Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΛΕΣΒΟΣ-ΣΑΜΟΣ-ΧΙΟΣ: Συγκεντρώσεις ενάντια στην πολιτική του εγκλωβισμού και της καταστολής προσφύγων και μεταναστών

Συγκεντρώσεις με κύρια αιτήματα τον απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα μας, το κλείσιμο των hot spots, να μη δημιουργηθεί κανένα άλλο κλειστό ή ανοιχτό πουθενά στα νησιά και να καταργηθεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας – Ελλάδας έγιναν σήμερα σε Λέσβο, Σάμο και Χίο.

ΣΑΜΟΣ ΧΙΟΣ Συγκεντρώσεις ενάντια στην πολιτική του εγκλωβισμού και της καταστολής προσφύγων και μεταναστών 7

Στη Μυτιλήνη

Το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο που είχε κηρύξει απεργία διοργάνωσε συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς όπου μαζεύτηκε πλήθος κόσμου, από όλο το νησί, που συντάχτηκε με το πλαίσιο αιτημάτων του Εργατικού Κέντρου που είναι:

 • Να κλείσουν τώρα όλα τα hot spots, να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο-φυλακή στο νησί, ούτε ανοιχτό ούτε κλειστό.
 • Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα.
 • Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και, στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους. Όλη η διαδικασία, καθώς και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ. Εμπλοκή για την οποία τόσα χρόνια κανείς δεν βγάζει άχνα.
 • Να καταργηθεί η συμφωνία Ελλάδας – Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας και όποια άλλη συνθήκη τους εγκλωβίζει στα νησιά και τη χώρα.
 • Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού.
 • Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των hot spots ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες, με βάση και τον τόπο κατοικίας τους.

 

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν αντιπρόσωποι από τη ΔΗΠΑΚ Ιατρών Λέσβου και το μέλος της διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου Νάσος Γαλής, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Παναγιώτης Παπαρίσβας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ Νίκος Μπουλμπούλης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου Δημήτρης Καραγιάννης.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θοδωρής Ασλανίδης.

Η συγκέντρωση πορεύτηκε μέσω της προκυμαίας της πόλης μέχρι τη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής όπου και θυροκόλλησαν τα αιτήματα γιατί δεν υπήρχε κανένας αρμόδιος να του επιδοθούν!

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, αλλά και της πορείας αργότερα μέχρι τη Γενική Γραμματεία ακούγονταν συνθήματα όπως «Η αποσυμφόρηση είναι εμπαιγμός εδώ και τώρα απεγκλωβισμός», «Κλειστές ή ανοιχτές όλες οι δομές είναι Γκουαντάναμο, είναι φυλακές», «Μετανάστες – πρόσφυγες – κάτοικοι νησιών είμαστε όλοι θύματα των ιμπεριαλιστών», «Αλληλεγγύη το όπλο των λαών όχι στο μίσος των εθνικιστών», «Ούτε κλειστά – ούτε ανοιχτά στρατόπεδα συγκέντρωσης δε θέλουν τα νησιά», «Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν».

ΣΑΜΟΣ ΧΙΟΣ Συγκεντρώσεις ενάντια στην πολιτική του εγκλωβισμού και της καταστολής προσφύγων και μεταναστών 6

Ο Θοδωρής Ασλανίδης στην ομιλία του μεταξύ άλλων επισήμανε: «Σήμερα εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε πρόσφυγες και μετανάστες, στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και των συνεπειών τους, αλλά και του οικονομικού στραγγαλισμού των πλουτοπαραγωγικών πηγών των χωρών τους. Και τα δύο αυτά έχουν ως συνέπεια τον ξεριζωμό των λαών από τις πατρίδες τους, τις αιτίες που γεννούν μετανάστευση και προσφυγιά.

Σήμερα όμως, για άλλη μια φορά, εκφράζουμε και την εναντίωσή μας, τη διαφωνία μας στα σχέδια της κυβέρνησης που παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών κάτω από άθλιες συνθήκες ενώ την ίδια στιγμή παραμένει αδιάφορη για τα προβλήματα που βιώνουν οι κάτοικοι των νησιών από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού.

Εμπλέκει τη χώρα όλο και πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, συμμετέχει ενεργά στους μηχανισμούς των ιμπεριαλιστών, έχει βάλει ουσιαστικά τη δική της σφραγίδα στο δράμα που βιώνουν οι ξεριζωμένοι, στον εγκλωβισμό τους, αφού και υποστηρίζει αλλά και εφαρμόζει την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας.

Σε αυτήν την πολιτική βέβαια συναινεί ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κ. Μουτζούρης, αφού με τις θέσεις που εκφράζει για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό και με την απόλυτη συμφωνία του με τις θέσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ αποδεικνύει περίτρανα ότι είναι υπέρ της λειτουργίας των hot spots αλλά και τη δημιουργία νέων κλειστών κέντρων κράτησης.

Προσπαθεί να εγκλωβίσει να ελέγξει και να παγιδεύσει τις λαϊκές διαμαρτυρίες εντός των αντιδραστικών επιλογών, που καταδικάζουν τα νησιά να έχουν μόνιμα στρατόπεδα συγκέντρωσης χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών. Αυτό εξάλλου αποδεικνύει και ο αποκλεισμός των φορέων από τις ομιλίες αλλά και οι αυταπάτες που πλασάρει με τις θέσεις που προασπίζει. (…)

Αναφέρει το αντιδραστικό και απαράδεκτο σύνθημα της αφίσας τους ότι θέλουμε πίσω τα νησιά μας! Εκτός του ότι ρίχνουν νερό στο μύλο ακροδεξιών, φασιστικών και ρατσιστικών φωνών, αποκρύπτουν ότι με τα μέτρα που προτείνουν τα νησιά μας θα μετατραπούν σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών, σε απέραντα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατατρεγμένων. (…)

ΣΑΜΟΣ ΧΙΟΣ Συγκεντρώσεις ενάντια στην πολιτική του εγκλωβισμού και της καταστολής προσφύγων και μεταναστών 3

Και συνεχίζει το σύνθημα «θέλουμε πίσω τη ζωή μας»! Λες και μας έκλεψαν τη ζωή μας ή λες και οι πρόσφυγες και μετανάστες ευθύνονται για τον μακροχρόνιο τους εγκλωβισμό στα νησιά μας και στην Ελλάδα γενικότερα. Εξισώνουν δηλαδή τα θύματα με τους θύτες που είναι υπαίτιοι για τα μεταναστευτικά – προσφυγικά ρεύματα, για τον εγκλωβισμό, για τις άθλιες συνθήκες διαμονής.

Να τους θυμίσουμε μόνο ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι οι πρώτοι που θέλουν να φύγουν προς τις χώρες προορισμού τους, να ζήσουν ανθρώπινα και όχι στοιβαγμένοι κάτω από άθλιες συνθήκες».

Καταλήγοντας ο Θ.Ασλανίδης επισήμανε «ζητάμε από τον κόσμο να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη, να αναδείξει ότι η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών ενάντια στις ρατσιστικές φωνές μίσους, αλλά και ενάντια στις πολιτικές που εκκολάπτουν το αυγό του φιδιού!

Ο αγώνας ενάντια στα αντιδραστικά μέτρα είναι αγώνας με διάρκεια, συνδεδεμένος με τα προβλήματα των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

ΣΑΜΟΣ ΧΙΟΣ Συγκεντρώσεις ενάντια στην πολιτική του εγκλωβισμού και της καταστολής προσφύγων και μεταναστών 2

Γι’ αυτό και η αντίδραση του λεσβιακού λαού στα σχέδια της κυβέρνησης για νέα hot spots είτε κλειστά είτε ανοιχτά πρέπει να είναι αντίδραση που να χτυπάει στη ρίζα του προβλήματος και να προβάλλει τη μόνη ρεαλιστική λύση που δεν είναι άλλη από το κλείσιμο των hot spots και τον απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών». (διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά την ομιλία του).

Την ίδια ώρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε και στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Βασικό σύνθημα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που διοργάνωσε τη διαμαρτυρία με άλλους αυτοδιοικητικούς φορείς ήταν «θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τη ζωή μας». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρης, μίλησε για απομόνωση των νησιών από την υπόλοιπη Ελλάδα και αδιαφορία των αρμοδίων να λύσουν το πρόβλημα. «Δεν θέλουμε καμία άλλη και καμία υπάρχουσα αποθήκη ψυχών στα νησιά μας. Μας ενοχλεί που ο τόπος μας έχει γίνει τόπος συγκεντρώσεως και κρατήσεως ταλαιπωρημένων ανθρώπων από 80 χώρες του κόσμου. Σήμερα αυτός ο αριθμός φτάνει τις 40.000-50.000 και ολοένα αυξάνεται. Η κατάσταση αυτή δημιουργείται με συνωμοσία σιωπής από την ΕΕ και την Κυβέρνηση. Ολοι έχτιζαν και χτίζουν τείχη απομονώσεως και σιωπής, εδώ είμαστε λοιπόν να τα σπάσουμε. Δεν θέλουμε διακοσμητική Frontex, θέλουμε μέτρα στήριξης των νησιών μας θέλουμε τους υπουργούς καθημερινά εδώ σε συσκέψεις να λύσουν το πρόβλημα και όχι μόνο να έρχονται για να βγάζουν φωτογραφίες. Ζητάμε επιτέλους αλλαγή της συμφωνίας Δουβλίνο 2 που είναι η καταστροφή μας, κανείς μέχρι σήμερα δεν το έκανε».

«Άμεσο κλείσιμο του αίσχους της Μόριας» ζήτησε στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης. Επίσης, τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο δήμαρχος Δ. Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος. «Κλειστό ελεγχόμενο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, μακράν κατοικημένων περιοχών, είναι το πλαίσιο που θέτει η Μόρια και τα γύρω χωριά» ζήτησε, τέλος, στον δικό του χαιρετισμό, ο πρόεδρος της Μόριας, Γιάννης Μαστρογιάννης, ζητώντας ταυτόχρονα «κλείσιμο της υπάρχουσας δομής της Μόριας». Ακολούθησε πορεία στην κλειστή, λόγω της απεργίας των εργαζομένων, Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης θυροκόλλησε το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

Η συγκέντρωση στη Σάμο

Κλειστές παρέμειναν οι υπηρεσίες της τοπικής διοίκησης, τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα στον χώρο της εστίασης στη Σάμο. Επίσης, κλειστά παρέμειναν τα σούπερ μάρκετ ενώ χιλιάδες κάτοικοι του νησιού μαζεύτηκαν το μεσημέρι στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ.

ΣΑΜΟΣ ΧΙΟΣ Συγκεντρώσεις ενάντια στην πολιτική του εγκλωβισμού και της καταστολής προσφύγων και μεταναστών 1

Οι διοικήσεις του Εργατικού Κέντρου Σάμου και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ χαιρετίζουν τους Σαμιώτες και όλο το λαό των νησιών που σήμερα διαδήλωσαν αντιδρώντας στην κυβερνητική πολιτική εγκλωβισμού στα νησιά.

Το πλήθος κόσμου που συμμετείχε στη συγκέντρωση για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό που έγινε στην πλατεία Πυθαγόρα  με το πλαίσιο και τις θέσεις του Εργατικού Κέντρου, έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στα θύματα του πολέμου και της φτώχειας και κατήγγειλε τις πολιτικές που καταδικάζουν νησιώτες και πρόσφυγες να βιώνουν καθημερινά τις άσχημες επιπτώσεις του εγκλωβισμού.

Στη συγκέντρωση μεταξύ άλλων, μίλησαν ο Σταμάτης Φιλιππής, πρόεδρος του ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ (διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά την ομιλία) και η Βασιλική Βρυνιώτη, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου (διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά την ομιλία)

Η συγκέντρωση στη Χίο

Συγκέντρωση στην πλατεία Βουνακίου, έγινε στη Χίο, όπου εκ μέρους Ε Χίου (περίπτερο ΕΦΚΑ), πραγματοποιήθηκε σήμερα από της ΕΓ του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ, μίλησε ο Μάρκος Σκούφαλος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ με συνέπεια αγωνίζεται ενάντια στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας – ελληνικών κυβερνήσεων, πρώτα του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα της ΝΔ που το τερματίζει δημιουργώντας φυλακές και στρατόπεδα συγκέντρωσης, μετατρέπει τους κατοίκους των νησιών μας σε δεσμοφύλακες. 

ΣΑΜΟΣ ΧΙΟΣ Συγκεντρώσεις ενάντια στην πολιτική του εγκλωβισμού και της καταστολής προσφύγων και μεταναστών 2

(…) Για το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ το πρόβλημα έχει βαθιές ρίζες, μυρίζει πετρέλαιο, πρώτες ύλες, μοίρασμα χωρών και λαών στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο. Αυτή η μυρωδιά φέρνει κοντά τους “καρχαρίες” του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ρωσίας και όλων αυτών που οι βόμβες τους δημιούργησαν την προσφυγιά και τη μετανάστευση.

Κι εδώ οι ελληνικές κυβερνήσεις και παλιές και η σημερινή έχουν βαριές ευθύνες γιατί συμμετέχουν στο έγκλημα, δίνουν βάσεις, πλοία και είναι πρόθυμες να στείλουν και στρατό στη Λιβύη, δηλαδή κάνουν ό,τι μπορούν για να μεγαλώσουν τα καραβάνια των ρημαγμένων ανθρώπων, αλλά να μπλέξουμε κι εμείς σ’ αυτήν την κατηφόρα, να θρηνήσουμε Έλληνες στρατιώτες για ξένα συμφέροντα». (Διαβάστε εδώ αναλυτικά την ομιλία).

ΣΑΜΟΣ ΧΙΟΣ Συγκεντρώσεις ενάντια στην πολιτική του εγκλωβισμού και της καταστολής προσφύγων και μεταναστών

Atexnos Logo ^^

To ΑΠΕ-ΜΠΕ με τίτλο “Χίος: Συγκέντρωση με σύνθημα «όχι άλλες φυλακές ψυχών στα νησιά μας»” αναφέρει επιγραμματικά (και παρελκυστικά) πως (με αυτό το σύνθημα), “πραγματοποιήθηκε διαδήλωση σήμερα στη Χίο, με αίτημα τη δημιουργία μιας μικρής δομής, μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση προσφύγων και μεταναστών και την άμεση μετακίνησή τους στην ενδοχώρα“.
«Το μεγάλο πρόβλημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού είναι ένα μεγάλο βάρος που σηκώνουν τα νησιά μας, εδώ και χρόνια. Είναι ένα πρόβλημα που ξεπερνά τις αρμοδιότητες και τη δύναμη των τοπικών μας κοινωνιών. Είναι ένα πρόβλημα εθνικό και πανευρωπαϊκό», είπε, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης.
Ακολούθησαν ομιλίες του αντιπεριφερειάρχη Παντελή Μπουγδάνου και εκπροσώπων φορέων, αλλά και της συζύγου του περιφερειάρχη, Δήμητρας Μουτζούρη.

ΣΑΜΟΣ ΧΙΟΣ Συγκεντρώσεις ενάντια στην πολιτική του εγκλωβισμού και της καταστολής προσφύγων και μεταναστών

Με το σύνθημα λοιπόν, «Θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τις ζωές μας» καλεί και η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (και μάλιστα σε «μαζικές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια διαμαρτυρίας» –sic!) κάλεσε πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς του νησιού να πάρουν μέρος σε μια κινητοποίηση που δεν βλέπει κόμματα και ιδεολογίες – για το “καλό του τόπου“.
Μια αφίσα με φωτογραφίες από της γης κολασμένους μετανάστες, στοιβαγμένους σε τρύπια φουσκωτά που προσπαθούν να ξεφύγουν από την φτώχεια, την εξαθλίωση και τον πόλεμο, όπου παρουσιάζονται σαν “εισβολείς”, ή σαν πρόβλημα που δεν θέλουμε να το βλέπουμε, να φύγει, να πάει στον γείτονα.
Οι συνένοχοι στο έγκλημα -γιατί η τοπική διοίκηση κομμάτι του αστικού κράτους είναι, δεν μιλάνε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου
Όμως -όπως γράφει και μια ανακοίνωση ομάδας κατοίκων «Εμείς, οι εργάτες και οι εργαζόμενοι, ντόπιοι, φοιτητές, μαθητές, άνεργοι, δεν τσιμπάμε! Δεν θα κάτσουμε να φωνάξουμε για “καλύτερη φύλαξη των συνόρων” γιατί καταλαβαίνουμε πως αυτό σημαίνει περισσότερα λεφτά σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς, φράχτες, θερμικές κάμερες παρακολούθησης και ιδιώτες παντός είδους. Σημαίνει περισσότερα ναυάγια, θάνατοι με τη βοήθεια της Frontex και του Λιμενικού. Αρνούμαστε να θέσουμε τα αιτήματα που θέλουν αυτοί που μας δημιούργησαν το πρόβλημα, γιατί, δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου και καταλαβαίνουμε» …
Ποια ακριβώς ζωή μας ζητάει η περιφέρεια να πάρουμε πίσω; Ποια ζωή ακριβώς που είχαμε μας έκλεψαν οι μετανάστες;
Ευχαριστούμε την Περιφέρεια για το ενδιαφέρον της, δεν θα πάρουμε όμως! Για εμάς, όποιος από τον “προοδευτικό χώρο” συμμετέχει σε τέτοιου είδους συγκεντρώσεις -ακόμα και με διαφορετικά πλαίσια- γίνεται η βενζίνη για την φασιστική μηχανή.

Σε κάθε συγκέντρωση μίσους, εμείς θα απαντάμε με συγκεντρώσεις αλληλεγγύης.
Σε
κάθε επίκληση για καλύτερη φύλαξη των συνόρων εμείς θα κατεβαίνουμε στους δρόμους για να σταματήσουν οι θάνατοι στο Αιγαίο.

Στη Σάμο

ΣΑΜΟΣ Συγκεντρώσεις αφίσα φασιμός

Πολιτική ταυτότητα: Έρπων φασισμός

ΣΧΕΤΙΚΟ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Δήλωση του Γ. Ντουνιαδάκη για την αντιπαράθεση περιφερειάρχη – δημάρχου Λέρου για το Προσφυγικό


Σε δήλωσή του ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ν. Αιγαίου για την αντιπαράθεση περιφερειάρχη και δημάρχου Λέρου, σχετικά με το Προσφυγικό, αναφέρει:

«Η αντιπαράθεση περιφερειάρχη και δημάρχου Λέρου μπορεί να χαρακτηριστεί υποκριτική γιατί και οι δύο πλευρές έχουν αποδεχτεί τη λειτουργία των hot spots στα νησιά. Ειδικά η Περιφερειακή Αρχή ακόμα και τώρα δηλώνει ότι γι’ αυτήν “…προέχει η επιτυχία του κυβερνητικού σχεδίου για την αποσυμφόρηση όλων των νησιών, που μέχρι σήμερα έχουν σηκώσει βάρος που δεν τους αναλογεί”!!!

Αυτή η στάση και συνδράμει και διευκολύνει τη συνέχιση της ίδιας επικίνδυνης πολιτικής που με τη μια ή την άλλη μορφή ακολουθήθηκε από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ παλαιότερα και της ΝΔ τώρα. Μιας πολιτικής που αποτελεί εφαρμογή της απαράδεκτης συμφωνίας ΕΕ και Τουρκίας και εγκλωβίζει στα νησιά και στη χώρα μας τα χιλιάδες θύματα της φτώχειας, των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ.

Γιάννης Ντουνιαδάκης

Η πρόταση της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, στην οποία αντιτάχθηκαν όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο, σέβεται τόσο τα δικαιώματα των προσφύγων – μεταναστών, όσο και τα δικαιώματα των κατοίκων των νησιών, αλλά και όλης της χώρας. Είναι κόντρα στην παραπλάνηση των νησιωτών και στις αντιδραστικές και ρατσιστικές φωνές που ενοχοποιούν τα θύματα και αθωώνουν τους θύτες.

Καλούμε τους νησιώτες να αντιταχθούν στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας που εγκλωβίζει ανθρώπους στα νησιά και να απαιτήσουμε:

 • Να κλείσουν όλα τα απαράδεκτα hot spots στα νησιά. Καμιά δημιουργία νέων.
 • Να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες σε κέντρα φιλοξενίας που θα λειτουργούν με κρατική ευθύνη στην Ελλάδα, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους και θα μεταβαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, ενάντια στο Δουβλίνο και όλες τις Οδηγίες και Συμφωνίες της ΕΕ. Να διατηρηθεί μόνο ένας μικρός χώρος υποδοχής, καταγραφής και πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπου θα μένουν για μικρό χρονικό διάστημα μέχρι την έκδοση του πιστοποιητικού υγείας.
 • Να προχωρήσουν όλες οι οικογενειακές επανενώσεις χωρίς καθυστέρηση.
 • Να μην υπάρχει κανένας ανήλικος άστεγος και απροστάτευτος ή σε κέντρα-φυλακές.
 • Να στελεχωθούν επαρκώς όλες οι υπηρεσίες, οι καταυλισμοί και οι δομές που ασχολούνται με πρόσφυγες, με μόνιμες εργασιακές σχέσεις και καταβολή όλων των δεδουλευμένων τους.
 • Να αποζημιωθούν 100% όλοι οι κάτοικοι των νησιών που έχουν υποστεί ζημιές».
Μετάβαση στο περιεχόμενο