Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Μία ακόμη δολοφονία 17χρονου διαδηλωτή από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ

Ένας έφηβος σκοτώθηκε την Παρασκευή από ισραηλινά πυρά ενώ δεκάδες άλλοι Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε επεισόδια κατά μήκος του Τείχους που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ, γνωστοποίησε το υπουργείο Υγείας του θύλακα.

Ο 17χρονος Παλαιστίνιος, το όνομα του οποίου ήταν Μπιλάλ Μουστάφα Χαφάτζα, σκοτώθηκε από σφαίρες ανατολικά της Ράφας, στο νότιο τμήμα του αποκλεισμένου θύλακα, στα επεισόδια ανάμεσα σε παλαιστίνιους διαδηλωτές και ισραηλινούς στρατιώτες, διευκρίνισε το υπουργείο.

Πολλές χιλιάδες παλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής (για 24η συνεχόμενη Παρασκευή) κοντά στο Τείχος, διαπίστωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Άλλοι τουλάχιστον 45 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από τις σφαίρες των Ισραηλινών, σημείωσε το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Την Τετάρτη, οι ισραηλινές αρχές αποφάσισαν να κλείσουν ως την ερχόμενη Πέμπτη το σημείο διέλευσης του Ερέζ — το μοναδικό για τους Παλαιστίνιους της Γάζας — μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν μία ημέρα νωρίτερα κοντά σε αυτό.

Οι περιοχές κατά μήκος του Τείχους στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, που ελέγχεται από το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, αποτελούν θέατρο από την 30ή Μαρτίου και μετά επαναλαμβανόμενων κινητοποιήσεων εναντίον του αποκλεισμού που επιβάλλει η ισραηλινή κυβέρνηση στον θύλακα καθώς και για να διατρανωθεί το δικαίωμα των παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν στα εδάφη από τα οποία ξεριζώθηκαν όταν εγκαθιδρύθηκε το Κράτος του Ισραήλ και ξέσπασε ο πρώτος αραβοϊσραηλινός πόλεμος, το 1948.

Ο θάνατος του 17χρονου την Παρασκευή αύξησε στους 174 τον αριθμό των Παλαιστίνιων της Γάζας που έχουν σκοτωθεί από την 30ή Μαρτίου.

Η Λωρίδα της Γάζας, ο παλαιστινιακός θύλακας που περικλείεται από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Μεσόγειο, υφίσταται εδώ και πάνω από δέκα χρόνια αυστηρό αποκλεισμό από το Ισραήλ. Οι περίπου δύο εκατομμύρια κάτοικοί της εξαρτώνται από την ξένη ανθρωπιστική βοήθεια.