Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κώστας Κουτσομύτης, ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς της ελληνικής τηλεόρασης

Στις 10 Μαρτίου 2016, σε ηλικία 78 χρόνων έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Κουτσομύτης, ο σκηνοθέτης που αγαπούσε τη λογοτεχνία και με το έργο του έκανε χιλιάδες ανθρώπους να την προσεγγίσουν.

Ο Κ. Κουτσομύτης ήταν ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς της μικρής οθόνης, όπου είχε μεταφέρει με μεγάλη επιτυχία πολλά γνωστά λογοτεχνικά έργα. Ο κατάλογος είναι μακρύς: «Καπνισμένος ουρανός» του Κώστα Κοτζιά, «Κίτρινος φάκελος» του Μανώλη Καραγάτση, «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά» του Κώστα Μουρσελά, «Πρόβα νυφικού» και «Ο μεγάλος θυμός» της Ντόρας Γιαννακοπούλου, «Η αγάπη άργησε μια μέρα» της Λιλής Ζωγράφου, «Υστερα ήρθαν οι μέλισσες» του Γιάννη Ξανθούλη. κ.ά. Για πολλές από αυτές τις σειρές τιμήθηκε με βραβεία.

Γεννήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1938 στα Γρεβενά και σπούδασε κινηματογράφο στην Ανώτατη Σχολή Κινηματογράφου της Βιέννης. Η πρώτη του ταινία (1965) ήταν μικρού μήκους. Ξεκίνησε ως βοηθός σκηνοθέτη στην Φίνος Φιλμ, ασχολήθηκε με το σενάριο, όμως ευρύτερα γνωστός έγινε από τις τηλεοπτικές του σειρές που ξεχώριζαν για την ποιότητά τους, με τις οποίες έφερε σε επαφή το τηλεοπτικό κοινό με σημαντικά έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Το 1987 γύρισε τη μοναδική μεγάλου μήκους ταινία του «Ο Κλοιός», με θέμα την πρώτη αεροπειρατεία στην Ελλάδα το 1948. Η ταινία κέρδισε βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης (σεναρίου, ήχου, ερμηνείας για τους έξι νέους πρωταγωνιστές και σκηνοθεσίας).

Όσοι συνεργάστηκαν μαζί του μιλούν για έναν άνθρωπο που τον χαρακτήριζαν η ευγένεια και η απλότητα του χαρακτήρα του.