Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Λιτόχωρο: Το ΚΚΕ αποχαιρετά τον αγωνιστή πρώην δήμαρχο Νίκο Κουκουτάτσιο

H Κομματική Οργάνωση Λιτοχώρου του ΚΚΕ με θλίψη και οδύνη αποχαιρετά τον Νίκο Κουκουτάτσιο, τον κομμουνιστή Δήμαρχο, που έφυγε πλήρης ημερών και αγώνων.

Ο Νίκος Κουκουτάτσιος γεννήθηκε στο Λιτόχωρο το 1931. Έζησε και μεγάλωσε σε οικογένεια αγωνιστών με μεγάλη συνεισφορά στην Εθνική Αντίσταση και το ΔΣΕ. Ήταν ανιψιός του Γιώργου Κουκουτάτσιου (καπετάν Ανδρεάδη), ταγματάρχη του ΕΛΑΣ και αξιωματικό του ΔΣΕ.

Η κατοχή τον βρήκε μαθητή στο Δημοτικό, από το οποίο δεν κατάφερε να αποφοιτήσει λόγω της κατάστασης. Από μικρός στη βιοπάλη δούλεψε ως βοσκός, αγωγιάτης, ξυλοκόπος, λιμενεργάτης, ναυτικός, βιομηχανικός εργάτης, εμπειροτεχνίτης οικοδόμος και αγρότης.

Για πρώτη φορά εκλέχτηκε κοινοτικός σύμβουλος Λιτοχώρου το 1964. Την επόμενη χρονιά, μετά την αναβάθμιση του Λιτοχώρου από κοινότητα σε δήμο, εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό που ηγούνταν ο κομμουνιστής Μιχάλης Βάρκας. Διετέλεσε αντιδήμαρχος Λιτοχώρου, καθώς και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Τη θητεία 1978-82 εκλέχτηκε δήμαρχος Λιτοχώρου. Ήταν επικεφαλής της δημοτικής παράταξης που στήριζε το ΚΚΕ για πολλές τετραετίες (1975, 1978, 1982, 1986,1994, 2006) και από τη θέση της αντιπολίτευσης αγωνίζονταν με όλες του τις δυνάμεις και γνώσεις για την επίλυση προβλημάτων και την πρόοδο του τόπου. Υπήρξε δύο φορές υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ.

Πρωτοστάτησε στην προάσπιση και διεκδίκηση της δημοτικής περιουσίας και της δημοτικής γης. Επίσης, πρωτοστάτησε στη δημιουργία και σύσταση του Συνεταιρισμού Φραουλοπαραγών Λιτοχώρου, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος, καθώς και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιτοχώρου. Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Πιερίας και για πολλά χρόνια πρόεδρος του Παραρτήματος Λιτοχώρου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Η ΚΟ Λιτοχώρου αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε στην αυταπάρνηση, στην ανιδιοτέλεια και στην μαχητικότητα με την οποία υπηρέτησε τον λαό της περιοχής για μισό αιώνα και πλέον. «Αταλάντευτος στις ιδέες του και πιστός στις αρχές του. Κύριο μέλημα του οι σύγχρονες ανάγκες του λαού του τόπου μας και η πάλη του να τις κατακτήσει», όπως σημειώνει μεταξύ άλλων.

«Όλοι εμείς, οι συναγωνιστές, οι σύντροφοί του νιώθουμε τυχεροί που τον γνωρίσαμε, που μας συντρόφεψε σε μια σειρά αγώνες, που μας διαπαιδαγώγησε με τα λόγια του, μας μετέδωσε τις γνώσεις του. Η μνήμη του θα μας δίνει δύναμη και κουράγιο στους αγώνες που έχουμε μπροστά μας», προσθέτει.

Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 19 του Ιούλη, στις 11 π.μ., στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Λιτόχωρο.

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα