Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Λα Πάλμα: Ασυγκράτητη η λάβα από το ηφαίστειο (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Εγκαταλείπεται και η περιοχή La Lagunaη λάβα καταστρέφει σπίτια, ιατρικά κέντρα και επιχειρήσεις, ενώ είναι δύσκολο για τη ΒΔ περιοχή να ενταχθεί στην ομαλή απομάκρυνση καθώς ορθώνονται τοίχοι λάβας που έχουν στερεοποιηθεί εμποδίζοντας τη μετακίνηση οχημάτων.

Ήδη από την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου η φλεγόμενη μάζα – πύρινο ποτάμι συνεχίζει να προχωρά ασταμάτητα καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά της, σύμφωνα με τις εικόνες που έλαβαν οι τεχνικοί του Instituto Volcanológico de Canarias (Ηφαιστειολογικού Ινστιτούτου των Καναρίων Νήσων)
Το σήμα των ερευνητών δείχνει ένα πυρακτωμένο «τέρας» σε δρόμους στη La Laguna -Los Llanos de Aridane, περίπου στις 10 το πρωί (τοπική ώρα) να καταβροχθίζει ακόμη και guard rail και κολώνες των αυτοκινητοδρόμων, αναφέροντας πως οι περισσότεροι κάτοικοι είχαν ήδη αδειάσει και εγκαταλείψει τα σπίτια τους – δείτε και http://www.involcan.org/
Μερικοί περιμένουν απελπισμένοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους για λίγα λεπτά ώστε να συλλέξουν ότι προλάβουν, εφόσον το επιτρέψουν οι αρχές.

Ασύλληπτα πλάνα από τη Λα Πάλμα της Ισπανίας δείχνουν τις ροές λάβας από την έκρηξη του ηφαιστείου του νησιού να κατακαίνε με μεγάλη ταχύτητα τα πάντα στο διάβα τους.
Ήδη, οι Αρχές του νησιού διέταξαν την απομάκρυνση περίπου 800 ατόμων από ένα τμήμα της πόλης Los Llanos de Aridane, αφού η λάβα άλλαξε πορεία και έβαλε τα σπίτια τους σε κίνδυνο.
Περίπου 6.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν αμέσως από την περιοχή τις ώρες μετά την αρχική ηφαιστειακή έκρηξη στις 19 Σεπτεμβρίου, καθώς τα σπίτια και τα αγροκτήματά τους βρίσκονταν ακριβώς κάτω από το μονοπάτι του αρχικού ρεύματος λάβας του ηφαιστείου.

Στο μεταξύ το κύριο ρεύμα της λάβας που αναζητά διέξοδο στη θάλασσα, εμποδίζεται από όγκους στερεοποιημένου μάγματος.

Η υπουργός Άμυνας, Margarita Robles, επισκέφθηκε το Στρατώνα El Fuerte στην La Palma την Κυριακή, προκειμένου να συντονίσει την κατάσταση και παράλληλα την Isla Bonita για συνάντηση με το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο της επιχείρησης «La Palma 2021».

Η καθηγήτρια Φυσικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της La Laguna Carmen Romero δήλωσε ευθύς εξαρχής, πως μόλις είδαν την πρώτη στήλη του ηφαιστείου προς τους ουρανούς γνώριζαν ήδη ότι τα πράγματα ήταν δύσκολα, χειρότερα από το αναμενόμενο.
Η Romero, η οποία ειδικεύεται στις ιστορικές εκρήξεις στα Κανάρια Νησιά, ανέφερε ότι στην αρχή πίστευε ότι αυτό το ηφαίστειο θα είχε λιγότερα δυναμική, αλλά –δυστυχώς «αυτή είναι η κατάσταση».
Οι ειδικοί συνειδητοποίησαν επίσης ότι το ηφαίστειο -λόγω της περιοχής, όπου υπάρχει πολύς πληθυσμός εμπεριέχει κινδύνους υπενθυμίζοντας πως κατά την έκρηξη του 1944 κατέστρεψε 120 σπίτια, ένας πολύ μεγάλος αριθμός για εκείνη την εποχή, όταν η περιοχής ήταν πολύ αραιοκατοικημένη.

Η διοίκηση Cabildo de La Palma μέσα από συνεχή ενημέρωση ανακοίνωσε την Κυριακή ότι «παρά το γεγονός ότι ήταν μια νύχτα στην οποία το ηφαίστειο Cumbre Vieja ήταν πιο δυναμικό με πολλές και συνεχείς εκρήξεις και μικροσεισμούς, πέρασε χωρίς ιδιαίτερα σοβαρά περιστατικά», διαβεβαιώνοντας ότι «η εξέλιξη συνεχίζεται μέσα στα πλαίσια της “κανονικής διαδικασίας” ενός ηφαιστείου» και «οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρακολουθούν τη δραστηριότητα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των ανθρώπων»