Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Μάνος Βουλαρίνος: Μιμίδιον του Γκεμπελισμού

Γράφει Ο ΚΡΕΤΙΝΟΣ //

«Το πορτραίτο του Στάλιν δώρο στο ΚΚΕ και τα memes» έγραψε ο Μάνος Βουλαρίνος στο σάιτ της Athens Voice για να σχολιάσει: «5+1 εικόνες για να ποζάρει χαμογελαστός ο Κουτσούμπας. Η σχέση του ΚΚΕ με τη Δημοκρατία και άλλα memes».

Τα μιμίδια (αγγλικά : memes) αποτελούν τις θεμελιώδεις μονάδες ή τους φορείς πολιτισμικής κληρονομιάς (όπως είναι τα τραγούδια, οι τρόποι συμπεριφοράς, οι επιστημονικές ιδέες, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις και δοξασίες, κτλ). Μ’ άλλα λόγια το μιμίδιο περιλαμβάνει τις ελάχιστες μονάδες πληροφοριών που εδράζονται στο ανθρώπινο μυαλό και μπορούν να μεταβιβασθούν ως εννοιολογικά ή συμπεριφορικά αντίγραφα από γενιά σε γενιά και από τον ένα στον άλλο άνθρωπο.

Ο Βουλαρίνος ως αυτολοβοτομημένος Γκεμπελίσκος στέρησε απ’ τον εαυτό του, πρώτα, αυτό το αξιακό φορτίο ολόκληρης της ανθρωπότητας και περιορίστηκε μόνο στο αντικομμουνιστικό δηλητήριο. Το επικίνδυνο, όμως, είναι ότι αυτό το δηλητήριο το εκτοξεύει ασύστολα, σε όλη την κοινωνία.

Ακόμα και ο Τσώρτσιλ, παλιός εχθρός της ΕΣΣΔ απ’ την εποχή της επέμβασης των Δυτικών στην Ουκρανία το 1919, έλεγε για το Στάλιν: «Βαδίζω σε αυτόν τον κόσμο με μεγαλύτερο κουράγιο και ελπίδα όταν έχω μία σχέση φιλίας και οικειότητας με αυτόν τον μεγάλο άνδρα που η φήμη του έχει εξαπλωθεί όχι μόνο σε όλη τη Ρωσία, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο».

Αυτά όμως τα λένε όσοι φορούν παντελόνια. Όταν όμως τ’ αχαμνά μεταμοσχεύονται στο κεφάλι δεν χρειάζονται παντελόνια! Δεν χρειάζεται να κρυφτεί τίποτε πια…