Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Λευκορωσία: Συνεχίζονται οι βίαιες διαδηλώσεις με ΗΠΑ-ΕΕ να αποβλέπουν στην αποσταθεροποίηση της χώρας

Τον κίνδυνο της αποσταθεροποίησης βιώνει η Λευκορωσία καθώς συνεχίζονται για τρίτη μέρα οι ταραχές στο Μινσκ και άλλες πόλεις, με συγκρούσεις διαδηλωτών και δυνάμεων της αστυνομίας. 

Οι αρχές της Λευκορωσίας ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη τον θάνατο ενός νέου ο οποίος συνελήφθη κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας εναντίον της επανεκλογής του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο στο αξίωμα. 

Με προτροπή της – υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ – αντιπολίτευσης, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της χώρας μετά το τέλος των εκλογών της Κυριακής που ανάδειξε νικητή το νυν πρόεδρο Λουκασένκο.

Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας από ξένα και εγχώρια κέντρα, με σκοπό την επιβολή ενός είδους «πορτοκαλί επανάστασης» στα πρότυπα της Ουκρανίας. 

Από την άλλη πλευρά, αντιπολίτευση και ξένα μέσα ενημέρωσης κατηγορούν την κυβέρνηση Λουκασένκο για βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων. 

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι πως η χώρα βρίσκεται στο στόχαστρο του ανταγωνισμού ανάμεσα στη Δύση (ΗΠΑ-ΕΕ) και τη Ρωσία, με την αστική κυβέρνηση Λουκασένκο να παζαρεύει με τη Μόσχα και τους αμερικανοευρωπαίους να επιχειρούν να την αποσπάσουν από τη ρωσική επιρροή. 

Δεν είναι άλλωστε τυχαία η παρέμβαση τόσο της ΕΕ, που αναμένεται να συζητήσει το θέμα της Λευκορωσία στο επικείμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την Παρασκευή, όσο και του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, που προέβη σε ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας εκφράζοντας «την στήριξη των ΗΠΑ στους διαδηλωτές», λέγοντας πως «ο λαός της Λευκορωσίας έχει δικαίωμα στις ελευθερίες που διεκδικεί». 

Λευκορωσία: Ωμή παρέμβαση των ΗΠΑ στα εσωτερικά της χώρας μετά την επανεκλογή Λουκασένκο