Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΛΙΒΥΗ: Τουλάχιστον 40 μετανάστες πνίγηκαν σε ναυάγιο

✔️  Νέο πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες έγινε στα ανοικτά των λιβυκών ακτών. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, εκφράζονται φόβοι ότι περίπου 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται από αυτό το ναυάγιο, ενώ περίπου 60 άνθρωποι έχουν διασωθεί και μεταφέρονται στις ακτές.

Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, έχουν πνιγεί τους τελευταίους μήνες, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη. Μόνο την περασμένη εβδομάδα έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 100 άνθρωποι σε ένα ναυάγιο.

✔️  Εκτός από τους δουλέμπορους, εγκληματικές ευθύνες έχουν οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ίδια η λυκοσυμμαχία, που με την αντιμεταναστευτική πολιτική τους και τη λογική της «Ευρώπης – φρούριο» εξαναγκάζουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να επιλέγουν τις πλέον επικίνδυνες διαδρομές. Όσο για αυτούς που κρατούνται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης εντός της Λιβύης, τα οποία χρηματοδοτεί η ΕΕ, πέρα από τις άθλιες συνθήκες, έχουν να αντιμετωπίσουν το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο, όπου άνθρωποι πωλούνται σαν εμπόρευμα, όπως συνέβαινε πριν αιώνες.

Τρίπολη ναυάγιο 25 Ιουλ

🏴  Θυμίζουμε πως άλλο ένα πολύνεκρο ναυάγιο εκτυλίχθηκε στις ακτές της Λιβύης στις 20-Αυγ όταν πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν περισσότεροι από 100 άνθρωποι βυθίστηκε στα ανοιχτά, ενώ τον περασμένο μήνα πλοίο που μετέφερε περίπου 250 πρόσφυγες, κυρίως από την Ερυθραία και άλλες αφρικανικές και αραβικές χώρες, βυθίστηκε κοντά στο Κομάς, στα ανατολικά της Τρίπολης (τότε η ακτοφυλακή της Λιβύης και ντόπιοι ψαράδες διέσωσαν 134 ανθρώπους ενώ περίπου 115 αγνοούνται ακόμη).

🏴  Από τις αρχές του έτους τουλάχιστον 600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη.