Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Λετονία: Ναζί βανδάλισαν εκ νέου μνημείο το οποίο τιμά τους σοβιετικούς στρατιώτες

Η αστυνομία της Λετονίας διενεργεί ποινική έρευνα για τον βανδαλισμό που έγινε το Σάββατο σε ένα μνημείο το οποίο τιμά τους σοβιετικούς στρατιώτες που απελευθέρωσαν τη Ρίγα από τις δυνάμεις των ναζί, δήλωσε η εκπρόσωπός της Γκίτα Γκζιμπόβσκις στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS χθες Δευτέρα.

“Διενεργείται έρευνα ποινικής φύσης για το συμβάν”, είπε η εκπρόσωπος.

Το λετονικό πρακτορείο ειδήσεων LETA μετέδωσε το Σάββατο ότι άγνωστοι βανδάλισαν το μνημείο γράφοντας “εισβολείς”.

Η πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Λετονία καταδίκασε το συμβάν, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί άμεση συνέπεια των προσπαθειών αναθεώρησης της ιστορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της προβολής των ηρωικών στρατιωτικών που απελευθέρωσαν τη Λετονία από τον ναζισμό ως “εισβολέων”.

Περίπου 200.000 Λετονοί συγκεντρώνονται κάθε χρόνο την 9η Μαΐου σε αυτό το μνημείο για να καταθέσουν στεφάνια και να τιμήσουν τους βετεράνους, την ημέρα της αντιφασιστικής νίκης.

Λετονοί εθνικιστές έχουν ζητήσει επανειλημμένα να απομακρυνθεί το μνημείο, που ανεγέρθηκε τη δεκαετία του 1980, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε από το κοινοβούλιο.

Το μνημείο έχει υποστεί βανδαλισμούς επανειλημμένα· το 1997, έγινε απόπειρα να καταστραφεί με τη χρήση εκρηκτικών.

Στη Λετονία , όπως και στις άλλες βαλτικές χώρες (Εσθονία, Λιθουανία) έχει ενισχυθεί ο αντικομμουνισμός, τα κομμουνιστικά κόμματα είναι απαγορευμένα και εξυμνούνται τα φασιστικά τάγματα που συνεργάστηκαν με τους ναζί , ενώ, με βάση την ανιστόρητη θεωρία της εξίσωσης ναζισμού και κομμουνισμού, που προωθεί η ΕΕ, η ΕΣΣΔ εμφανίζεται ως «κατοχική δύναμη».