Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube

Κ. Παπαδάκης: Όσο οξύνεται ο οικονομικός πόλεμος, μεγαλώνει και ο κίνδυνος συνέχισής του σε πεδία στρατιωτικών μαχών

Ο κανονισμός για την «άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ και επιδοτήσεων εκ μέρους χωρών μη μελών της ΕΕ» συζητήθηκε και ψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, καταγράφοντας τις ανησυχίες των αστικών τάξεων των χωρών της ΕΕ για τον εντεινόμενο ανταγωνισμό τόσο μεταξύ τους όσο κι ανάμεσα στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα (βλ. ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία) και την έκβαση που θα έχει αυτός στα δικά τους συμφέροντα.

Ως πρακτικές «ντάμπινγκ» χαρακτηρίζονται οι εξαγωγές και πωλήσεις εμπορευμάτων σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που επικρατούν ή ακόμη και κάτω από το κόστος, με στόχο την απόσπαση καλύτερης θέσης στο διεθνή καπιταλιστικό ανταγωνισμό. Στη συζήτηση παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο τονίζοντας τα παρακάτω:

«Τα μέτρα εμπορικού προστατευτισμού της ΕΕ είναι εργαλεία εξασφάλισης πλεονεκτημάτων στους μονοπωλιακούς ομίλους που εκπροσωπεί στην αντιπαράθεσή της με τους ανταγωνιστές τους, ιδίως των ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας. Απελευθέρωση του εμπορίου και προστατευτισμός συνυπάρχουν. Χρησιμοποιούνται εναλλάξ, πότε σαν όπλο κατά των ανταγωνιστών, πότε σαν όχημα διείσδυσης στις αγορές, πλουτοπαραγωγικές πηγές, δρόμους μεταφοράς τους.

Πρόσφατα επεισόδια αυτού του ανταγωνισμού οι δασμοί από ΗΠΑ σε Κίνα και αντίστροφα, οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι δασμοί στο χάλυβα από τις ΗΠΑ, το Brexit, η συμφωνία με το Ιράν και τα αντίμετρα της ΕΕ. Όσο οξύνεται ο οικονομικός πόλεμος, μεγαλώνει και ο κίνδυνος συνέχισής του σε πεδία στρατιωτικών μαχών.

Μεγάλοι χαμένοι οι λαοί που πληρώνουν με σκληρή εκμετάλλευση και αιματοκύλισμα τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τα κέρδη. Το συμφέρον τους δεν είναι να διαλέξουν ιμπεριαλιστή, είναι η ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας για να πάρουν την οικονομία και την εξουσία στα χέρια τους».

Μετάβαση στο περιεχόμενο