Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κ. Παπαδάκης: Σε σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ απαιτούμε αποζημίωση των πληγέντων από τις πλημμύρες

Στη συζήτηση για την «απόκριση της ΕΕ σε ακραία καιρικά φαινόμενα και τις επιπτώσεις τους» παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο απαιτώντας άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων από τις πλημμύρες, αντιπλημμυρικά έργα, μέτρα αποκατάστασης υποδομών και πολιτικής προστασίας. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:

«Με τη συζήτηση περί ακραίων καιρικών φαινομένων και κλιματικής αλλαγής, επιχειρείτε να αποκρύψετε ότι σήμερα η πρόοδος της επιστήμης, της τεχνολογίας είναι σε θέση να προσφέρει πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το παρελθόν προστασία στον άνθρωπο από τα φυσικά φαινόμενα προλαμβάνοντας ή περιορίζοντας σε σημαντικό βαθμό τις συνέπειες και με βάση τις όποιες αλλαγές στο κλίμα. Φρένο στις δυνατότητες αυτές βάζει σήμερα το κριτήριο του κέρδους, η επικίνδυνη αντίληψη κόστους – οφέλους της ΕΕ, τα ελάχιστα, αποσπασματικά έργα, η διάκριση σε υψηλής και χαμηλής επικινδυνότητας περιοχές που καταδικάζουν τις εργατογειτονιές να μένουν ανοχύρωτες. Όλα τους σχεδιασμένο αποτέλεσμα ευρωοδηγιών και της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

Μας απαντήσατε σε ερώτησή μας για τις πλημμύρες στην Εύβοια ότι ούτε το Ταμείο Αλληλεγγύης ούτε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης δεν αποζημιώνει ιδιώτες, δηλαδή τους ίδιους τους πληγέντες. Άρα τα “εργαλεία” σας είναι μόνο για τους ομίλους. Στη δε περιοχή της Κινέτας, με τις περσινές μεγάλες πυρκαγιές, είναι η τρίτη φορά που πλημμυρίζουν τα ίδια σπίτια, των πυρόπληκτων, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν καν αποζημιωθεί για τις προηγούμενες καταστροφές. Εκτεταμένες είναι κι οι ζημιές πρόσφατα και χρήζουν άμεσης αποζημίωσης κι έργων αποκατάστασης σε Κρήτη, Εύβοια, Χαλκιδική, Θάσο, Ιόνιο, Ρόδο, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα κ.α.

Σε σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ απαιτούμε να αποζημιωθούν οι πληγέντες, να παρθούν άμεσα μέτρα πολιτικής προστασίας, υποδομών, προσωπικού, με ολοκληρωμένο κρατικό επιστημονικό σχεδιασμό».