Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Μέτρα για τον κοροναϊό: Ανεπαρκή για εργαζόμενους, οι επιχειρηματικοί όμιλοι τη μερίδα του λέοντος

Για ενάμιση μήνα οι εργαζόμενοι θα λάβουν επίδομα μόλις 800 ευρώ, που σημαίνει ότι πάνω από 1 εκατ. εργαζόμενοι θα μοιραστούν περίπου 400 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 3,8 δισ. ευρώ που ανακοίνωσαν σήμερα Τετάρτη οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε ότι οι εργαζόμενοι είναι υπό ασφυκτική πίεση και απειλούνται με απολύσεις και εργοδοτικές αυθαιρεσίες. Ο Γ. Βρούτσης δήλωσε ότι «δυστυχώς η εικόνα στην αγορά εργασίας είναι απογοητευτική έως τραγική» και πρόσθεσε πως οι εργοδότες «δεν πρέπει να απολύουν, ούτε να εκδηλώνουν καταχρηστικές συμπεριφορές». Οι δηλώσεις του υπουργού αποτελούν ομολογία της τραγικής κατάστασης στους χώρους εργασίας αλλά και την καθυστέρηση στη λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων, τους οποίους ο υπουργός Οικονομίας Χρ. Σταϊκούρας κάλεσε «να προσαρμοστούν στο δύσκολο εργασιακό περιβάλλον και να δείξουν ανοχή»! Αντίθετα, είχε μόνο εκκλήσεις προς τις τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια φυσικών προσώπων καθώς η κυβέρνηση δεν λαμβάνει μέτρα για να προστατέψει τις λαϊκές οικογένειες.

Τα μέτρα για τους εργαζόμενους

Για το διάστημα από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή, θα λάβουν αποζημίωση στις αρχές Απρίλη από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 800 ευρώ. Το μέτρο αυτό αφορά περίπου 500.000 εργαζόμενους με κόστος περίπου στα 400 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα.

Για τους μήνες Μάρτη και Απρίλη οι εργαζόμενοι θα έχουν πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών με βάση το ύψος του μισθού. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας θα υπάρξει ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου σε επιχείρηση που έκλεισε με κρατική εντολή και αν συμβεί θα θεωρείται άκυρη.

Για τους άνεργους που λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΑΕΔ παρατείνεται για δύο μήνες η καταβολή του επιδόματος, το οποίο παραμένει σε πενιχρά επίπεδα.

Για τους αυτοαπασχολούμενους

Αναβάλλονται όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις, θα λάβουν επίδομα 800 ευρώ για το διάστημα από 15 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου.

Επιδότηση επιτοκίου για επιχειρηματικό δάνειο για τρεις μήνες στους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται λόγω κορονοϊού, με δυνατότητα επέκτασης.

Για τα ενοίκια

Ανακοινώθηκε ότι θα καταβάλουν το 60% του μισθώματος αν πρόκειται για κύρια κατοικία, οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε επιχείρηση που διέκοψε τη λειτουργία με κρατική εντολή. Η μείωση είναι για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Επίσης θα καταβάλουν το 60% του μισθώματος για το ίδιο διάστημα οι επιχειρήσεις που διακόπτουν τη λειτουργία τους λόγω κορονοϊού. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν θα καταβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις για τέσσερις μήνες.

Τράπεζες και «κόκκινα» δάνεια

Παροτρύνσεις, χωρίς αποφάσεις και μέτρα, ήταν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών για τις τράπεζες και τα «κόκκινα» δάνεια των φυσικών προσώπων. Ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι «πρέπει να συμβάλει και το τραπεζικό σύστημα» και πρόσθεσε ότι ήδη έχουν ανασταλεί οι πληρωμές για χρεολύσια των νομικών προσώπων, δηλαδή των επιχειρήσεων.

Για τα δάνεια των φυσικών προσώπων ο υπουργός ανέφερε πως οι τράπεζες «πρέπει να προχωρήσουν και σε άλλες παρεμβάσεις». Συνεπώς ό,τι πράξουν είναι στην επιλογή των τραπεζών!

Μέτρα για τις επιχειρήσεις

Η μερίδα του λέοντος των μέτρων είναι για τις επιχειρήσεις και ειδικά για τους επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν να λαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσό του συνολικού πακέτου των 3,8 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε σήμερα στο όνομα της διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Ανακοινώθηκε:

Αναστολή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών εκείνων των επιχειρήσεων που πλήττονται δραστικά λόγω κορονοϊού. Αναστέλλονται έως 31 Ιουλίου χωρίς τόκο οι οφειλές για ΦΠΑ, στις εφορίες και για τις δόσεις ρυθμισμένων οφειλών, υπό την προϋπόθεση της διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων προβλέπεται η επιστροφή της προκαταβολής φόρου για όσες πλήττονται δραστικά από τον κορονοϊό. Θα αξιοποιηθεί ποσό ύψους 1,8 δισ. ευρώ από το νέο επενδυτικό ταμείο της ΕΕ για τον κορονοϊό για να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων. Επίσης δημιουργούνται εγγυοδοτικοί μηχανισμοί για δάνεια κίνησης και επένδυσης συνολικά έως 3,5 δισ. ευρω και για παροχή τραπεζικής ρευστότητας έως 2 δισ. ευρώ.

Αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες και ήδη από 25 Φεβρουαρίου έως 13 Μαρτίου έχουν καταβληθεί 218 εκατ. ευρώ.

Επίσης, ανακοινώθηκε η μείωση του ΦΠΑ στο 6% για μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, σαπούνι και αιθυλική αλκοόλη εφόσον προορίζεται για την παραγωγή αντισηπτικών.

Πηγή: 902.gr