Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Μία σπάνια και αποκαλυπτική ΦΩΤΟ (Όταν ο Σκόμπι ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης Αθήνας!)

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //  

Είναι γνωστός ο ρόλος του Άγγλου στρατηγού Σκόμπι σε όλη τη διάρκεια της παρουσίας του στη χώρα από τότε που έφτασε στις 18 Οκτώβρη στην Ελλάδα με τον Γ. Παπανδρέου.

Ως στρατιωτικός εκφραστής της Βρετανικής εμπλοκής και επικυριαρχίας στη χώρα μας, λειτούργησε με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα –ωμή βία- στη συντριβή του λαϊκού κινήματος.

Να θυμίσουμε για παράδειγμα όταν στις 22 Νοέμβρη κάλεσε τους υπουργούς της Αριστεράς Σβώλο και Πορφυρογέννη και τους έκανε  παρατήρηση (!) για τα υψηλά ημερομίσθια που καθόρισε ο Πορφυρογέννης για τους εργάτες και υπαλλήλους. Τους είχε ζητήσει επίσης μέσα σε 24 ώρες να κάνουν δήλωση ότι «αποκηρύττουν τη χρήση βίας»…

skompy1Να θυμίσουμε ακόμη ότι την 1η του Δεκέμβρη, ο λαός της Αθήνας, πληροφορούνταν από τον Τύπο διαταγή του Σκόμπι για αποστράτευση όλων των ανταρτών. Η διαταγή αυτή, προερχόταν από έναν ξένο στρατιωτικό που λειτουργούσε ως επικυρίαρχος. Να σημειωθεί δε, ότι τη διαταγή του αυτή ο Σκόμπι φρόντισε να την τυπώσει και να την πετάξει με βρετανικά αεροπλάνα πάνω από τις περιοχές των ανταρτών, μην και μείνει κανείς απληροφόρητος για το ποιος ήταν το αφεντικό της Ελλάδας!!!
Ομως, ο Βρετανός στρατηγός δε σταμάτησε εκεί. Με διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, την ίδια μέρα, τόνιζε χωρίς περιστροφές: «Είμαι αποφασισμένος να επιτύχω εφ’ όσον δύναμαι την εκτέλεσιν των σκοπών, οι οποίοι μου ανετέθησαν από την κυβέρνησίν μου». Δηλαδή από την κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας!!! Και συμπλήρωνε: «Στέκομαι σταθερά εις το πλευρόν της σημερινής συνταγματικής κυβερνήσεως, μέχρις ότου το ελληνικόν κράτος μπορεί να αποκατασταθεί με νόμιμον ένοπλον δύναμιν εις τας διαταγάς του και να μπορούν να γίνουν ελεύθεραι εκλογαί. Εάν όλοι μαζί δεν επιτύχωμεν αυτό, το νόμισμα δε θα κρατηθή σταθερόν και ο λαός δε θα τραφή. Εγώ θα προστατεύσω σάς και την κυβέρνησή σας εναντίον οιασδήποτε απόπειρας πραξικοπήματος οπονθεδήποτε προερχομένης ή άλλης πράξεως βιαίας και αντισυνταγματικής». (για τη διαταγή και το διάγγελμα του Σκόμπι βλέπε: «Λευκή Βίβλος ΕΑΜ», σελ. 32 – 33).
Ως «ανταμοιβή του» για τη «σωτηρία της χώρας από τον κομμουνισμό» και τον ιδιαίτερο ζήλο για τον σκοπό αυτό η Δημοτική Αρχή τον έκανε και «επίτιμο δημότη» της Αθήνας (πιθανά τον Αύγουστο 1945).

Η ΦΩΤΟ που παρουσιάζουμε (μαζί με τη σχετική λεζάντα) προέρχεται από το προπαγανδιστικό έντυπο «ΦΩΤΟ-ΝΕΑ» που κυκλοφορούσε η ACIS (Άγγλο-Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών). Ένα από τα πολλά δείγματα υποτακτικών που «άνθισαν» την περίοδο εκείνη…

Ν. Μπελογιάννης Ν. Πλουμπίδης – Στο σπίτι των ηρώων