Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Μέχρι τα μπούνια στις επεμβάσεις ΕΕ – ΝΑΤΟ που γεννούν τα κύματα προσφυγιάς

✔️  Κυβέρνηση – ΝΔ συνένοχες στην πολιτική εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, που αξιοποιεί η «ΝΑΤΟική σύμμαχος» Τουρκία

Αποκαλυπτικά, για τις πολύ μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης, που για λογαριασμό της αστικής τάξης είναι χωμένη μέχρι τα μπούνια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ που γεννούν τα κύματα της προσφυγιάς και πρωταγωνιστεί στην πολιτική εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, όλα όσα δηλαδή «ανοίγουν διάπλατα την πόρτα», και στην προσπάθεια της τουρκικής αστικής τάξης να επιβάλει τις δικές της επιδιώξεις με όχημα το Προσφυγικό, είναι τα όσα συζητήθηκαν στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Αμυνας των κρατών – μελών της ΕΕ που ολοκληρώθηκε χτες στο Ζάγκρεμπ, με τη συμμετοχή και του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας, κατά τη διάρκεια της άτυπης συνάντησης, ο Ν. Παναγιωτόπουλος «ενημέρωσε εκτενώς» τον γγ του ΝΑΤΟ και τον αναπληρωτή γγ των ΗΕ, αρμόδιο για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, Ζαν – Πιερ Λακρουά «σχετικώς με τις μεταναστευτικές πιέσεις που δέχονται τα ελληνικά σύνορα με υποκίνηση της Τουρκίας». Ενημέρωσε, επίσης, και τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζ. Μπορέλ, επισημαίνοντας κατά το υπουργείο «την υποχρέωση εξίσου της ΕΕ να επιδείξει έμπρακτη και ουσιαστική αλληλεγγύη».

Από την άτυπη σύνοδο των υπουργών Αμυνας των κρατών – μελών της ΕΕ

Αντί απάντησης, σε άλλη μια τρανταχτή επιβεβαίωση πως ΕΕ και ΝΑΤΟ «ζεσταίνουν την πλάτη» της «συμμάχου» Τουρκίας, για την εισβολή της στη Συρία με το «βλέμμα» πάντα στη διατήρησή της στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο απέναντι στη Ρωσία, ο Μπορέλ σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην κατάσταση στο Ιντλίμπ και, χωρίς την παραμικρή αναφορά στην εισβολή της Τουρκίας, σημείωσε: «Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Αγκυρα αυτή είναι η χειρότερη περίπτωση ανθρώπινων δεινών και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα τελευταία 70 χρόνια»… Αλλωστε, και προχτές στην Αγκυρα, επισήμαινε και «την ανάγκη (οι δύο πλευρές) να εργαστούμε από κοινού» και εξέφραζε «κατανόηση για τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Τουρκία».

Θυμίζουμε ότι και ο Στόλτενμπεργκ ήδη από προχτές, μιλώντας για την «κρίση» στη Συρία, χαρακτήριζε την κατάσταση εκεί «εξαιρετικά πολύπλοκη, δύσκολη και ασταθή», επιτιθόταν στην κυβέρνηση Ασαντ και τη Ρωσία, ισχυριζόμενος ότι με τις «αδιάκριτες βομβιστικές επιθέσεις» τους «αύξησαν το κύμα των προσφύγων προς την Τουρκία, η οποία φιλοξενεί ήδη περίπου τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες» και κάνοντας «γαργάρα» τα γεωπολιτικά παιχνίδια του Ερντογάν με τους πρόσφυγες, πρόσθετε ότι «οι μεταναστευτικές και προσφυγικές κρίσεις αποτελούν κοινή πρόκληση και απαιτούν κοινές λύσεις. Και είμαι σε τακτική επαφή με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και με την πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα και την Τουρκία, γιατί αυτή είναι μια κατάσταση που μας επηρεάζει όλους».

Μαζί σε ιμπεριαλιστικές αποστολές και επιχειρήσεις

Ολοι μαζί άλλωστε αιματοκυλούν τους λαούς για τις μπίζνες του κεφαλαίου, με τη συνάντηση των ΥΠΑΜ να «ξεγυμνώνει» τα παραμύθια ότι τάχα η κυβέρνηση είναι… άμοιρη ευθυνών για τους ξεριζωμένους και πληρώνει «τις πράξεις άλλων».

Εξ ου και το κύριο πιάτο της συνόδου ήταν «οι επιχειρησιακές προτεραιότητες της ΕΕ», με τον Ελληνα υπουργό Αμυνας να τονίζει π.χ. «τη σημασία διατήρησης σταθερότητας στην περιοχή του Σαχέλ, η οποία έχει ιδιαίτερο στρατηγικό ενδιαφέρον για την ΕΕ», παραπέμποντας εμμέσως πλην σαφώς στο γαλλικό «αίτημα» οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις να αποστείλουν μάχιμο τμήμα στο Μάλι.

Επίσης, ο Ελληνας υπουργός εξέφρασε την «πλήρη στήριξη» της κυβέρνησης στη νέα επιχείρηση της ΕΕ στη Μεσόγειο («Irene») με πρόσχημα την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμβάλει με πλοία, αεροσκάφη και προσωπικό.

Παράλληλα, τη Σύνοδο απασχόλησαν τόσο η κατάσταση στο Αφγανιστάν (με τον Στόλτενμπεργκ να ενημερώνει σχετικά) όσο και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. «Εάν η ΕΕ θέλει να είναι ένας αξιόπιστος παγκόσμιος “παίκτης”, πρέπει επίσης να λάβει υπόψη το άμεσο περιβάλλον της. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να διατηρηθεί η εστίαση στη ΝΑ Ευρώπη και, μέσω της ανάπτυξης ικανοτήτων, να υποστηριχθούν οι εταίροι στην αντιμετώπιση ορισμένων προκλήσεων ασφαλείας», έλεγε χαρακτηριστικά ο Νταμίρ Κρστίσεβιτς, υπουργός Αμυνας της Κροατίας και προεδρεύων της Συνόδου.

Ολα αυτά σε στενή διασύνδεση με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Αλλωστε, στη διάρκεια δείπνου εργασίας, παρουσία Μπορέλ και Στόλτενμπεργκ, συζητήθηκαν «οι τρέχουσες επιχειρησιακές προτεραιότητες» της ΕΕ, αλλά και «η σημασία της συνεργασίας με στρατηγικούς εταίρους» με τον Κρστίσεβιτς να τονίζει ότι αυτές «αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής συζήτησης για το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας, η οποία δεν μπορεί να θεωρηθεί χωρίς συμπληρωματική και κοινή δράση με το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ».

Δεν περνά, εδώ, απαρατήρητη η επισήμανση του Ελληνα υπουργού ότι «δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να μειωθεί το επίπεδο φιλοδοξίας της ΕΕ κατά πλήρη εφαρμογή της Παγκόσμιας Στρατηγικής της και να αναπτυχθεί κοινή στρατηγική κουλτούρα εντός της Ενωσης, προκειμένου να είναι σε θέση να αναλάβει αυτόνομη δράση, όπου οι περιστάσεις το απαιτούν»… Τοποθέτηση που αναδεικνύει την πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να παίξει ρόλο μπροστάρη και στην υλοποίηση των ευρωενωσιακών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.