Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΛΣ Καισαριανής: Ενημερωτικό δελτίο για την 4η συνεδρίαση ΔΣ

✔️   Σε ένα ακόμα δημοτικό συμβούλιο, αυτό της 22-Οκτ, η νέα δημοτική αρχή αποκάλυψε το πραγματικό της πρόσωπο.
✔️  Οι πολιτικές δεσμεύσεις της τάχα “ανεξάρτητης” δημοτικής αρχής απέναντι σε πολιτικές δυνάμεις και το πολιτικό τους προσωπικό που την στήριξαν προεκλογικά, ο βαθιά αντιλαϊκός χαρακτήρας των σχεδίων της για την καθημερινή ζωή των δημοτών, καθώς και η έμφυτη πολιτική της αλαζονεία.

🔻  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΦΟΡΕΩΝ 🔻

Στην κατάμεστη αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου παραβρέθηκαν εργαζόμενοι του δήμου από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και εκπρόσωποι του Σωματείου που έβαλαν προ ημερησίας διάταξης αίτημα στήριξης του αγώνα τους.
Έχουν, ήδη προσφύγει στα δικαστήρια ζητώντας την μονιμοποίησή τους, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Η Λαϊκή Συσπείρωση και η Πρώτη Φορά Καισαριανή (ΣΣ |> ΠΑΣΟΚογενής -«ανεξάρτητη») στήριξαν το αίτημα, ενώ η Συνεργασία Πολιτών (ΣΣ |> Σύριζα) και η παράταξη του Δημάρχου κου Βοσκόπουλου “δυσκολεύτηκαν” να αποφασίσουν αν πρέπει, αν μπορούν, αν έχει νόημα, αν καλύπτουν πάγιες ανάγκες, αν, αν…
Η στάση αυτή εξόργισε το ακροατήριο και ως απάντηση ο Δήμαρχος επέλεξε να επιτεθεί για 3η συνεχόμενη συνεδρίαση στον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων, ωρυόμενος, εξαπολύοντας ψεύδη και ειρωνεία. Κάτω από την πίεση αυτή πάρθηκε τελικά απόφαση στήριξης των εργαζομένων.

Θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης

Ακολούθως η Λαϊκή Συσπείρωση🔻

  1. Ζήτησε να παρθεί απόφαση καταδίκης του νέου ¨αναπτυξιακού¨ πολυνομοσχεδίου και στήριξης των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους ΟΤΑ που παλεύουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα έρχεται να διευκολύνει με διαδικασίες fast tarck η κυβέρνηση της ΝΔ. Η Λαϊκή Συσπείρωση κάλεσε τη δημοτική αρχή να μην υλοποιήσει τα αντιδραστικά αυτά μέτρα (επισυνάπτουμε το σχετικό ψήφισμα). Το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο.
  2. Ζήτησε να ενταχθεί προς συζήτηση η εναγώνια επιστολήκαταγγελία 4 ποδοσφαιρικών σωματείων της πόλης (Γ.Σ. ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ,ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ, ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ, ΦΩΣΤΗΡΑΣ) για συνέχιση της παράνομης κατάληψης χώρου του δημοτικού σταδίου Μ. Κρητικοπουλος, της παράνομης χρήσης των αθλητικών χώρων και την παραπλάνηση των γονιών από σχολή ποδοσφαίρου μεγάλης ΠΑΕ (επισυνάπτουμε την επιστολή). Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κος Δ. Αντωνόπουλος αρνήθηκε ότι είχε λάβει τέτοια επιστολή παρότι είχε διανεμηθεί σε όλες τις παρατάξεις και είχε κατατεθεί προς το δημοτικό συμβούλιο από την Παρασκευή 18/10! Ο, δε, υπεύθυνος αντιδήμαρχος αν και δεν δήλωσε ότι αγνοούσε την επιστολή, εντούτοις δήλωσε ότι δεν την έφερε προς συζήτηση καθώς … δεν αναγνωρίζει τους εκπροσώπους των σωματείων. Τελικά το θέμα μπήκε προς συζήτηση και αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η υιοθέτηση των μέτρων που προτείνουν τα σωματεία να υλοποιήσει η δημοτικής αρχή (π.χ. δημόσια καταγγελία του δημοτικού συμβουλίου παράνομη κατάληψη και χρήση δημόσιας περιουσίας). Αναμένουμε την εκτέλεση της απόφασης από τη δημοτική αρχή.

Επίσης, η Λαϊκή Συσπείρωση απηύθυνε δύο κρίσιμα ερωτήματα προς τη δημοτική αρχή:

  1. Γιατί αρνείται να υλοποιήσει ως οφείλει τον νέο οργανισμό του Δήμου -ομόφωνα ψηφισμένο στις 6/12/2018- αφήνοντας εκτεθειμένους όλους τους εργαζόμενους και δημιουργώντας συνθήκες ομηρίας. Ο νέος οργανισμός αποκατέστησε τον οργανισμό που είχε συνταχθεί το 2003 και στον οποίο η επέλαση του Καλλικράτη προκάλεσε σοβαρές δυσλειτουργίες. (επισυνάπτεται το ερώτημα).

Η δημοτική αρχή δια στόματος της γενικής γραμματέας κας Στεφανίδη Πορύχη Χρυσάνθης (πρόσληψη της νέας δημοτικής αρχής και πρώην γενική γραμματέας του δήμου Ναυπλίου, Δήμου Ζωγράφου και Δήμου Αμαρουσίου) αρνήθηκε ότι είναι υποχρεωμένη να την υλοποιήσει και ότι θα προβεί σε τροποποιήσεις πρώτα.

  1. Γιατί δεν έχει φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο θέμα για την ανανέωση του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου που εξυπηρετεί εκατοντάδες δημότες κοινωνικά ευάλωτους.

Η δημοτική αρχή προσποιήθηκε ότι δεν γνώριζε  το έγγραφο που έχει αποσταλεί στο δήμο στις 6/9/2019 για τις διαδικασίες ανανέωσης των κέντρων κοινότητας και οι οποίες έχουν προθεσμία λήξης την 30η/10/2019, όπως αποκάλυψε η Λαϊκή Συσπείρωση.

 Από τη συζήτηση στα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Ανάμεσα στα θέματα της ημερήσιας διάταξης που ακολούθησαν όπως η ολοκλήρωση έργων που κερδήθηκαν επί θητείας της Λαϊκής Συσπείρωσης (αποχέτευση και σχολικοί αύλειοι χώροι), υπήρξε και θέμα με τίτλο “6η αναμόρφωση του προϋπολογισμού”. Για δεύτερη φορά με διάφορες λογιστικές λαθροχειρίες έγινε προσπάθεια εξοικονόμησης του προκλητικού ποσού των 84.000€ (ετήσια δαπάνη 256.000€) προκειμένου να καλυφθεί η μισθοδοσία 7 αιρετών (δημάρχου, προέδρου και 5 αντιδημάρχων) και 4 συμβούλων από τα ταμεία του δήμου και σε βάρος  των δημοτών, μέχρι και τη λήξη του παρόντος προϋπολογισμού, ο οποίος είχε την σφραγίδα της Λαϊκής Συσπείρωσης και προέβλεπε μηνιαίο κόστος έμμισθων θέσεων και αντιμισθιών 10.700€ μεικτά.

✔️   Το θέμα καταγγέλθηκε απ’ όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Ο κος Χατζησάββας, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών (εκλεγμένος με την δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ που προσχώρησε στην παράταξη του κου Βοσκόπουλου από την πρώτη μέρα), δήλωσε ότι η ετήσια δαπάνη των 256.000€ θα καλυφτεί από την είσπραξη βεβαιωθέντων οφειλών προς τον δήμο. Το καμπανάκι χτυπά για τους μικροοφειλέτες δημότες που κινδυνεύουν από οικονομικό στράγγιγμα από την τακτική της νέας δημοτικής αρχής, αλλά και για τους δημότες που θα δουν αύξηση των δημοτικών τελών και της ανταποδοτικότητας στις υπηρεσίες του δήμου. Κι όλα αυτά για να πληρωθούν οι 11 έμμισθοι της νέας δημοτικής αρχής!;

Ο κος Χατζησάββας, με κυνισμό ανέφερε ότι “ο δήμος πρέπει να δουλέψει ως ιδιωτική εταιρεία, δηλαδή με λογική manager”. Κατά τον ίδιο “οι αντιμισθίες αυτές δεν είναι μεγάλο ποσό αλλά επένδυση, αφού οι αμειβόμενοι μόνο έτσι μπορούν να αποδώσουν έργο. Αν δεν αμείβονται δεν μπορούν να αποδώσουν. Η διοίκηση Σταμέλου απέτυχε ακριβώς γι αυτό το λόγο”, πρόσθεσε. Δηλαδή είναι αποτυχία να ξεχρεώνεις έναν χρεωκοπημένο δήμο, να φτιάχνεις εκ νέου δομές και να αναβαθμίζεις υπηρεσίες,  να κάνεις έργα υποδομής αξίας άνω των 10εκ€ χωρίς να ξεζουμίζεις το λαό της πόλης; Αξίζει να θυμηθούμε ότι η δημοτική αρχή της  Λαϊκής Συσπείρωσης είχε πάρει ψήφισμα άρνησης υλοποίησης κατασχέσεων για μικροοφειλέτες ανακουφίζοντας τα λαϊκά στρώματα της πόλης. Ήταν βέβαια μια δημοτική αρχή που δεν ήταν ξεκομμένη απο τον κόσμο και τις λαϊκές ανάγκες, σε αντίθεση με την σημερινή.

✔️   Στο κλείσιμό του ο Δήμαρχος κος Βοσκόπουλος κατηγόρησε όλες τις δημοτικές παρατάξεις που διαμαρτυρήθηκαν για την τόσο υψηλή δαπάνη… για λαϊκισμό και μιζέρια! Η εθελοντική προσφορά και η ανιδιοτέλεια, οι δακρύβρεχτες εκφράσεις “δεν μας χρωστάει η Καισαριανή αλλά εμείς χρωστάμε στην Καισαριανή” έγιναν “είμαστε πολύ σπουδαίοι και ικανοί για να μας έχει η Καισαριανή τσάμπα”. Θυμίζουμε ότι οι 11 μισθοί και αντιμισθίες αφορούν μόνο το δήμο και όχι τα νομικά του πρόσωπα. Σε τουλάχιστον σε ένα απ’ αυτά θα έχουμε αντίστοιχη  δαπάνη, θα καλυφτούν κι άλλες προεκλογικές επιταγές προς κόμματα και πρόσωπα.

Εν τέλει η δημοτική αρχή αρνήθηκε να βάλει σε ψηφοφορία την αντιπρόταση της Λαϊκής συσπείρωσης και η δική της πρόταση με το υπέρογκο αυτό ποσό ψηφίστηκε μόνο με 9 ψήφους υπέρ στο σύνολο των 26 δημοτικών συμβούλων.

Αξίζει να σημειωθεί προς την ορθή ενημέρωση του λαού της Καισαριανής ότι το περιβόητο ποσό των 82.000€ που ξαφνικά βρέθηκε ως έσοδο στα δημοτικά ταμεία, δεν ήταν επιτυχία και δουλειά της νέας δημοτικής Αρχής, αλλά  κονδύλι από το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ που είχε πάρει η διοίκηση της Λαϊκής Συσπείρωσης τον 4ο μήνα του 2019 και που πρέπει να κατευθυνθεί σε έργα απαραίτητα για την πόλη μας!


Ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης Καισαριανής προς το Δημοτικό Συμβούλιο Καισαριανής

Ενάντια στο «Αναπτυξιακό» νομοσχέδιο

Η Κυβέρνηση της ΝΔ με συνοπτικές διαδικασίες εκχωρεί στους εργολάβους τη Συλλογή Απορριμμάτων, την καθαριότητα Δημοτικών Κτηρίων, την συντήρηση Ηλεκτροφωτισμού και Πρασίνου, με το λεγόμενο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο που ψηφίζει αυτές τις μέρες στην Βουλή. Με το άρθρο 179 δίνει την δυνατότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο «κατά την κρίση του» και χωρίς αυξημένη πλειοψηφία ή αιτιολόγηση να εκχωρεί σε ιδιώτες τη συλλογή και μεταφορά στερεών αποβλήτων, την καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, τη συντήρηση πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που δεν το αναίρεσε φυσικά ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το πάει παραπέρα, εντάσσοντας τομείς που βρίσκονται στο στόχαστρο διείσδυσης των επιχειρηματικών ομίλων, όπως είναι η Αποκομιδή και Διαχείριση Απορριμμάτων, ο Ηλεκτροφωτισμός, που ως τομέας δένεται με τις αντιδραστικές εξελίξεις στην Ενέργεια και τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς στις ΑΠΕ, το Πράσινο που συνοδεύεται με την επιχειρηματική εκμετάλλευση των ελεύθερων χώρων, τη Δημόσια Γη κλπ..

Μεγάλο μέρος των Καλλικρατικών Δήμων και όχι μόνο, έχουν ήδη παραχωρήσει την αρμοδιότητα της αποκομιδής της καθαριότητας σε εργολάβους και τα τέλη και οι φόροι ανεβαίνουν, πάρα τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, και η διαχείριση των απορριμμάτων ανά την χώρα έχει γίνει ένα «άλυτο κουβάρι» που απειλεί περιβάλλον και δημόσια υγεία.

Αυτοί που τρίβουν τα χέρια τους είναι οι εργολάβοι. Είναι αυτοί που απολαμβάνουν ζεστό χρήμα από την τσέπη των δημοτών και τα ταμεία των Δήμων πατώντας σταθερά στα φτηνά μεροκάματα των εργαζομένων που απασχολούν, με απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς και εκμετάλλευσης, χωρίς μέτρα προστασίας ζωής και υγείας τους

Ένα είναι βέβαιο. Η ιδιωτικοποίηση αυτών των κρίσιμων τομέων θα αφήσει τους Δήμους πολύ γρήγορα γυμνούς από τέτοιες κρίσιμες υποδομές. Στο όχι πολύ μακρινό μέλλον οι δημότες θα γίνουν αποδέκτες του ωμού εκβιασμού εργολάβων και δημοτικών αρχών που θα πιέζουν ενιαία ώστε να απογειωθούν τέλη και φόροι για αυτές τις υπηρεσίες και όχι μόνο.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους νέους, τους μαζικούς φορείς και λαϊκά στρώματά της πόλης να αντιπαλέψουν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων.

   Να απαιτήσουν την απόσυρση του νομοσχεδίου έκτρωμα που βάζει στον Προκρούστη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων ότι έχει απομείνει από τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα και στο γύψο τα Συνδικάτα.

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ στηρίζει  τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους Δήμους και των εργαζομένων του δήμου μας, απέναντι στις αντιδραστικές ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή μέσω από το περιβόητο αναπτυξιακό νομοσχέδιο.


Καισαριανής σε ΠΑΕ

✔️    Επιστολή σωματείων ενάντια στην παραχώρηση γηπέδων σε μεγάλη ΠΑΕ