Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Λαϊκή Συσπείρωση»: Εκδηλώσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν είναι τεχνοκρατικό,  είναι βαθύτατα πολιτικό – ταξικό ζήτημα. Η τεχνολογία σήμερα, είναι επαρκής ώστε η διαχείριση των απορριμμάτων να είναι τέτοια που να μην επιβαρύνει την υγεία του λαού και το περιβάλλον και, επίσης, επιτρέπει να δαπανώνται όσο το δυνατόν λιγότεροι πόροι για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Όπως επίσης, υπάρχουν μέθοδοι ασφαλούς επεξεργασίας των απορριμμάτων και η τεχνική δυνατότητα να βρεθούν κατάλληλες θέσεις και περιοχές. Στο δρόμο όμως  της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που μόνο κριτήριο έχει την κερδοφορία των επιχειρηματιών, τα σκουπίδια γίνονται χρυσάφι πάνω στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας, του περιβάλλοντος, των λαϊκών δικαιωμάτων.

Ο λεγόμενος ΠΕΣΔΑ και η «ολοκληρωμένη διαχείριση» είναι φούμαρα γιατί στον καπιταλισμό, υπέρτατη αρχή είναι το καπιταλιστικό κέρδος πού υπαγορεύει ρητά ΠΟΥ θα γίνει, ΤΙ θα γίνει, ΠΩΣ θα γίνει προκειμένου να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή αύξηση των κερδών αυτών. Αυτός ο δρόμος, ΔΕΝ μπορεί να λάβει υπόψη τη συνδυασμένη κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, γι΄αυτό και πρέπει να απορριφθεί στο σύνολό του από τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί από το 2016 και νωρίτερα για επιστημονική διερεύνηση νέων χώρων από το ΕΜΠ, δεν ανέθεσε καν τη μελέτη, ακριβώς γιατί είχαν συναποφασίσει από τα πριν την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των σκουπιδιών, αποδεικνύοντας σε τι είδους «δίκαιη / βιώσιμη ανάπτυξη» στοχεύουν ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα: καταλήστευση των λαϊκών στρωμάτων για να αυξηθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, με παράλληλο τσάκισμα κάθε εργατικού δικαιώματος |>βλ πχ. το πολυ_ΝΣ, που  – ανάμεσα στα άλλα – κατάργησε τα «ΒΑΕ» [Βαρέα και Ανθυγιεινή εργασία] για τους εργαζόμενους των Δήμων που δουλεύουν στην καθαριότητα!

Ο κοινωνικός αυτοματισμός, το διαίρει και βασίλευε, υπήρξε διαχρονικά η καλύτερη τακτική από την πλευρά της άρχουσας τάξης, για να μπορέσει να εγκλωβίσει τα αντιμαχόμενα τάχα τμήματα του λαού μας, στα δικά της συμφέροντα, ενώ στην πραγματικότητα κανένας εργαζόμενος δεν έχει να χωρίσει τίποτα με τον συντοπίτη του σε έναν όμορο δήμο ή κοινότητα, κανένας εργάτης, αυτοαπασχολούμενος ΕΒΕ, φτωχός αγρότης, νέος, άνεργος δεν έχει να κερδίσει τίποτα παραπάνω από τον συνάδελφό του όπου και αν κατοικούν.

Όλοι τους, κομμάτι της λαϊκής οικογένειας έχουν να χάσουν παραπέρα από την ανάπτυξη των κερδών του κεφαλαίου. Γι’ αυτό και η Συμμαχία του Λαού μας απέναντι στους μεγαλοεπιχειρηματίες όλων των κλάδων, είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να βάλει εμπόδια στον αντιλαϊκό κατήφορο που μας σπρώχνουν.
Το υπαρκτό πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί σε καμία μορφή οργάνωσης που θα περιλαμβάνει θύτη και θύμα γιατί τάχα τους ενώνει το εδαφικό κριτήριο. Λύνεται στους χώρους δουλειάς πρώτα και κύρια, στον τόπο κατοικίας, μέσα από ένα πλαίσιο διεκδίκησης που περιλαμβάνει όλες τις πλευρές της ζωής του λαού μας, χωρίς να ξεχωρίζονται τα προβλήματα σε “μικρά – μεγάλα”, “τοπικά – πανελλαδικά” κλπ, αλλά με κριτήριο ΠΟΙΟΣ παράγει, ΠΟΙΟΣ καρπώνεται τον πλούτο που παράγεται!

Όλοι μαζί δεν μπορούμε!

Στα πλαίσια αυτά το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση, έχουν κάνει και συνεχίζουν πλήθος εκδηλώσεων και ημερίδων ενημέρωσης του λαού, τόσο «κεντρικά» όσο και περιφερειακά – ενδεικτικά αναφέρουμε |> ΚΟΑ 27-Μαρτ με Γιάννη Πρωτούλη, Βαγγέλη Σίμο δήμαρχο Πετρούπολης και εκ νέου υποψήφιο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Νίκο Ζαπάντη, υποψήφιο δήμαρχο Φυλής, Θόδωρο Χαμαλίδη, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Φυλής, μέλος ΔΣ του ΕΔΣΝΑ & δημοτικό σύμβουλος στο Δήμο Ν. Ιωνίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τον Λευτέρη Νικολάου, υποψήφιο ευρωβουλευτή, Φραγκίσκο Κουτελιέρη κά |> ΠΡΕΒΕΖΑ 19-Απρ, «Λαϊκή Συσπείρωση» |> ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΕ (Όχι στους δήμους – επιχειρηματίες και τις μεταρρυθμίσεις που στηρίζουν το κεφάλαιο και βλάπτουν το λαό) & |> Βαγγέλης Σίμος (Ο λαός έχει τη χωματερή της Φυλής στο σβέρκο και στα πνευμόνια του 53 χρόνια) – 4 Δεκ 18, |> στη Νέα Κίο20 Φεβ με ομιλητή το Νίκο Γόντικα, |> Γραμματικό (Συνάντηση του Γ. Πρωτούλη με εκπροσώπους φορέων ενάντια στη λειτουργία του ΧΥΤΑ) – 9 Απρ και πολλές ακόμη.

Αυτό το διάστημα γίνονται στα Ιόνια νησιά |> Τ.Ε. Λευκάδας του ΚΚΕ  (26-Μαρτ), ενώ με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Λαϊκής Συσπείρωσης με θέμα «Διαχείριση απορριμμάτων προς όφελος του λαού- η πρόταση μας» στις 18-Απρ στο ΕΚ Κέρκυρας. Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε ο Μπάμπης Χαραλάμπους υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της ΛΑΣΥ στο δήμο Κέρκυρας ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από το Γιάννη Μπορμπότη, υποψήφιο δήμαρχο για το δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Γιάννης Μπορμπότης υποψήφιο δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων

Ο Γιάννης Μπορμπότης αναφέρθηκε εκτενώς στις πολιτικές αιτίες και τις ευθύνες των κυβερνήσεων και των τοπικών αρχών για τη σημερινή κατάσταση που διαμορφώνεται, όχι μόνο στην Κέρκυρα αλλά και πανελλαδικά, και τόνισε ότι με αυτόν τον τρόπο μεθοδεύεται η πλήρης ιδιωτικοποίηση αυτού του τομέα που αποτελεί πεδίο τεράστιας κερδοφορίας για το κεφάλαιο. Αναφέρθηκε αναλυτικά στους σχεδιασμούς που υπάρχουν και ανέδειξε με στοιχεία το πραγματικό περιεχόμενο των λεγόμενων ΣΔΙΤ που εξυπηρετούν την κερδοφορία των επιχειρηματιών ομίλων υποβαθμίζοντας την ανακύκλωση στην πηγή και τη μείωση της παραγωγής απορριμμάτων, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Στη συνέχεια παρουσίασε την ολοκληρωμένη πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του λαού.

Με επιτυχία επίσης πραγματοποιήθηκε στις 17 Απρίλη και η εκδήλωση της της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Πρέβεζα, που ξεκίνησε με ομιλία του Γιώργου Μισιρλή υποψήφιου Περιφερειακού σύμβουλου Ηπείρου με τη Λαϊκή Συσπείρωση και πρόεδρου του συλλόγου εργαζομένων στους ΟΤΑ Πρέβεζας και του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ. Ο ομιλητής ανέδειξε τις πολιτικές που ευθύνονται στο διαχρονικό πρόβλημα των απορριμμάτων καταδεικνύοντας τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Την τελευταία ειδικότερα 10ετία ο τομέας των στερεών αποβλήτων, πέρα από πεδίο άντλησης υψηλών κερδών για τους κατασκευαστικούς ομίλους, έχει αναδειχθεί και σε σημαντικό παράγοντα υποβοήθησης της προσπάθειας των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση της εξάρτησης της καπιταλιστικής οικονομίας από εξωτερικές πηγές σε Ενέργεια και πρώτες ύλες. Αυτό αποτυπώνεται στις κεντρικές ευρωενωσιακές κατευθύνσεις, με πυρήνα την ανάδειξη των αποβλήτων ως πόρου ικανού να εξασφαλίσει μέσω της διαχείρισής του το αναγκαίο ποσοστό κέρδους για τα κεφάλαια που λιμνάζουν αναξιοποίητα, αλλά και να αποτελέσει, στη συνέχεια, φτηνή πρώτη ύλη για μια επικερδέστερη δραστηριότητα άλλων κλάδων της καπιταλιστικής οικονομίας»

Ακόμα ανέφερε: «Με τη διαδικασία αυτή το κόστος για να καταστούν τα σκουπίδια χρυσός για τους λίγους, φτηνή δηλαδή για το κεφάλαιο πρώτη ύλη ή καύσιμο, φορτώνεται άμεσα στις πλάτες των εργαζομένων με μια σειρά «οικονομικά εργαλεία». Στα πρώτα περιλαμβάνονται «αρχές», όπως το «ο ρυπαίνων πληρώνει» (δηλαδή τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας) και η «διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού», το «πληρώνω όσο πετάω» και το «ειδικό τέλος ταφής», που σε λίγο θα μετονομαστεί σε «περιβαλλοντική εισφορά». Όλα αυτά είναι χαράτσια για το λαό που πληρώνει 7 και 8 φορές για να εισπνέει τον καρκίνο!»

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Πέτρος Λελοβίτης μέλος του ΔΣ των εργαζομένων στους ΟΤΑ Πρέβεζας και της ΓΣ της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην πολιτική της Τοπικής Διοίκησης και στάθηκε ιδιαίτερα σε ζητήματα των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας και την εκμετάλλευσή τους, τονίζοντας τις δύσκολες συνθήκες εργασίας που έχουν ως αποτέλεσμα να θρηνούνται σε εργατικά ατυχήματα μέχρι και νεκροί. Τέλος, κάλεσε σε οργάνωση απέναντι σε αυτή την πολιτική των δήμων, των κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Ακόμα τοποθετήθηκε και ο υποψήφιος Δήμαρχος Πρέβεζας με τη Λαϊκή Συσπείρωση Σταύρος Αμάραντος ο οποίος κατέδειξε τις διαχρονικές ευθύνες του Δήμου Πρέβεζας και την προσπάθεια προώθησης στην ιδιωτικοποίηση μέρους των απορριμμάτων (μεταφόρτωση)! Αλλά και την παραπέρα προσπάθεια το επόμενο διάστημα στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του τομέα των σκουπιδιών προς όφελος του κεφαλαίου.

Τις τοποθετήσεις έκλεισε ο εκλεγμένος και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Κωτσαντής ο οποίος αναφέρθηκε στις ευθύνες της Περιφέρειας Ηπείρου. Αναφέρθηκε στις μεγάλες κινητοποιήσεις στο Καρβουνάρι στο Δήμο Σουλίου παλιότερα και αρκετά πρόσφατα στη χωροθέτηση ΧΥΤΑ στο Ελληνικό στο νομό Ιωαννίνων. Τόνισε ότι προϋπόθεση για τη λύση του προβλήματος είναι ένας άλλος δρόμος ανάπτυξης προς όφελος του λαού, αφού σήμερα τα σκουπίδια είναι «χρυσός» για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και η χωροθέτηση κατάλληλων χώρων προσκρούει στο γεγονός ότι η γη είναι εμπόρευμα. Σε αυτό το πλαίσιο, στάθηκε στην πολιτική της Περιφέρειας η οποία μεταφέρει την ιδιωτικοποίηση στο επίπεδο των δήμων και τα προβλήματα που δημιουργεί και παρουσίασε τις θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τη λύση του προβλήματος.

Ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους παρευρισκόμενους |> βλ & Εισήγηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται

ΑΠΟΡΙΜΜΑΤΑ ΛΕΥΚΙΜΜΗ

Επιμέλεια  Ομάδα ¡H.lV.S!

Επικοινωνία – [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] – Blog