Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Μήνυση κατά της Γαλλίας στο Διεθνές Δικαστήριο κατέθεσε η Πολυνησία για τις πυρηνικές δοκιμές

Μήνυση κατατέθηκε στις 2 Οκτωβρίου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά της Γαλλίας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εξαιτίας των πυρηνικών δοκιμών στην Γαλλική Πολυνησία, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης του αυτονομιστικού κόμματος της Γαλλικής Πολυνησίας Όσκαρ Τεμαρού.

“Το οφείλουμε σε όλους όσοι έχασαν τη ζωή τους από τις συνέπειες της πυρηνικής αποικιοκρατίας”, πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Πολυνησίας, η οποία βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό και έχει περίπου 270.000 κατοίκους.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε στη διάρκεια συνόδου για την Γαλλική Πολυνησία που είχε διοργανωθεί στους κόλπους ειδικής επιτροπής του ΟΗΕ για θέματα αποαποικιοποίησης.

“Με μεγάλο αίσθημα ευθύνης και αποφασιστικότητας στις 2 Οκτωβρίου καταθέσαμε μήνυση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η προσφυγή αυτή στη δικαιοσύνη έχει στόχο να φέρουμε προ των ευθυνών τους όλους τους εν ζωή Γάλλους που διετέλεσαν πρόεδροι από τότε που άρχισαν οι πυρηνικές δοκιμές κατά της χώρας μας”, σημείωσε.

“Για μας, οι γαλλικές πυρηνικές δοκιμές δεν είναι παρά το άμεσο αποτέλεσμα της αποικιοκρατίας. Αντίθετα με όσα λένε οι Γάλλοι, εμείς δεν είχαμε δεχθεί να φιλοξενήσουμε τις δοκιμές αυτές, μας τις επέβαλαν με την άμεση απειλή της εγκαθίδρυσης στρατιωτικής διακυβέρνησης, αν αρνιόμασταν”, σημείωσε ο Όσκαρ Τεμαρού.

Ο αυτονομιστής ηγέτης διευκρίνισε ότι από το 2013 επιδιώκουν έναν “υπεύθυνο διάλογο” με “την διοικούσα δύναμη” υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ. Αλλά τα αιτήματά τους προς τη Γαλλία για να ξεκινήσουν έναν διάλογο “αγνοήθηκαν και περιφρονήθηκαν”.

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Πολυνησίας Εντουάρ Φριτς, ο οποίος συνοδευόταν από αντιπροσωπεία ηγετικών στελεχών της πλειοψηφίας του, μίλησε επίσης χθες στην επιτροπή του ΟΗΕ.