Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Μάρκος Αυρήλιος

Στι 17 Μαρτίου 180 πεθαίνει ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος. Γεννήθηκε το 121 και ανέβηκε στο θρόνο το 161.

Ο Μάρκος Αυρήλιος στήριξε την εξουσία του στην τάξη των γερουσιαστών και στην εσωτερική πολιτική προσπάθησε να εδραιώσει τη νομοθεσία και τον γραφειοκρατικό μηχανισμό. Επεξέτεινε τα όρια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αφού κατάφερε να εισχωρήσει από το 166 ως το 180 στις παραδουνάβιες επαρχίες και να νικήσει τους Γερμανούς και τους Σαρμάτες.

Ομως, ο Μάρκος Αυρήλιος, άνθρωπος ευρύτατης μόρφωσης, υπήρξε και ένας λαμπρός φιλόσοφος. Γνώστης και θαυμαστής της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, ήταν οπαδός της στωικής σχολής.

Στο έργο του «Τα εις εαυτόν» – σημειώσεις στην ανάπαυλα της μάχης – εξέφραζε παράλληλα με την επιδίωξη για ηθική τελειότητα και τη δυσπιστία του για την τελειοποίηση του πολιτικού καθεστώτος εκείνης της περιόδου, σημειώνοντας τις αντιφάσεις του.

Δεν σκόπευε να τα δημοσιεύσει. Έγραφε για να κρατηθεί δυνατός. Δεν πίστευε στην υστεροφημία. Δεν πίστευε καν ότι θα τον θυμάται κανείς. Όμως διαψεύστηκε. Δεκαοχτώ αιώνες πέρασαν από τότε, και τα “Εις εαυτόν” ζουν ακόμη. Έχουν γνωρίσει αναρίθμητες εκδόσεις.

Αξιοσημείωτο είναι πώς οι πιο μύχιες σκέωεις του είναι γραμμένες στην ελληνική γλώσσα