Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Μέθη της επανάστασης ή εξευτελισμός «κοινωνικού μερίσματος»;

Γράφει ο Στέλιος Κανάκης //

«Η επανάσταση είναι η μεγαλύτερη μέθη της ανθρωπότητας. Αυτός που την γεύτηκε μια φορά δεν ξεχνάει ποτέ τη γεύση της», λέει ο Γκιύρκο Λάσζλο.

Κι έτσι είναι! Η κάθε επανάσταση. Η μεγάλη που θα κάνει τον κόσμο ανθρώπινο και θα χτίζει το μέλλον, αλλά και οι μικρές, οι καθημερινές που ανθρωπεύουν τη ζωή μας κάνοντάς την ομορφότερη, όπου γεύεσαι λεβεντιά και κερδίζεις την αυτοεκτίμηση. Που σε φτάνουν πλησιέστερα στη μεγάλη. Γιατί χωρίς αυτές τις μικρές δεν έχει δρόμο προς τη μεγάλη, όσο κι αν κομπάζεις στον ανόητο στίβο του «φαίνεσθαι».

Όσοι έχουν γευτεί τις μικρές καθημερινές επαναστάσεις, το ‘χουν νιώσει αυτό, κάθε φορά που κάνουν – έστω κι ένα μικρό βήμα, που αποτινάσσουν ένα ηλίθιο στερεότυπο, που πάνε αντίθετα στο ρεύμα της αστικής τάξης και των υποτακτικών τους.

Οι άλλοι αφέθηκαν να τους χτίσουν τείχη, κλείνοντάς τους έξω απ’ τη ζωή. Αλλά δεν τα ‘βλεπαν. Τους έδειχναν το τείχος του… Βερολίνου και χαίρονταν ο Ρήγκαν, η Θάτσερ κι… αυτοί. Τώρα, όπου κι αν γυρίσουν το μάτι τους, ερείπια μαύρα βλέπουν, καθώς ρήμαξαν τη ζωή τους και τη χάλασαν.

Απλώνουν το χέρι στην ελεημοσύνη αυτών, που αφαίρεσαν τη ζωή τους και τους πετάνε «κοινωνικό μέρισμα». Δυστυχείς, ανέστιοι και πένητες. Κι ολοένα δουλικότεροι.
Κρίμα που η φύση τούς στέρησε την ουρά. Θα ‘χανε να… κουνάνε.

_______________________________________________________________________________________________________

Στέλιος Κανάκης Διδάσκει στην επαγγελματική εκπαίδευση και παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο του βιβλίου. Έχει γράψει, υπό μορφή ημερολογίων τα «Με τη μουσική του κόσμου», «Οι μουσικοί του κόσμου» και «Δώδεκα μήνες συνθέτες».  Επίσης το «Ιερές Βλακείες» Εμπειρία Εκδοτική 1η και 2η έκδοση – Εκδόσεις Εντύποις 3η και 4η και το «Η Αγρία Γραφή» Εκδόσεις ΚΨΜ.
[email protected] Facebook: Stelios Kanakis /ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ