Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Μίκης Θεοδωράκης: «Έγκλημα» σε βάρος της Ελλάδας η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Σε ανοιχτή επιστολή του που δημοσιεύεται στα «ΝΕΑ Σαββατοκυρίακο» ο Μίκης Θεοδωράκης επανέρχεται στην Συμφωνία των Πρεσπών, καλώντας τα μέλη της Βουλής να μην προχωρήσουν στο «έγκλημα αυτό σε βάρος της Ελλάδας».

Η επιστολή έρχεται σχεδόν ένα χρόνο μετά την συμμετοχή και ομιλία του ίδιου του Μίκη στο εθνικιστικό συλλαλητήριο της Αθήνας στις 4 Φλεβάρη 2018. «Η κυβέρνηση αγνόησε τους κινδύνους και τον ελληνικό λαό και χωρίς καμία λογική, αποφάσισε να προχωρήσει με κάθε κόστος. Για ένα θέμα στο οποίο δεν έχουμε κανένα απολύτως λόγο να κάνουμε πίσω, ένα θέμα που δεν χρειάζεται να “λυθεί” γιατί για την Ελλάδα είναι λυμένο» σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Μ.Θεοδωράκης στην επιστολή του.

Ο διάσημος μουσικοσυνθέτης απευθύνεται τόσο στους διαδηλωτές του αυριανού εθνικιστικού συλλαλητηρίου όσο και στους βουλευτές, αναφέροντας ότι τυχόν ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί «έγκλημα σε βάρος της Ελλάδας» που θα προκαλέσει «ανεπανόρθωτη ζημιά για τον τόπο».

Στην επιστολή του, ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρεται στη γνωστή απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1992 (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Συνασπισμός) η οποία, ταυτιζόμενη με το εθνικιστικό κλίμα των ημερών εκείνων, απέρριπτε ρητά κάθε ονομασία της γειτονικής χώρας που θα περιέχει το όνομα Μακεδονία. Στο πλαίσιο αυτό, ο Μ. Θεοδωράκης αναφέρει ότι «τυχόν απομάκρυνση από εκείνη την απόφαση πολιτικών ιστορικού διαμετρήματος που εκπροσωπούσαν σχεδόν ολόκληρο τον πολιτικό χώρο είναι πράξη ιστορικά απαράδεκτη, στα όρια της εθνικής μειοδοσίας και θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για το μέλλον της χώρας μας».

Κινούμενος στην ίδια ρητορική που εξέφρασε και πριν ένα χρόνο στην ομιλία του στο συλλαλητήριο της Αθήνας, ο μουσικοσυνθέτης επισημαίνει πως είναι «ιστορικά αποδεδειγμένο ότι η Μακεδονία ήταν και είναι Ελληνική» και, ως εκ τούτου, η Ελλάδα δεν πρέπει να αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα «ποτέ με το όνομα αυτό, αφού γνωρίζουμε ότι μόνο εμείς μπορούμε να του δώσουμε την ιστορική νομιμοποίηση».

Ο Μίκης Θεοδωράκης κλείνει την επιστολή του σημειώνοντας πως «η μόνη συνετή απόφαση από πλευράς της σημερινής κυβέρνησης είναι να καταφύγει στην κρίση του Κυρίαρχου Ελληνικού Λαού με τη διενέργεια Δημοψηφίσματος».

Ας μη χαθεί το μέτρο