Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Μάγεψε, συγκίνησε και ξεσήκωσε η μεγάλη συναυλία για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ στο ΣΕΦ

Μάγεψε, συγκίνησε και ξεσήκωσε η μεγάλη συναυλία για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με τραγούδια των μεγαλύτερων συνθετών της Ελλάδας που η τέχνη τους συνάντησε τις αγωνίες, τους αγώνες και τους πόθους του λαού μας. Εναλλάξ με τα τραγούδια οι στίχοι του κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσου, που έγραψε για το Κόμμα του, ακούγονταν από τους ηθοποιούς: Νικολέτα Βλαβιανού, Δημήτρη Καταλειφό, Γιώργο Κιμούλη, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Φίλιππο Σοφιανό.

 

Την αυλαία της συναυλίας άνοιξαν ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Γιώργος Νταλάρας, με το «Ανεμολόγιο», για να δώσουν τη σκυτάλη σε τραγούδια μελοποιημένα από το Χρήστο Λεοντή, τον «Οδηγητή» του Κ. Βάρναλη και «Αυτά τα κόκκινα σημάδια» του Γ. Ρίτσου, που ερμήνευσε ο Μίλτος Πασχαλίδης.

Ακολούθησε ο Μανώλης Μητσιάς που μας ταξίδεψε με την «Πυρόγα», το «Μια φορά κι έναν καιρό», που όπως είπε γράφτηκε πριν 50 χρόνια και μοιάζει σα να ‘ναι για σήμερα και τη «Μέρα Μαγιού» από τον «Επιτάφιο» σε μουσική Μ. Θεοδωράκη καλώντας όλο το στάδιο να τραγουδήσει μαζί του. Ακολούθησαν στη σκηνή της συναυλίας η Ρίτα Αντωνοπούλου που ερμήνευσε το «Μιλώ για τα παιδιά μου» του Γ. Μαρκόπουλου, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Βασίλης Λέκκας, ο Παντελής Θαλασσινός, η Γλυκερία, η Μαρία Φαραντούρη, η Καλλιόπη Βέττα.

Ακόμα τραγούδησαν οι: Γιώργος Γεωργακάκης, Δημήτρης Κανέλλος, Πολυξένη Καράκογλου, Ροδάνθη Κασκαφέτου, Περικλής Μαλακατές, Κώστας Τριανταφυλλίδης και Αμέρισσα Φτούλη.

Ιδιαίτερη στιγμή της συναυλίας, όταν ακούστηκε το διεθνιστικό επαναστατικό τραγούδι «pantiera rossa», με τις κόκκινες σημαίες να υψώνονται ακόμα πιο πολύ, και οι ξένες αντιπροσωπείες να συμμετέχουν με το δικό τους τους ξεχωριστό τρόπο και να υψώνουν τα δικά τους κόκκινα λάβαρα.

Η συναυλία έκλεισε με όλους τους καλλιτέχνες να ερμηνεύουν τη Διεθνή.

Την ορχήστρα διηύθυνε ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης και έπαιξαν οι μουσικοί: Τάσος Αθανασιάς (ακορντεόν), Αποστόλης Βαλαρούτσος (κιθάρα), Πάνος Ζιάβρας (κροουστά), Σταύρος Καβαλιεράτος (μπάσο), Δημήτρης Κουφαλάκος (φαγκότο), Θύμιος Παπαδόπουλος (πνευστά), Γιάννης Σινάνης (μπουζούκι), Γρηγόρης Συντρίδης (τύμπανα), Γιώργος Τσικάνης (πιάνο), Νίκος Σαρρής (τρομπέτα), Θοδωρής Στούγιος (μπουζούκι) και Παναγιώτης Λυκούδης (τρομπόνι).

sumnaulia6 sunaulia1 sunaulia3 sunaulia4 sunaulia5 sunaulia7 sunaulia8 sunmaulia2