Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Λογοκρισία και προσχηματική ευαισθησία στο youtube σε βίντεο του 902 για τη Χρυσή Αυγή

Πόσο εύκολο είναι, τελικά, να κατέβει ένα βίντεο από το youtube; Από ό,τι φαίνεται αρκεί απλά να μη βολεύει κάποιους.

Το βίντεο «ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ – ΤΥΦΛΗ ΑΦΟΣΙΩΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ» από το κανάλι του 902.gr αποκλείστηκε από το youtube σε πολλές χώρες, κυρίως της ΕΕ. Στις υπόλοιπες χώρες που δεν έχει αποκλειστεί βγαίνει με προειδοποιητικό μήνυμα ότι το περιεχόμενο είναι ακατάλληλο και προσβλητικό για μέρος του ακροατηρίου.

Συγκεκριμένη αιτιολόγηση από το youtube, για το λόγο για τον οποίο τέθηκαν οι περιορισμοί δεν έχει δοθεί, παρά μόνο μια γενική αναφορά σε όρους περιεχομένου και μια επισήμανση ότι έχει γίνει «νομική καταγγελία» και ότι έχει «επισημανθεί από την κοινότητα του youtube». Στην «έφεση» που το youtube επιτρέπει να κάνουμε -μεγέθους …200 ολόκληρων χαρακτήρων! – εξηγήθηκε ότι το κανάλι ανήκει σε ειδησεογραφικό site και ότι το βίντεο αποτελεί μέρος του ρεπορτάζ, το οποίο με ντοκουμέντα αναδεικνύει ακριβώς τον εγκληματικό χαρακτήρα ναζιστικής οργάνωσης.

Η απάντηση ήταν ότι το youtube αποφάσισε να διατηρήσει τους περιορισμούς στο βίντεο. Τα μηνύματα καθώς φαίνεται είναι αυτοματοποιημένα και μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί μια απάντηση στο ερώτημα γιατί κατέβηκε το βίντεο; Γιατί το youtube θέτει περιορισμούς σε βίντεο που αποκαλύπτουν το ναζιστικό εγκληματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής και όχι στη ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή; Μήπως τελικά, η ευαισθησία του youtube ως προς το περιεχόμενο των βίντεο είναι εντελώς μα εντελώς προσχηματική;

Τώρα, το ποιους ενόχλησε το βίντεο, είναι προφανές. Όπως προφανές είναι και το γεγονός ότι όσο κι αν οι όμιλοι που ελέγχουν το internet κλίνουν σε όλες τις πτώσεις το «σεβασμό τους» στην ελευθερία του λόγου, αυτή έχει όρια. Πολύ συγκεκριμένα όρια.

Πηγή: 902.gr