αρχών αλλά της παρέμ­βα­σης της Ομοσπονδίας.

Άλλη μια τρα­νή από­δει­ξη ότι η εργο­δο­σία με τις πλά­τες της κυβέρ­νη­σης δεν τηρεί ούτε τα πιο απλά μέτρα προ­στα­σί­ας των εργα­ζο­μέ­νων αλλά και του ρόλου που μπο­ρεί να δια­δρα­μα­τί­σουν τα σωμα­τεία στο να γίνει γνω­στό το πρό­βλη­μα αλλά και να παρ­θούν μέτρα.

«Η περί­πτω­ση του Κρό­νου ήταν κοι­νό μυστι­κό και σε επί­πε­δο τοπι­κών αρχών, και για τον ΕΟΠΔΥ, και στην τοπι­κή κοι­νω­νία, Κρού­σμα­τα υπήρ­χαν εδώ και βδο­μά­δες. Στα μέσα Σεπτέμ­βρη, είχα­με καταγ­γεί­λει με Δελ­τίο Τύπου το οποίο έχει δημο­σιευ­τεί, ότι στη συγκε­κρι­μέ­νη επι­χεί­ρη­ση δεν τηρού­νται τα απα­ραί­τη­τα μέτρα προ­στα­σί­ας, δεν τηρού­ντα τα πρω­τό­κολ­λα του ΕΟΔΥ. Δεν ενο­χλή­θη­κε κανείς. Χρειά­στη­κε να βγά­λου­με ένα δελ­τίο Τύπου χτες και να ενη­με­ρώ­σου­με το υπουρ­γείο ότι στη συγκε­κρι­μέ­νη επι­χεί­ρη­ση υπάρ­χουν δεκά­δες κρού­σμα­τα. Θεω­ρώ ότι να δε γινό­ταν αυτό η επι­χεί­ρη­ση θα συνέ­χι­ζε να λει­τουρ­γεί, όπως λει­τουρ­γού­σε και τις προη­γού­με­νες ημέ­ρες. Το ξέρα­με για­τί μας το έλε­γαν οι ίδιοι οι εργα­ζό­με­νοι. Ανα­γκα­στή­κα­με να δημο­σιο­ποι­ή­σου­με την κατά­στα­ση και να ενη­με­ρώ­σου­με το υπουργείο»

Αν δεν υπήρ­χε η παρέμ­βα­ση του σωμα­τεί­ου δε θα είχα­με τις σημε­ρι­νές εξε­λί­ξεις και όπως μας τόνι­σε ο κ. Κατσι­μέ­νης, δεν είναι η πρώ­τη φορά που γίνε­ται δεδο­μέ­νο ότι στα εργο­στά­σια της περιο­χής δου­λεύ­ουν του­λά­χι­στον 12.000 εργα­ζό­με­νοι. Στο συγκε­κρι­μέ­νο εργο­στά­σιο, τον «Κρό­νο» κατά τους θερι­νούς μήνες απα­σχο­λού­νται 1.000 εργα­ζό­με­νοι ενώ αυτοί την περί­ο­δο οι εργα­ζό­με­νοι φτά­νουν τους 600. Πρό­κει­ται για μια επι­χεί­ρη­ση παγκό­σμιας εμβέ­λειας, με εξα­γω­γές σε 80 χώρες, σε όλες τις ηπεί­ρους, και τερά­στια κέρ­δη. Κέρ­δη από τον ιδρώ­τα των εργα­ζο­μέ­νων, των αγρο­τών της περιο­χής, αλλά και από την «οικο­νο­μία» στη λήψη των ανα­γκαί­ων μέτρων τη συγκε­κρι­μέ­νη περίοδο.

Για την κατά­στα­ση που επι­κρα­τού­σε στο εργο­στά­σιο Κρό­νος ενδει­κτι­κά είναι όσα ανα­φέ­ρο­νται στο Δελ­τίο Τύπου, όταν το Συν­δι­κά­το Γάλα­κτος Τρο­φί­μων Ποτών Ημα­θί­ας — Πέλ­λας, στις 14 Σεπτέμ­βρη, είχε καταγ­γεί­λει τις συν­θή­κες που επι­κρα­τού­σαν στο συγκε­κρι­μέ­νο εργο­στά­σιο. Περιέ­γρα­φε τότε ότι «όταν έφτα­σε το πρώ­το λεω­φο­ρείο στις 13.30 για την αλλα­γή της βάρ­διας, στο οποίο οι εργα­ζό­με­νοι ήταν ο ένας πάνω στον άλλον, δεν έγι­νε καμία θερ­μο­μέ­τρη­ση στην πύλη της επι­χεί­ρη­σης και απλά οι εργα­ζό­με­νοι εισήλ­θαν για να εργαστούν.

Μόλις η εργο­δο­σία αντι­λή­φθη­κε την παρου­σία των συν­δι­κα­λι­στών ξαφ­νι­κά εμφα­νί­στη­κε ένα (!) θερ­μό­με­τρο (η επι­χεί­ρη­ση απα­σχο­λεί πάνω από 600 εργα­ζό­με­νους) το οποίο προ­φα­νώς δεν ήξε­ραν πώς να το χει­ρι­στούν, αφού δεν είδα­με καμία θερ­μο­μέ­τρη­ση εργαζομένου!

Το θέα­τρο του παρα­λό­γου συνε­χί­στη­κε με τη βάρ­δια που σχο­λού­σε στις 14.00 όπου προ­φα­νώς με εντο­λές της εργο­δο­σί­ας οι συνά­δελ­φοι έψα­χναν να βρουν με ποιο λεω­φο­ρείο θα φύγουν για τι δεν ήθε­λαν να τους ανε­βά­σουν όλους σε ένα όπως πιθα­νό­τα­τα γίνε­ται συνήθως.

Και όλα αυτά συνέ­βαι­ναν την επο­μέ­νη του εντο­πι­σμό δεκά­δων κρου­σμά­των στο εργο­στά­σιο του «Παυ­λί­δη», την άλλη μεγά­λη κον­σερ­βο­ποι­ία της περιοχής».

«Αυτά τα εργο­στά­σια απα­σχο­λούν εργα­ζό­με­νους από 4–5 όμο­ρους νομούς, γεγο­νός που τα καθι­στά κέντρα δια­σπο­ράς του ιού. μιλά­με για 120 επι­χει­ρή­σεις, και του­λά­χι­στον 20 από αυτές απα­σχο­λούν από 300 — 1000 άτο­μα. Και εδώ τίθε­ται το ερώ­τη­μα — για­τί πολύ προ­βάλ­λει η κυβέρ­νη­ση τα περί ατο­μι­κής ευθύ­νης — ποια είναι η ευθύ­νη του εργα­ζό­με­νου όταν τον στοι­βά­ζουν στο λεω­φο­ρεί­αα για να τον μετα­φέ­ρουν στη δου­λειά του; Ποια η ευθύ­νη του εργα­ζό­με­νου όταν μέσα στο εργο­στά­σιο δεν τηρού­νται ού στο ελά­χι­στο τα τυπι­κά μέτρα προ­στα­σί­ας; Μιλά­με για εργα­ζό­με­νους που πρέ­πει να συμπλη­ρώ­σουν 100 ή 150 ένση­μα για να πάρει το επο­χι­κό επί­δο­μα του κλάδου».

«Πάρ­τε υπό­ψη ότι παρό­τι έχει τόσος εργα­σια­κούς χώρους με χιλιά­δες εργα­ζό­με­νους, ο νομός δεν έχει νοσο­κο­μείο ανα­φο­ράς. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό επί­σης ότι οι εργα­ζό­με­νοι έκα­ναν το τεστ μόνοι τους. Μόνοι τους, όπως και στην περί­πτω­ση του εργο­στα­σί­ου Παυ­λί­δη, οι εργα­ζό­με­νοι έσπευ­σαν στο νοσο­κο­μείο Κατε­ρί­νης, ή σε ιδιω­τι­κά εργα­στή­ρια, να κάνουν το τεστ».

Ο κ. Κατσι­μέ­νης διέ­ψευ­σε δηλώ­σεις τοπι­κών αξιω­μα­τού­χων ότι όλοι οι εργα­ζό­με­νοι έχουν κάνει το τεστ. Σύμ­φω­να με τον κ. Κατσί­νη το τεστ δεν το έχουν κάνει ούτε οι μισοί. «Πρέ­πει άμε­σα να κάνουν όλοι οι εργα­ζό­με­νοι και οι οικεί τους το τεστ και να γίνει η ιχνη­λά­τη­ση. Να δια­σφα­λι­στούν όλα τα μισθο­λο­γι­κά και ασφα­λι­στι­κά δικαιώ­μα­τα. Πρέ­πει να παρ­θούν μέτρα για όλα τα εργο­στά­σια της περιοχής».

Τέλος ο κ. Κατσι­μέ­νης κάλε­σε τους εργα­ζό­με­νους να εμπι­στευ­τούν το Συν­δι­κά­το και την Ομο­σπον­δία, να είναι σε επα­φή μαζί τους, να ενη­με­ρώ­νουν για την κατά­στα­ση στα εργο­στά­σια. η Ομο­σπον­δία και το Συν­δι­κά­το θα ανα­λά­βει τις απα­ραί­τη­τες πρω­το­βου­λί­ες για την ανά­δει­ξη του προ­βλή­μα­τος, τις αιτί­ες αλλά και το δυνά­μω­μα της πίε­σης ροκει­μέ­νου να ληφθούν όλα τα απα­ραί­η­τα μέτρα για την προ­στα­σία των εργαζομένων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο