Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Λίγη ντροπή δεν βλάπτει κύριε Μητσοτάκη

Γράφει ο Νίκος Μόττας //

Με αυταρχικό και προκλητικό τρόπο, στη λογική των απαγορεύσεων και της στοχοποίησης των λαϊκών κινητοποιήσεων, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης δήλωσε σήμερα από τη Βουλή πως η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να πραγματοποιηθεί η πορεία του Πολυτεχνείου.

Μάλιστα, απευθυνόμενος προς τον Γεν. Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «εγκληματική στάση» όσων τολμούν και μιλούν για την πορεία του Πολυτεχνείου εν μέσω πανδημίας.

Το θράσος του πρωθυπουργού απύθμενο, η δε ντροπή του μηδενική.

Διότι πάει πολύ να μιλάει για «εγκληματική στάση» ο πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης που μεταξύ άλλων:

Μοίρασε αφειδώς 20 και πλέον εκατομμυρία ευρώ σε υπαρκτά και ανύπαρκτα ΜΜΕ (λίστες Πέτσα) για «καμπάνια ενημέρωσης» ενώ, με αυτά τα χρήματα, θα μπορούσαν να γίνουν προσλήψεις γιατρών -νοσηλευτικού προσωπικού και να ενισχυθεί το ΕΣΥ με περισσότερες ΜΕΘ.

Άνοιξε πανηγυρικά τις τουριστικές πύλες της χώρας το καλοκαίρι, κάνοντας «λάστιχο» τα υγειονομικά πρωτόκολλα, προκειμένου να εξυπηρετήσει μεγαλοξενοδόχους, εφοπλιστές, αεροπορικές εταιρείες και άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου.

Άφησε κυριολεκτικά στο έλεος της πανδημίας χώρους δουλειάς και μέσα μαζικής μεταφοράς (όπου εκατομμύρια εργαζόμενοι μετακινούνταν επί μήνες στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες), δημιουργώντας υγειονομικές βόμβες.

Άφησε άοπλους, χωρίς προστασία και τον αναγκαίο εξοπλισμό, τους υγειονομικούς που παλεύουν καθημερινά σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

Επέδειξε εγκληματική ανευθυνότητα στο άνοιγμα και τη λειτουργία των σχολείων, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών, των εκπαιδευτικών, των γονιών. Σχολεία ακόμη και με τμήματα 25-30 μαθητών, χωρίς επαρκείς αίθουσες, με ελλείψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών, ανύπαρκτη πρόνοια για μαζικά τεστ, κλπ. Εκεί όπου ακόμη και στα πιο απλά – στην χορήγηση μάσκας στους μαθητές – γελοιοποιήθηκαν πετώντας 6 εκατομ. ευρώ για μάσκες… σεντόνια.

Αντί να κάνει μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αντί να ενισχύσει το υποχρηματοδοτημένο και υποστελεχωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, αντί να προχωρήσει σε επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών υγείας του ιδιωτικού τομέα, πριμοδότησε τον Σεπτέμβρη με έκτακτη χρηματοδότηση 30 εκατομμυρίων ευρώ τους κλινικάρχες και τους επιχειρηματικούς ομίλους που κερδοσκοπούν στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας.

Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί την έξαρση της πανδημίας ώστε να περάσει μια σειρά αντιδραστικές, βαθιά αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις»: Από το νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα εργασιακά και την καταστολή του δικαιώματος στην απεργία μέχρι τον περιορισμό των διαδηλώσεων και το νέο Πτωχευτικό Κώδικα.

Κι’ όμως, μετά απ’ όλα αυτά τα εγκλήματα της κυβέρνησης του απέναντι στους εργαζόμενους, τη νεολαία και συνολικά το λαό, ο κ. πρωθυπουργός έχει το θράσος να μιλά περί «ευθύνης» για το κοινωνικό σύνολο και την… πορεία του Πολυτεχνείου.

Αλήθεια, λίγη ντροπή δεν βλάπτει κ. Μητσοτάκη.