Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμάτας: Έξω οι κάμερες από τα σχολεία της πόλης!

Τη δημοτική αρχή Καλαμάτας, που αξιοποιώντας το νόμο Γαβρόγλου, από την περίοδο του καλοκαιριού αλλά και τώρα τοποθετεί κάμερες παρακολούθησης σε σχολεία, επικαλούμενη υπαρκτά προβλήματα κλοπών σε συγκεκριμένα κτιριακά συγκροτήματα (πρώην Πολυκλαδικό), χωρίς καν να συζητήσει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καλαμάτας.

Όπως αναφέρει, «η εμπειρία από σχολεία της Αττικής και άλλων περιοχών δείχνει πως αυτό το μέτρο είναι αποτυχημένο για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Και με την πρώτη ευκαιρία, αυτό που θα συμβεί, όπως έγινε και αλλού, είναι να κλέψουν και τις κάμερες.

Αντίθετα η τοποθέτηση καμερών ανοίγει το δρόμο για παρακολούθηση των μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών και ας λένε πως θα λειτουργούν σε ώρες που δεν λειτουργεί το σχολείο. Άραγε δεν γνωρίζουν πως τα απογεύματα τα προαύλια των σχολείων είναι γεμάτα από παιδιά που ψάχνουν ένα χώρο άθλησης για να αθληθούν; Δεν ξέρουν πως σε ώρες μη λειτουργίας των σχολείων οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, αλλά και τα σωματεία των εκπαιδευτικών πραγματοποιούν Γενικές Συνελεύσεις; Και τελικά ποιος εξασφαλίζει πως οι κάμερες θα κλείνουν με την έναρξη του προγράμματος και τα αρχεία τους θα σβήνονται κάθε πρωί;

Θέλουν να τρομοκρατήσουν όσους αγωνίζονται, συζητούν και δρουν ενάντια στην πολιτική τους γι’ αυτό και ξεκίνησαν την τοποθέτηση καμερών από τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ.

Να θυμίσουμε πως αποτελεί αίτημα κατατεθειμένο (πολλές φορές) στο Δημοτικό Συμβούλιο από εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο να μπουν κάμερες παρακολούθησης στα σχολεία!

Επιβάλλεται λοιπόν να απαντηθούν τα ερωτήματα που προκύπτουν:

  • Ποιος αποφάσισε για την τοποθέτηση των καμερών;
  • Πόσο στοιχίζει και ποια διαδικασία ακολουθήθηκε;
  • Ποιος διαχειρίζεται το υλικό που καταγράφουν οι κάμερες;
  • Ενημερώθηκε έγκαιρα η ΕΛΜΕ, η Ένωση Γονέων, οι σύλλογοι διδασκόντων και μαθητών;
  • Συνεδρίασαν τα Σχολικά Συμβούλια για να τοποθετηθούν θετικά ή αρνητικά πάνω στο θέμα; Την ώρα που τα σχολεία λειτουργούν από τις τσέπες των γονιών με πολλά υλικοτεχνικά προβλήματα, με ανεπαρκέστατη καθαριότητα η δημοτική αρχή έρχεται να δαπανήσει χιλιάδες ευρώ για τις κάμερες στα σχολεία.
  • Προτεραιότητα έπρεπε να είναι η κατασκευή νέων σχολείων με ευθύνη του κράτους, η συντήρηση των ήδη υπαρχόντων, η καθαριότητα των σχολείων, η στήριξη της μαθητικής – εκπαιδευτικής κοινότητα και όχι οι κάμερες. Τα σχολεία δεν είναι ούτε φυλακές, ούτε τα άθλια ριάλιτι των ΜΜΕ. Είναι χώροι νεανικής δημιουργίας, μάθησης, εκπαίδευσης και κοινωνικοποίησης των παιδιών.

    Μετά το τέλος των μαθημάτων τα προαύλια των σχολείων να αποδίδονται και πάλι στα παιδιά για δραστηριότητες Αθλητισμού – Πολιτισμού, για τη γειτονιά, για συλλόγους της περιοχής σε συνεργασία με το σύλλογο καθηγητών και τους μαθητές του σχολείου.

    Για τη φύλαξη των σχολείων να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό φύλαξης (φύλακες και νυχτοφύλακες) ώστε να αποτραπούν φαινόμενα κλοπών και βανδαλισμών».

902.gr.

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα