Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Λήδα Τασοπούλου, η πρωταγωνίστρια της Επιδαύρου

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2005 πέθανε η ηθοποιός και σκηνοθέτρια Λήδα Τασοπούλου σε ηλικία 52 χρόνων.

Απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, από τα είκοσί της στο θέατρο, με γερή παιδεία: μουσική (φλάουτο και βιολί), κλασικός χορός, Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου. Από εκεί και η γνωριμία με τον Σπύρο Ευαγγελάτο – μέντορα, σκηνοθέτη, συνδημιουργό του «Αμφι-Θεάτρου», σύντροφο, σύζυγο, πατέρα των δύο παιδιών τους. Μαζί δημιούργησαν  το «Αμφι-Θεάτρο» (1975), το οποίο υ πηρέτησε αδιάλειπτα και κατ’ αποκλειστικότητα από την πρώτη μέρα, με τις ερμηνείες της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Συμμετείχε σε πολλά διεθνή συνέδρια. Το 1982 προσκλήθηκε να διδάξει μονολόγους από αρχαία κείμενα σε πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακόμα, δίδαξε σε διεθνή φεστιβάλ (Σαντιάγο, Βουδαπέστη, Κάιρο Μόσχα, Βόννη). Δίδαξε επίσης το μάθημα της υποκριτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Επί τριάντα χρόνια πρωταγωνίστησε σε διάφορους σημαντικούς ρόλους στο Φεστιβάλ Επιδαύρου (Ηλέκτρα, Κασσάνδρα, Αγαύη, Διηάνειρα, Ανδρομάχη, Ιώ, Μήδεια κ.ά.). Εργάστηκε αποκλειστικά στο θέατρο και δεν εμφανίστηκε ποτέ σε άλλο θίασο ούτε στην τηλεόραση.

Χάραξε σημαντικά την πορεία του «Αμφι-Θεάτρου» και συνέβαλε στην πολιτιστική προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της σκηνοθέτησε τέσσερις παραγωγές δείχνοντας προσωπικό όραμα και προσωπική σύλληψη.

Επαιξε σε όλες τις παραγωγές του, όπως στον «Ερωτόκριτο», στον «Τίτο Ανδρόνικο», στον «Ταρτούφο», στην «Ειρήνη», στις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, στους «Επιτρέποντες» του Μενάνδρου, στον «Αμλετ», στα «Εγκλήματα και εγκλήματα» του Στρίντμπεργκ, στο «Πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» του Ο’ Νιλ και στα «Δεσποινίς Τζούλια», «Ορέστεια», «Ιφιγένεια εν Ταύροις», «Οπερα της πεντάρας», «Μαρία Στιούαρτ», «Φάουστ» κ.ά.

Η τελευταία της θεατρική παρουσία ήταν το 2004, όταν ερμήνευσε την Ανδρομάχη στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

Το 1994 της απονεμήθηκε το έπαθλο «Μαρίκα Κοτοπούλη» για την ερμηνεία της στο ρόλο της Αγνής, στο «Ονειρόδραμα». Το 1996 η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων της απένειμε το Α΄ Βραβείο γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στη «Θεοφανώ» του Αγγελου Τερζάκη.

Υπήρξε διευθύντρια του Εργαστηρίου Υποκριτικής Τέχνης για το θέατρο και την όπερα του «Αμφι-Θεάτρου» (1989 – 1992) και δίδαξε υποκριτική στα τμήματα θεατρικών σπουδών των Πανεπιστημίων Αθηνών και Πελοποννήσου (Ναύπλιο). Το 1982 προσκλήθηκε να διδάξει μονολόγους από αρχαία κείμενα σε πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακόμα, δίδαξε σε διεθνή φεστιβάλ (Σαντιάγο, Βουδαπέστη, Κάιρο, Μόσχα, Βόννη).