Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κ. Μητσοτάκης: Μετά το Πάσχα θα ανοίξει η εστίαση

Την εκτίμηση, με βάση τα τωρινά επιδημιολογικά δεδομένα, ότι η εστίαση θα επαναλειτουργήσει μετά το Πάσχα έκανε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός αναφερόμενος παράλληλα στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων του κλάδου που ανακοινώθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση και κρίθηκαν και ανεπαρκή ειδικά για τις μικροεπιχειρήσεις.

«Εκτίμηση μου είναι πως η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα βάσει των τωρινών επιδημιολογικών δεδομένων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης

Όπως έγινε γνωστό, το πρόγραμμα αφορά περίπου 34.000 – 40.000 επιχειρήσεις που κατέγραψαν μείωση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%, έχει προϋπολογισμό 330 εκατ. ευρώ και το ποσό ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% του τζίρου (με μέγιστο ποσό ανά επιχείρηση τα 100.000 ευρώ).

Σε σχόλιο του ΚΚΕ για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αναφέρεται:

«Το πρόγραμμα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την επανεκκίνηση της Εστίασης, κάτω από την πίεση και τις αντιδράσεις, δεν αντιμετωπίζει επί της ουσίας τα αδιέξοδα των επαγγελματιών και των εργαζομένων, σε έναν κλάδο που παραμένει για πάνω από 7 μήνες κλειστός, από την εγκληματική κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας. Είναι προσανατολισμένο σε συγκεκριμένες κατηγορίες του κλάδου, ενώ χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις αποκλείονται. Επίσης, τίθεται ως κριτήριο μόνο ο τζίρος του 2020, ενώ τα καταστήματα αυτά παραμένουν κλειστά σχεδόν ένα 4μηνο και το 2021.

Για τους επαγγελματίες της εστίασης με χαμηλότερα εισοδήματα, ο δρόμος που ανοίγεται μπροστά τους την επόμενη μέρα αναμένεται δύσβατος και γεμάτος ανασφάλεια, αφού θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τις ζημιές των προηγούμενων μηνών και τα συσσωρευμένα χρέη των επόμενων. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι επιτακτική η ανάγκη να διεκδικηθεί η ψήφιση των ουσιαστικών μέτρων στήριξης που περιλαμβάνει η πρόταση νόμου που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ, άμεσου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, όπως η διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες, η μείωση φορολογίας και η επαναφορά αφορολόγητου ορίου κλπ.».

«Ο Μεγάλος Ζωολογικός Κήπος» του Νικολάς Γκιγιέν, απόδοση Γιάννη Ρίτσου