Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Μάνθος Αθηναίος, ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του Θεάτρου Σκιών

Μάνθος Αθηναίος, ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του Θεάτρου Σκιών, ακούραστος εργάτης και «διαπρεπής στην τέχνη του», όπως τον χαρακτήριζαν, έφυγε από τη ζωή στις 28 Ιουνίου 2009. Ο Μάνθος Λιονέτης (το πραγματικό του επίθετο) γεννήθηκε στην Αθήνα (1925). Από μικρός γοητεύεται από το Θέατρο Σκιών και μαθητεύει με τους «μαέστρους» της εποχής, Κώστα Μάνο και Δημήτρη Μανωλάκο. Αρχισε να δίνει παραστάσεις, στην κατοχή, σε ηλικία 15 ετών.

Εγινε γνωστός στις γειτονιές της Νέας Ελβετίας και της Βουλιαγμένης. Για πολλά χρόνια έδινε παραστάσεις στο «Αλσος» Παγκρατίου, με το πλήρες δραματολόγιο του Καραγκιόζη και με ευρηματικούς αυτοσχεδιασμούς, αξιοποιώντας κάθε φορά την επικαιρότητα. Τη δεκαετία του 1960 ανοίγει το δικό του θέατρο στη Ν. Σμύρνη. Το Κηποθέατρο, το καλοκαιρινό εργαστήρι του Μάνθου Αθηναίου, υπήρξε «φυτώριο» νέων καραγκιοζοπαιχτών.

 

Συνεργάστηκε με μουσικούς όπως ο Αγάθωνας, οι Δημήτρης και Γιώργος Κοντογιάννης, ο Γιώργος Παπαδάκης, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Ανδρέας Τσεκούρας, ο Νίκος Καρατάσος κ.ά.