Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Λεφτά για την Υγεία «δεν υπάρχουν» — Για δαπάνες του ΝΑΤΟ όμως ναι!

Σταθερά στη δεύτερη θέση στη λίστα των χωρών που δαπανούν τα μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με το ΑΕΠ τους για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ βρίσκεται η Ελλάδα, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση του γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα αναμένεται φέτος να δαπανήσει το 2,68% του ΑΕΠ, πάνω από 4 δισ. ευρώ, για το ΝΑΤΟ, διατηρώντας τη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ (με 3,73% του ΑΕΠ). Ακολουθούν η Εσθονία (2,33%), η Βρετανία (2,32%), η Πολωνία (2,31%), η Λετονία (2,27%), η Λιθουανία (2,13%), η Ρουμανία (2,07%), η Γαλλία (2,04%), η Νορβηγία και Σλοβακία (2%).

Το ακριβές ποσό που ξόδεψε η ελληνική κυβέρνηση για τις δαπάνες ΝΑΤΟ το 2019 ανέρχεται στα 4,326 δισεκατομμύρια ευρώ και το 2020, εν μέσω της νέας επίθεσης που βιώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά λόγω και της πανδημίας, η ελληνική κυβέρνηση ξόδεψε -κατά προσέγγιση- 4,398 δισεκατομμύρια ευρώ.

dapanes nato grafima

Και μόνο ότι η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στις λίγες χώρες που με συνέπεια ανταποκρίνονται σ’ αυτόν τον στόχο και ταυτόχρονα συγκαταλέγεται στα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ με τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες αναλογικά προς το ΑΕΠ τους είναι από μόνα τους στοιχεία που δηλώνουν την πλήρη ευθυγράμμιση της κυβέρνησης με τις κατευθύνσεις, τους στόχους και τα προτάγματα της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας, αλλά αναδεικνύουν και τις τεράστιες ευθύνες που απορρέουν, καθώς μέρα με την ημέρα αποδεικνύεται ότι το ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν εγγυάται τα κυριαρχικά δικαιώματα, όπως ισχυρίζονται οι απολογητές του ευρωατλαντισμού, αλλά ρίχνει νερό στο μύλο της τουρκικής προκλητικότητας στο όνομα της «συνοχής» του στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, στην αντιπαράθεσή του με τη Ρωσία, την Κίνα και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι το ύψος των στρατιωτικών δαπανών για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της συμμαχίας, ανάμεσα στις ΗΠΑ και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, όπως η Γερμανία, η οποία δεν συνεισφέρει στο ύψος της καθορισμένης νόρμας, παρά το γεγονός ότι είναι μία πολύ μεγαλύτερη οικονομική και στρατιωτική δύναμη σε σχέση με την Ελλάδα.