Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Μάρκο Ρίτσο: «Ο κορονοϊός σκότωσε την ΕΕ και τον καπιταλισμό. Μόνη λύση ο σοσιαλισμός»

Για τις δραματικές στιγμές που περνά η Ιταλία εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού (Covid-19) μίλησε σε συνέντευξη του στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Affaritaliani.it ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος (Partito Comunista) Μάρκο Ρίτσο. 

«Η δραματική κατάσταση που βιώνει η Ιταλία αυτές τις μέρες δείχνει ξεκάθαρα πως τα τελευταία 30 χρόνια, μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και την εξαφάνιση του σοβιετικού μπλοκ, το κοινωνικό κράτος και η δημόσια υγεία στη χώρα μας έχει διαλυθεί», σημειώνει ο Ρίτσο εξαπολύοντας επίθεση ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές των τελευταίων δεκαετιών που παρέδωσαν στο ιδιωτικό κεφάλαιο τον τομέα της Υγείας.

Ο γεν. γραμματέας του ΚΚ Ιταλία υπογραμμίζει πως όσο υπήρχε το σοσιαλιστικό στρατόπεδο, η Ιταλία είχε ένα αποδεκτό επίπεδο κοινωνικού κράτους και δημόσιας υγείας. Μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές όμως, όλα γκρεμίστηκαν.

Ο κομμουνιστής ηγέτης αναφέρεται επίσης στην απουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κρίση της πανδημίας. «Όταν έφτασε η στιγμή να μας βοηθήσει στην σοβαρή υγειονομική κρίση, η Ευρώπη κυριολεκτικά εξαφανίστηκε» λέει, προσθέτοντας ότι «η αλληλεγγύη προς την Ιταλία ήρθε από χώρες όπως η Κούβα, η Βενεζουέλα, το Βιετνάμ και η Κίνα, οι οποίες έχουν διαφορετική προσέγγιση σε αυτό το ζήτημα».

Σύμφωνα με τον Μάρκο Ρίτσο, της πανδημίας του κορονοϊού έπεται μεγάλη οικονομική κρίση και πως ο καπιταλισμός έδειξε ξανά τις μεγάλες ανεπάρκειες του. Λέει χαρακτηριστικά: «Ο καπιταλισμός σου δίνει το περιττό, ο σοσιαλισμός σου δίνει ότι χρειάζεσαι». 

Ο Σοσιαλισμός, υπογραμμίζει ο γεν. γραμματέας του ΚΚ Ιταλία, «σου δίνει αυτά που είναι αναγκαία: κατοικία, εργασία, υγεία, παιδεία, μεταφορές. Αυτά είναι που κάνουν σπουδαία μια χώρα και όχι η νέα μόδα των influencers που δεν κουνάν τον κώλο τους για λιγότερα από 80 χιλιάδες ευρώ. Ο καπιταλισμός φέρνει μονάχα απαξίωση». 

Ο Ρίτσο επαναλαμβάνει τη θέση των ιταλών κομμουνιστών πως, μετά το τέλος της πανδημίας, η χώρα πρέπει να αποδεσμευτεί από ευρωζώνη, ΕΕ και ΝΑΤΟ, μειώνοντας τις περιττές στρατιωτικές δαπάνες. “«Βρισκόμαστε σε πόλεμο – προσθέτει – και μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνο με ένα άλλο μοντέλο κοινωνίας, τον σοσιαλισμό».  

mottas1a cuba italia covid