Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube

Μήνυση κατά της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τον χαρακτηρισμό «Ρώσος» σε βάρος του Ιβάν Σαββίδη

Μήνυση κατά της ΠΑΕ Ολυμπιακός κατέθεσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, κάνοντας λόγο για ρατσιστική χρήση του όρου «Ρώσος» σε βάρος του μεγαλοεπιχειρηματία, προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μήνυση που κατέθεσε ο εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου Π. Δημητράς, η χρήση του όρος «Ρώσος» από την πειραϊκή ΠΑΕ «έχει εσκεμμένη προσβλητική/υποτιμητική/ρατσιστική χροιά αφού αμφισβητεί την ελληνική ταυτότητά των Ποντίων ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείται σε επιθετικούς/μειωτικούς χαρακτηρισμούς για Ποντίους». 

Την ίδια στιγμή, με ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων απαιτεί την άμεση επανόρθωση και τη δημόσια συγγνώμη της ΠΑΕ Ολυμπιακός για την ρατσιστική αναφορά σε βάρος του Έλληνα ποντιακής καταγωγής Ιβάν Σαββίδη. 

Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης κάνει λόγο για «επίθεση με ρατσιστικό μίσος στο πρόσωπο του συμπατριώτη μας Ιβάν Σαββίδη» έκανε λόγο η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης που συμπληρώνει: «Φανταστείτε αν επιτίθενται με τόσο μίσος τυφλού ρατσισμού σε έναν τόσο δυνατό άνθρωπο σαν τον Ιβάν, τι άποψη έχουν για ένα απλό μεροκαματιάρη στο Σόχουμ, το Σότσι, το Νοβοροσίσκ, τη Συμφερούπολη».

Από το κάδρο των αντιδράσεων δεν έλειψαν και τα σχόλια βουλευτών, όπως αυτή του Μάρκου Μπόλαρη (ΣΥΡΙΖΑ) ο ποίος σε μακροσκελή ανάρτηση στην σελίδα του στο Facebook κάνει λόγο για «Μια βάρβαρη παρέμβαση … Αγροίκου Προέδρου ΠΑΕ … Πρωθυπουργικού κουμπάρου … Υπόδικου … Υποδυόμενου ιδιότυπα τον Μπερλουσκόνι!» Στο ίδιο μήκος κύματος και το σχόλιο της βουλευτή Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπίας Τελιγιορίδου η οποία σημείωσε ότι η έκφραση της ΠΑΕ Ολυμπιακός «προσβάλει στο σύνολο του τον Ποντιακό Ελληνισμό».

Όλα αυτά εντάσσονται στην συνεχώς κλιμακούμενη κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ και η οποία, ασφαλώς, ξεφεύγει από τα όρια του ποδοσφαίρου, εκφράζοντας βαθύτερους ανταγωνισμούς μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

osfp paok

Μετάβαση στο περιεχόμενο