Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Λογοκρισία στην Ουκρανία: Απαγορεύτηκε με δικαστική απόφαση η εφημερίδα του ΚΚ Ουκρανίας

Βαθαίνει το σκοτάδι της λογοκρισίας και της φίμωσης της ελευθερίας του λόγου στην Ουκρανία, καθώς με πρόσφατη απόφαση του το 6ο Διοικητικό Εφετείο της χώρας επιβάλλεται η ολοκληρωτική απαγόρευση της εφημερίδας «Rabochaya Gazeta» (Εφημερίδα των Εργατών) του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Σε ανακοίνωση της, η ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας καταγγέλλει την εν λόγω απόφαση η οποία ήρθε να επικυρώσει την πρωτόδικη απόφαση απαγόρευσης της εφημερίδας. Όπως αναφέρει το ΚΚ Ουκρανίας, η Rabochaya Gazeta αποτελεί την παλαιότερη εφημερίδα στη χώρα και τη μοναδική που αντιπολιτεύεται πραγματικά, από θέση υπεράσπισης της εργατικής τάξης, το φασιστικό καθεστώς του Κιέβου.

Η «Εφημερίδα των Εργατών» έδωσε, εδώ και μεγάλο διάστημα, σκληρές μάχες για να ξεσκεπάσει τον αντιλαϊκό, αντεργατικό χαρακτήρα των ουκρανικών κυβερνήσεων, ορθώνοντας το ανάστημα της στην εξουσία των «Ναζί» και των «ολιγαρχών» όπως σημειώνει το ΚΚ Ουκρανίας. Η απαγόρευση της εφημερίδας, που αποτελεί άλλο ένα εμπόδιο στη δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η νέα κυβέρνηση που προέκυψε από τις φετινές εκλογές ακολουθεί το μονοπάτι που χάραξε η ακροδεξιά κυβέρνηση Ποροσένκο.

Στην ανακοίνωση της, η ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας κάνει λόγο για σχέδιο επιβολής «ολοκληρωτικής λογοκρισίας» που ετοιμάζει η κυβέρνηση και οι σύμμαχοι της, αναφέροντας πως η δικαστική απαγόρευση της Rabochaya Gazeta αποτελεί ουσιαστικά προάγγελο αρνητικών εξελίξεων για την ελευθερία του λόγου.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το ΚΚ Ουκρανίας, πολλά θα κριθούν από την αντίδραση της ουκρανικής και διεθνούς κοινής γνώμης και καλεί όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα, να αναδείξουν το γεγονός και να στηρίξουν την Rabochaya Gazeta.

Τον Αύγουστο, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έφερε το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τοποθετηθεί σχετικά με το θέμα. Στην απάντηση της, η – κατά τα λοιπά λαλίστατη – Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Φ. Μογκερίνι απέφυγε να καταδικάσει την απαγόρευση, καλύπτοντας ουσιαστικά την ουκρανική κυβέρνηση.