Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κ.Παπαδάκης; “Αλήθειες και ψέματα για την πράσινη ανάπτυξη και το κλίμα”

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ.Παπαδάκης μίλησε στην εκδήλωση της ΚΟ Δανίας του ΚΚΕ στην Κοπεγχάγη  το Σάββατο 12 Οκτώβρη, με θέμα «Αλήθειες και ψέματα για την πράσινη ανάπτυξη και το κλίμα», 

Στην ομιλία του ο Κ. Παπαδάκης μεταξύ άλλων τόνισε:

«Επιχειρούν να μας πείσουν ότι και για το περιβάλλον υπάρχει “κοινό καλό” για όλους, συνολικά για την ανθρωπότητα. Βιομήχανοι και εργάτες, μονοπώλια και υπάλληλοι, πολυεθνικές και αυτοαπασχολούμενοι, μικροί αγρότες. Όμως και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι πολιτικό πρόβλημα, σύγκρουσης ταξικών συμφερόντων. Μιλούν για “ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή” και εμφανίζουν ότι ο κύριος παράγοντας είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα γενικά… Σκόπιμα καλλιεργείται η λογική της ατομικής ευθύνης, της ενοχής για την πρόκληση ρύπων γιατί ο εργατοϋπάλληλος πήρε αυτοκίνητο ή πτήση για τη μετακίνησή του, γιατί έφαγε κρέας 2 ή 3 φορές τη βδομάδα ή ήπιε ένα ποτήρι γάλα παραπάνω τη βδομάδα. Όμως ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί πραγματικά να συμβάλει ή να επιταχύνει κάποιες κλιματικές μεταβολές είναι η ίδια η δράση των μονοπωλιακών ομίλων, ο ίδιος ο καπιταλισμός.

Προκλητικά π.χ. για τη ρύπανση στη θάλασσα σημαδεύουν τα …πλαστικά καλαμάκια του καφέ και επιχειρούν να βγάλουν λάδι το Νο1 υπεύθυνο για τη θαλάσσια ρύπανση, που δεν είναι άλλος βέβαια από το εφοπλιστικό κεφάλαιο, που π.χ. στην Ελλάδα απολαμβάνει 58 συνταγματικά κατοχυρωμένες φοροαπαλλαγές με τη γνωστή προκλητική πρακτική της εθελοντικής καταβολής φόρων ψίχουλα.

Για να επιτύχουν τους στόχους τους για μέγιστη κερδοφορία χρησιμοποιούν όλα τα μέσα. Παχυλές χρηματοδοτήσεις, πολύμορφες διαφημιστικές εκστρατείες, τη λεγόμενη εταιρική κοινωνική ευθύνη για να γεμίζουν και τα Σαββατοκύριακα των εργαζομένων με δραστηριότητες προώθησης των “στόχων της εταιρείας”, που όλοι πρέπει να αποκαλούν “εταιρεία μας” πλην της ώρας της μισθοδοσίας που εκεί διαχωρίζονται τα υπερκέρδη του καπιταλιστή και τα ψίχουλα του εργαζόμενου. Με χαμογελαστούς καπιταλιστές και τους μεγαλομάνατζέρ τους να χρησιμοποιούν το μετρό για να ….πείσουν τους εργαζόμενους τους να κάνουν το ίδιο για να πάρουν points στην αξιολόγησή τους, ως και τις γνωστές για το ρόλο τους βρώμικες ΜΚΟ που κι αυτές επιστρατεύονται για “τη διάσωση του περιβάλλοντος” με το αζημίωτο βέβαια (…)

20191016 170754

“Πράσινη ανάπτυξη” σημαίνει όχι μόνο πεδίο προς εκμετάλλευση για τα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, αλλά και για το αστικό πολιτικό σύστημά τους. Επιχειρούν να αναβαπτιστούν και να διασωθούν από τη φθορά και τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική τους όλα τα αστικά κόμματα και η σοσιαλδημοκρατία. Επιχειρείται να αναβαθμιστεί ακόμα ο ρόλος των Πρασίνων σε αστική δύναμη ακόμα πιο αποτελεσματικής εφεδρείας για την αστική διαχείριση, ενώ ως πρώτης τάξης ευκαιρία την αντιλαμβάνεται και η ίδια η ΕΕ, η διακρατική αυτή ένωση του κεφαλαίου προκειμένου να προσεγγίσει και να ενσωματώσει στη στρατηγική της λαϊκές δυνάμεις που δεν της έχουν εμπιστοσύνη και οι προσδοκίες τους για αυτή έχουν επανειλημμένα διαψευστεί.

(…) Όμως στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, όπου ο σχεδιασμός της παραγωγής και η λειτουργία της οικονομίας γίνονται με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου, η αξιοποίηση κάθε μορφής Ενέργειας δεν μπορεί να εξασφαλίσει την προστασία των εργαζομένων και του περιβάλλοντος. Μόνο στο σοσιαλισμό, όπου κριτήριο της ανάπτυξης είναι η ικανοποίηση του συνόλου των κοινωνικών αναγκών, μπορεί να υπάρξει λαϊκή ευημερία και να αξιοποιηθεί η τεχνολογική και επιστημονική πρόοδος για την ασφάλεια και την υγεία του πληθυσμού και την προστασία του περιβάλλοντος».

Πηγή 902.gr