Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΛΑΡΚΟ: Στη μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή για το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα

  • Στις 11 π.μ. στην Ομόνοια το συλλαλητήριο που οργανώνουν τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ, με τη συμμετοχή συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων

  • Στις 10.30 π.μ. οι προσυγκεντρώσεις των Συνδικάτων της Αττικής, σε διάφορα σημεία της διαδρομής που θα διανύσει η πορεία μέχρι το Σύνταγμα

  • Δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις ετοιμάζονται αύριο να υποδεχτούν αγωνιστικά τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, που διαδηλώνουν στην Αθήνα για τη διασφάλιση της λειτουργίας της επιχείρησης και των θέσεων εργασίας, για την προστασία της ζωής και της υγείας τους, για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με μόνιμη και σταθερή δουλειά.
  • Απευθύνουν κάλεσμα στους εργαζόμενους της Αττικής να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά στο συλλαλητήριο, να εκφράσουν την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους στον δίκαιο και δύσκολο αγώνα τους, που αφορά όλη την εργατική τάξη.
  • Επισκέψεις αλληλεγγύης στη ΛΑΡΚΟ και πρωτοβουλίες για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου μέχρι την τελευταία ώρα.

«Εσύ δήλωσες; Θα είμαι εκεί !»

«Εσύ δήλωσες;», είναι η ερώτηση που κυριαρχεί στην πύλη του εργοστασίου κάθε μεσημέρι, στην αλλαγή της βάρδιας, όπου συνεχίζονται οι εξορμήσεις και η έκφραση συμπαράστασης από συνδικαλιστικές οργανώσεις.

«Θα είμαι εκεί», «Το έχω κανονίσει», «Θα έρθω με τον γιο μου και τον ανιψιό μου», απαντούν οι εργαζόμενοι ο ένας στον άλλον, προτρέποντας όσους δεν έχουν ακόμα φροντίσει να προσθέσουν το όνομά τους στις λίστες αυτών που θα αναχωρήσουν με τα λεωφορεία.

Το «παρών» στην κινητοποίηση ετοιμάζονται να δώσουν και οι εργολαβικοί εργαζόμενοι. Οπως εξηγεί ο Βαγγέλης, που δουλεύει και ο ίδιος ως εργολαβικός, η πλειοψηφία των συναδέλφων του θα πάρουν μέρος στην κινητοποίηση. Οι δηλώσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο ήρθαν ως συνέχεια των κινητοποιήσεων που οργάνωσαν όλο το προηγούμενο διάστημα ενάντια στην απληρωσιά, προτάσσοντας το αίτημα να σταματήσει το «σκλαβοπάζαρο» των εργολαβιών. Σήμερα, για τους εργαζόμενους αυτούς ο αγώνας ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και τις επιπτώσεις τους στις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα είναι δική τους υπόθεση.

Κλειστά θα κρατήσουν τα καταστήματά τους το Σάββατο οι επαγγελματίες, τόσο στον οικισμό της ΛΑΡΚΟ όσο και στη Λάρυμνα, παίρνοντας θέση στο πλευρό των εργαζομένων, ενώ αντίστοιχα καλέσματα έχουν γίνει και στις γειτονικές πόλεις.

Λάρυμνα, Μαρτίνο, Μαλεσίνα έχουν ντυθεί με τα πανό και τις αφίσες που καλούν στην κινητοποίηση. Δίπλα στα καλέσματα των σωματείων, τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους εκφράζει η Κοινότητα Λάρυμνας, με πανό που έχει αναρτηθεί σε κεντρικό σημείο.

Μετέφεραν την αλληλεγγύη των εργαζομένων των κλάδων τους

Την αλληλεγγύη των εργαζομένων στους κλάδους τους και την απόφαση να διαδηλώσουν μαζί τους αύριο, Σάββατο, μετέφεραν πρόεδροι Ομοσπονδιών Εργαζομένων που μίλησαν χτες το μεσημέρι στους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, καθώς συνεχίστηκαν οι καθημερινές συγκεντρώσεις αλληλεγγύης από συνδικάτα και φορείς στην πύλη του εργοστασίου.

«Θα σας περιμένουν χιλιάδες», τόνισε ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, μιλώντας στους εργαζόμενους στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα. Επισήμανε ότι ο αγώνας των εργαζομένων και η πλατιά συμπαράσταση που εκδηλώνεται έχουν ζορίσει την κυβέρνηση, που σχεδιάζει την εκκαθάριση της εταιρείας. «Να τους ζορίσουμε περισσότερο», κατέληξε, ξεκαθαρίζοντας πως ο αγώνας αφορά την ίδια τη δουλειά και τη ζωή των εργαζομένων.

«Να στείλουμε μήνυμα στην κυβέρνηση και σε όλους αυτούς που ρημάζουν τη ζωή μας», προέτρεψε ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, ενώ η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο, υπενθύμισε την πείρα που έχουν οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ από κινητοποιήσεις και αγώνες, καλώντας όλους τους εργαζόμενους να βαδίσουν πάνω στα χνάρια της.

Απάντηση και στις απειλές για διακοπή της ηλεκτροδότησης

Στο μεταξύ, το επιχειρησιακό Σωματείο και το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας ενημέρωσαν τους εργαζόμενους για το εξώδικο με το οποίο η ΔΕΗ απειλεί να κατεβάσει το διακόπτη την 1η Φλεβάρη και να αφήσει τη ΛΑΡΚΟ χωρίς ρεύμα, σε μία εξέλιξη που «κουμπώνει» με τους εκβιασμούς που μεταχειρίζεται η κυβέρνηση για να προωθήσει τα αντεργατικά σχέδια για την επιχείρηση.

«Οσο θα πιέζουμε εμείς θα μας πιέζουν κι αυτοί», υπογράμμισε ο πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου, Αν. Κορέτζελος, και πρόσθεσε πως το Σάββατο «δεν πρέπει να λείψει κανείς».

«Δεν μας τρομοκρατούν. Είμαστε εδώ να τους αντιμετωπίσουμε», ξεκαθάρισε ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου και χαιρέτισε τη μεγάλη ανταπόκριση των εργαζομένων, των επαγγελματιών και των κατοίκων της περιοχής.

Το συλλαλητήριο θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από την Ομόνοια και θα συνεχιστεί με πορεία στο Σύνταγμα, ενώ για αύριο τα επιχειρησιακά σωματεία της ΛΑΡΚΟ έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία.

  • Οι εργαζόμενοι θα αναχωρήσουν με λεωφορεία στις 7.30 π.μ., από τους τόπους διαμονής τους και θα φτάσουν οργανωμένα στην Αθήνα.
  • Εκεί, σωματεία και φορείς της Αττικής θα τους υποδεχθούν με τέσσερις διαφορετικές προσυγκεντρώσεις, από την Ομόνοια από όπου θα ξεκινήσει η κινητοποίηση και σε όλη τη διαδρομή μέχρι το Σύνταγμα, απ’ όπου θα περάσει η πορεία.
  • Η Οργανωτική Επιτροπή του συλλαλητηρίου έχει καλέσει τον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς, τους αρχηγούς των κομμάτων και τις κοινοβουλευτικές ομάδες να είναι παρόντες αύριο στη Βουλή με σκοπό να συναντήσουν αντιπροσωπεία τους.

Αγώνας που χρειάζεται να ποτιστεί με την αλληλεγγύη των συνδικάτων

«Η πολιτική που βάζει λουκέτο στη ΛΑΡΚΟ και στέλνει χιλιάδες οικογένειες στην ανεργία είναι η ίδια που έβαλε λουκέτο στις χαλυβουργίες, που συρρικνώνει τα ναυπηγεία, που απολύει χιλιάδες εργαζόμενους στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ, στις τράπεζες, που επέβαλε πολύ χαμηλούς μισθούς και συνθήκες δουλειάς εξάντλησης στα λιμάνια και στα αεροδρόμια, που επέβαλε μισθούς πείνας, ωράρια – λάστιχο και τεράστια ανασφάλεια στο Εμπόριο και στον Επισιτισμό. Είναι αυτή η πολιτική που καταργεί τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση», σημειώνουν μεταξύ άλλων.

«Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ είναι αγώνας που χρειάζεται να ποτιστεί με την αλληλεγγύη των συνδικάτων. Να δώσει παραπάνω ώθηση σε μια μάχη απέναντι σε κυβέρνηση και εργοδοσία, που επιδιώκουν να βάλουν λουκέτο σε άλλη μια επιχείρηση με τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες, οι οποίες δεν εξυπηρετούν σήμερα τις λαϊκές ανάγκες αλλά τα κέρδη των καπιταλιστών. Κι όλα αυτά την ίδια ώρα που οι εργάτες θρηνούν δεκάδες νεκρούς στο βωμό της εκμετάλλευσης, με ανύπαρκτα μέτρα για την υγεία και ασφάλεια στο χώρο δουλειάς», τονίζουν και καλούν στο αυριανό συλλαλητήριο.

Τη στήριξή τους στην κινητοποίηση εκφράζουν με ανακοινώσεις – καλέσματα επίσης η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Εδώ |> περισσότερες πληροφορίες και οι προσυγκεντρώσεις στην Αττική

Μετάβαση στο περιεχόμενο