Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Μήνυμα της Αλέϊδα Γκεβάρα για την έκδοση του βιβλίου «Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης

Ιδιαίτερη στιγμή στην παρουσίαση του βιβλίου «Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης» στην Αθήνα ήταν η ανάγνωση μηνύματος της Δρ. Αλέϊδα Γκεβάρα Μαρτς, κόρης του Τσε, προς τον συγγραφέα του βιβλίου Νίκο Μόττα. Ακολουθεί το κείμενο του μηνύματος:

«Αγαπητέ φίλε Νίκο,

Πραγματικά, είναι μεγάλη χαρά για μένα να μαθαίνω ότι η παρουσία του πατέρα μου συνεχίζει να ενώνει τους λαούς. Ευχαριστώ πολύ για την μελέτη σου, για την αφοσίωσή σου. Δυστυχώς δεν μπορώ να διαβάσω ελληνικά, όμως έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που, όπως εσύ, πάντα υπερασπίζεστε την κουβανική επανάσταση και φυσικά είστε φίλοι του κουβανικού λαού. Ευχαριστώ πολύ πραγματικά, για τον χρόνο που αφιερώνετε, για τις ώρες εργασίας που διαθέτετε για την έρευνα και την συλλογή πληροφοριών. Επίσης, για το Κέντρο Μελετών Τσε Γκεβάρα θα ήταν πολύ καλό να έχει αυτό το βιβλίο ανάμεσα στα κείμενά του.

Για άλλη μια φορά οφείλω να πω ότι, εγώ ήμουν πολύ μικρή όταν ο πατέρας μου εργαζόταν εντατικά, όμως γνωρίζω ότι αυτές οι εντατικές ώρες δουλειάς, πολλές φορές και εκτός της χώρας, προσπαθώντας να μεταφέρει το μήνυμα της κουβανικής επανάστασης σε κάθε γωνιά του κόσμου, είχε σαν αποτέλεσμα κατά κάποιο τρόπο να μην μπορέσουμε να είμαστε περισσότερο καιρό μαζί. Όμως, ταυτόχρονα, ως κουβανή, πάντοτε τον ευχαριστώ για αυτήν την αφοσίωση, για αυτήν την προσφορά του στον λαό μου. Το ότι εσείς σήμερα μπορείτε να το αποτυπώνετε αυτό στο χαρτί, σε μερικές σελίδες για τις νέες γενιές, είναι κάτι επίσης πολύ σημαντικό.

Με κάποιο τρόπο ο Τσε πρέπει να πολλαπλασιαστεί ανάμεσά μας και να συνεχίζει να καλπάζει στην ιστορία του λαού μας, για να βοηθήσει να γίνει καλύτερη η δουλειά μας για την δημιουργία ενός κόσμου πολύ πιο δίκαιου για όλους.

Για άλλη μια φορά ευχαριστώ φίλε Νίκο. Ευχαριστώ πολύ όλους τους συναγωνιστές που σε στήριξαν και σε βοήθησαν. Ευχαριστώ πολύ που είστε ενεργό κομμάτι της αλληλεγγύης με τον κουβανικό λαό. Ευχαριστώ πάρα πολύ, πραγματικά. Δεν υπάρχει άλλη καλύτερη λέξη στα ισπανικά, για να μπορέσω να εκφράσω αυτό το συναίσθημα.

Η αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς είναι ίσως αυτό που ποτέ κανείς δεν μπόρεσε να μας υφαρπάξει και αυτό το γεγονός, υπάρχει μέσα στις λέξεις, μέσα στα γραπτά, μέσα στην προσπάθεια που γίνεται ώστε άλλοι λαοί να γνωρίσουν την πραγματικότητα ενός μέρους μακρινού για αυτούς, από γεωγραφική άποψη, αλλά και πολύ κοντινού, διότι πάντοτε είμαστε αδέρφια.

Για άλλη μια φορά συναγωνιστή Νίκο, ευχαριστώ πολύ».

Αθήνα: Με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Μόττα για τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα