Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Λέσβος: Συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης μετά τη φωτιά στη Μόρια (ΦΩΤΟ)

Μια νέα «βόμβα», ανθρωπιστική και υγειονομική, δημιουργείται στη Λέσβο μετά την πυρκαγιά στη Μόρια, αφού χιλιάδες άνθρωποι είναι «πεταμένοι» κυριολεκτικά στο δρόμο.

Μωρά, μικρά παιδιά, οι γονείς τους και πρόσφυγες και μετανάστες όλων των ηλικιών ήδη επί δύο νύχτες κοιμούνται όπου βρουν, σε χωράφια και πάνω στην άσφαλτο. Μετά τις δυο φωτιές, στο ΚΥΤ είναι ανύπαρκτες οι όποιες συνθήκες υγιεινής υπήρχαν πριν. Σοβαρό ζήτημα, επίσης, είναι η σίτιση των χιλιάδων ανθρώπων, όπως και η υγειονομική τους περίθαλψη που δεν μπορεί να γίνεται στους δρόμους.

Τίθεται επιτακτικά η ανάγκη να μεταφερθούν στην ενδοχώρα, να λάβουν τα απαραίτητα έγγραφα και να ταξιδέψουν στις χώρες τελικού προορισμού, για να λάβει τέλος το δράμα που ζουν επί χρόνια.

Η δεύτερη φωτιά που έκαιγε μέχρι τα ξημερώματα δεν άφησε τίποτα «όρθιο» στη Μόρια. Περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι, πρόσφυγες και μετανάστες, επί δύο μέρες δεν έχουν κατάλυμα και βρίσκονται γύρω από τα αποκαΐδια του ΚΥΤ.

Στη Λέσβο αναμένονται δύο οχηματαγωγά και ένα επιβατηγό πλοίο για τη φιλοξενία των πιο ευάλωτων ομάδων, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση. Ωστόσο δεν είχε γίνει ακόμα γνωστό τι θα απογίνουν οι υπόλοιποι πρόσφυγες και μετανάστες καθώς οι συνθήκες υγιεινής είναι ανύπαρκτες.

Επίσης, δεν έχει γίνει γνωστό αν έχουν εντοπισθεί όσοι είναι θετικοί στο κορονοϊό που υπολογίζονταν στους 35, αν έχουν τεθεί σε καραντίνα και τις γίνεται με τις επαφές τους.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια των πυρκαγιών που κατέκαψαν την Μόρια.

moria21 moria22 moria23 moria24 moria25 moria26 moria27 moria28 moria29 moria30 moria31 moria32 moria33 moria34

Πηγή: 902.gr