Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Λίμνη Ζηρού, τόπος απαράμιλλης ομορφιάς

Είναι ένας υδάτινος μικρός παράδεισος. Είναι ένα ανόθευτο ειδυλλιακό φυσικό τοπίο. Για τα χωριά και τις κωμοπόλεις που τον περιβάλλουν είναι το σημείο αναφοράς, ο θρύλος και ο μύθος του τόπου. Είναι το «μυστικό» που πρέπει να το ανακαλύψεις. Είναι, η λίμνη του Ζηρού που στεφανώνεται από ένα παραλίμνιο πυκνό δάσος και προσφέρεται για μια εύκολη εξερεύνηση.

Στον νομό της Πρέβεζας, ανάμεσα από τις κωμοπόλεις Φιλιππιάδα και Λούρος, βρίσκεται ο βιότοπος του Ζηρού, περιοχή άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορία και την λαϊκή παράδοση του τόπου. Η ονομασία προέρχεται από το σλαβικό «οζερό» που σημαίνει λίμνη.

Είναι ένα σημείο εξαιρετικού ενδιαφέροντος. Πριν από χιλιάδες χρόνια υπήρχε εκεί, λιμναίο σπήλαιο το οποίο κατέρρευσε και δημιουργήθηκε η λίμνη, η έκταση της οποίας καλύπτει περίπου 520 στρέμματα στην μέση στάθμη. Το βάθος της, φτάνει τα 53 μέτρα και η περίμετρος της όχθης τα 3 χιλιόμετρα.

limni zirou

Σπουδαία είναι και η ορνιθοπανίδα της περιοχής με πολλά είδη πουλιών να βρίσκουν καταφύγιο εκεί, ενώ λόγω της γειτνίασης με τον ποταμό Λούρο θα συναντήσουμε και βίδρες.

limni zirou1Η λίμνη, απλώνεται ανάμεσα σε γεωλογικούς σχηματισμούς και σε πυκνό δάσος, ενώ έχει σχήμα που από ψηλά, θυμίζει μάτι. Πριν από αρκετές δεκαετίες στη λίμνη Ζηρού λειτουργούσε παιδόπολη, πολλά κτήρια της οποία έχουν πλέον αναδειχθεί σε Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Μέχρι πριν δύο χρόνια, στον χώρο γίνονταν εκδηλώσεις και συναυλίες, οι οποίες σταμάτησαν λόγω του κορονοιού.

Η λίμνη Ζηρού, «γεννήθηκε» πάνω σε ρήγμα. Τα στοιχεία που δίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο περειφεριακός προϊστάμενος της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών κ. Ευάγγελος Νικολάου, είναι αποκαλυπτικά για το γεωλογικό φαινόμενο που μαγεύει τον επισκέπτη. Όπως αναφέρει πρόκειται για «μια διαδικασία διάλυσης ασβεστολίθων, σπηλαιωδών μορφών, που κατέρρευσαν και ακολούθησε η βύθιση τους. Στη σημερινή εικόνα συνέβαλαν και τεκτονικοί παράγοντες, καθώς βρίσκεται πάνω σε ρήγμα οριζόντιας μετατόπισης όλων των γεωλογικών δομών της Ιόνιας ζώνης». Ο κ. Νικολάου εξηγεί, ότι «η στάθμη της λίμνης, είναι η αποκάλυψη του καρστικού υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα ,της περιοχής, δηλαδή, αντιπροσωπεύει ουσιαστικά, τον υδροφόρο της ορεινής περιοχής που βρίσκεται γύρω και πάνω από αυτήν. Ο πυθμένας της λίμνης κατεβαίνει κάτω από την θάλασσα».

limni zirou3

Το νερό της λίμνης έχει δυο εξόδους διαφυγής πλευρικά και ρέει υπόγεια προς δύο πηγές, μια δυτική προς Ριζοβούνι και μια ανατολικά προς Παντάνασσα, για να φτάσει στον ποταμό Λούρο.

Το πλέον σημαντικό στοιχείο υπογραμμίζει ο κ. Νικολάου, είναι ότι το νερό είναι καλής ποιότητας, δεν υπάρχουν δείκτες ρύπανσης, γεγονός που καθιστά τον βιότοπο μοναδικό.

Η βλάστηση γύρω από τη λίμνη είναι ιδιαίτερα πυκνή και δύσβατη. Σε αυτή πρωταγωνιστεί ένα όμορφο και μεγάλο δάσος από νερόφραξους (Fraxinus angustifolia oxycarpa) που απλώνεται στις νότιες όχθες της

limni zirou4

H δημιουργία της λίμνης μέσω των τεκτονικών διεργασιών αποτυπώνεται και σε έναν μύθο που τη συνοδεύει, ο οποίος σχετίζεται με τα βιβλικά Σόδομα και Γόμορα. Ο μύθος λέει ότι στην περιοχή υπήρχε η πολιτεία Ζηρόπολη στην οποία ζούσανε δύο αδελφές, μία ζηλόφθονη πλούσια και μία ενάρετη φτωχή. Τα παιδιά της πλούσιας ήταν πολύ αδύνατα και ασθενικά, ενώ αυτά της φτωχής ήταν εύρωστα και υγιή με αποτέλεσμα η πλούσια αδελφή να ζηλέψει και να διώξει την φτωχή. Ένας άγγελος παρουσιάστηκε το ίδιο βράδυ στη φτωχή αδελφή και της είπε να πάρει μαζί με τα παιδιά της τον δρόμο για την ξενιτά χωρίς να κοιτάξουν πίσω. Όταν ξεκίνησαν λοιπόν έγινε μεγάλος σεισμός, η φτωχή αδελφή γύρισε να κοιτάξει και πέτρωσε μαζί με τα παιδιά και τα ζώα της. Από τότε κάποιοι λένε ότι οι μορφές τους αποτυπώνονται στους βράχους της λίμνης.

Εκεί στις όχθες της λίμνης στήθηκε μία από τις 50 διαβόητες παιδουπόλεις της Φρειδερίκης, «αναμορφωτήρια» παιδιών, κυρίως κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών,  που τα άρπαξαν από τις οικογένειές τους στην πιο τρυφερή τους ηλικία (από 5-6 χρόνων μέχρι 16-17), για να τα κάνουν γενίτσαρους. Ο αριθμός των παιδιών των παιδουπόλεων μέχρι το 1968 έφτασε τα 36.562! Χιλιάδες από αυτά δόθηκαν στα κυκλώματα υιοθεσιών και στάλθηκαν στις ΗΠΑ με τις ευλογίες της Φρειδερίκης.

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα