• [ Δικοί σου εχθροί, δικοί μου εχθροί /του σκεφτόμενου ανθρώπου είναι εχθροί]
Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Μία αξιόλογη μαθητική δημιουργία! – «Οι Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στη Βέροια»

Πρόκειται για το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Οι Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στη Βέροια» που δημιούργησαν μαθητές του 4ου ΓΕΛ της Βέροιας με υπεύθυνους καθηγητές τους Ευγενία Καβαλλάρη και Άγγελο Μπέλλο.

Οι ομάδα εργασίας πραγματοποίησε πολύμηνη έρευνα στηριγμένη στην υπάρχουσα τοπική βιβλιογραφία (κυρίως αυτή του συνεργάτη του atexnos.gr  Αλέκου Χατζηκώστα) αλλά και αρχειακού υλικού, ενώ απευθύνθηκε στους ελάχιστους επιζώντες αντιστασιακούς της περιοχής. Να σημειώσουμε ακόμη ότι από τους εμφανιζόμενους- μέσω συνεντεύξεων στο ντοκιμαντέρ- στη ζωή βρίσκονται πλέον μόνο οι τρεις!

Είναι ένα ντοκιμαντέρ άψογο καλλιτεχνικά, που φωτίζει και αποτυπώνει μια σημαντική περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της Βέροιας και γενικότερα της Ημαθίας. Να σημειώσουμε ότι το υλικό που συγκεντρώθηκε –μέσω μαρτυριών και συνεντεύξεων- ξεπερνά τις 10 ώρες και αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη –πηγή μελέτης και αξιοποίησης για τους ιστορικούς του μέλλοντος.

Η αξιόλογη αυτή προσπάθεια ενεργοποίησε μαθητές, τους έφερε κοντά στον ηρωικό αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και ταυτόχρονα μέσω των προβολών του σε σχολεία αλλά και άλλες εκδηλώσεις, έδωσε συνοπτικά την ιστορική αλήθεια για την τοπική ιστορία της περιόδου αυτής.

Πρόκειται τελικά για μία σημαντική, αξιόλογη και γεμάτη μεράκι προσπάθεια εκπαιδευτική και ιστορική που αξίζει να βρει μιμητές!